fbpx

Schimb expoziţional Sibiu – Gdansk

În data de 4 septembrie, anul curent, a avut loc la Muzeum Narodowe w Gdansku / Muzeul Naţional din Gdansk, vernisajul expoziţiei Van Eyck – Memling – Brueghel: capodopere ale picturii în colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu, România ce va rămane deschisă până în data de 31 Decembrie.

Curatorii expoziţiei sunt Sanda Marta (muzeograf Galeriile de Artă Europeană MNB), Alexandru Sonoc (Directorul Galeriilor de Artă MNB) şi Jacek Kriegseisen (Directorul Muzeului Naţional din Gdansk). Sunt expuse un număr de 36 de lucrări din colecţia baronului Samuel von Bruckenthal, datând din secolele XV-XVIII, între care picturi de Jan van Eyck, Hans Memling, Pieter Brueghel cel Tânăr, Gonzales Coques, Frans Snyders şi David Teniers cel Tânăr.

La rândul său, începând cu data de 10 septembrie, Muzeul Naţional Brukenthal găzduieşte în Sala Multimedia din Casa Albastră expoziţia Maeştri olandezi şi flamanzi din colecţiile Muzeului Naţional din Gdansk, realizată de acelaşi grup de curatori.

Spre deosebire de colecţia baronului Samuel von Brukenthal, achiziţionată de o singură persoană, colecţia de pictură olandeză şi flamandă a Muzeului Naţional din Gdansk s-a constituit din colecţiile mai multor generaţii de cetăţeni cultivaţi. De la începutul anilor 1800, tablourile au fost colecţionate cu intenţia de a înfiinţa un muzeu public, iar în 1870 au fost donate unui muzeu municipal fondat în acelaşi an. Colecţia s-a îmbogăţit sistematic datorită achiziţiilor făcute de curatorii care s-au succedat în galerie, la casele de licitaţie din Gdansk şi cele europene.

Lucrările de Ferdinand Bol, Brueghel cel Tânăr, Albert Cuyp, Gerrit Dou, Anthon van Dyck, Jan van Goyen, Pieter Lastman, Adriaen van Ostade, Jacob Isaacsz van Swanenburgh şi David Teniers cel Tânăr vor putea fi admirate la Sibiu până în data de 31 Decembrie 2010.

Schimb expoziţional Sibiu – Gdansk

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0