fbpx

Scenografii în alb, lemn, alamă, pentru un apartament XS

AMENAJARE DE INTERIOR: sculpta TEXT: Iuliana Dumitru FOTO: Vlad Pătru

Într-un imobil postbelic dintr-un cartier rezidențial aristocra­tic al Bucureștiului, un mic apartament își duce povestea mai departe, infuzat de o estetică contemporan-atemporală și păstrând totodată ceva din aerul de altădată. De amenajarea acestui loc special s-a ocupat tânărul studio de arhitectură sculpta, a cărui preocupare pentru puritatea formelor, pentru materialitate și poetic definește întreg proiectul.

Interiorul a fost reimaginat în logica unui discurs continuu, ca teritoriu fluid, aproape imponderabil. Astfel s-a instaurat un joc armonios de suprafețe temperate: lemn, alamă, alb. Unicul element de contrast – peretele verde închis – subliniază scenografia elegantă a dormitorului.

perete16 Mora35_vladpatru

Amenajarea urmărește linia unei simplități absolute – pereți albi, uși albe fără pervaz (pentru suplețe și înălțime), pardoseală din lemn, a cărei stereotomie creează un desen ce marchează zone de trecere. Pe acest fundal esențializat, rolul unor detalii discrete, dar inedite devine cu atât mai semnificativ. Dintre ele remarcăm plinta din profil de alamă, ce generează un spațiu negativ în punctul unde, în mod obișnuit, peretele se intersectează cu pardoseala, producând un efect de plutire a zidului, în timp ce lumina reflectată de plintă trasează un contur perimetral subtil.

Legătura directă dintre living și dormitor, întâlnită deseori în morfologia locuințelor din epocă, a fost potențată printr-o ușă armonică, vitrată. În bucătărie, alama își sculptează prezența în frontul alb, iar unduirea reflexiilor dă senzația de adâncime, imperfecțiunile fiind ascunse de naturalețea texturii și a pa­tinei pe care un astfel de material o conține deja. Mobilierul din lemn masiv de stejar e custom-made, iar luminile sculpturale și motivele rotunde susțin echilibrul întregii compoziții. Nu în ultimul rând, locuința e animată de noile tehnologii smart-home, inserate în aceeași notă exemplară a discreției.

PROIECT: Mora35; AMPLASAMENT: București, Sect. 1; SUPRAFAȚA UTILĂ: 52 mp; AMENAJARE DE INTERIOR: sculpta; ECHIPA: arh. Cristina Giuroiu, arh. Anton Giuroiu; COLABORATORI: Atelier Răpeanu – mobilier, Atelier Drag – confecții metalice; FINALIZAT: 2021

 

Proiect publicat în albumul Interioare XS din România 2022

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0