fbpx

Science Center School

Un parc suspendat şi o grădină de bambus în interiorul unei construcţii istorice. Acestea sunt principalele instrumente cu care Morphosis a conturat un program amplu şi destul de strict din punct de vedere funcţional: o şcoală publică. Mai mult decât o suită de funcţiuni rezolvate în majoritate prin intermediul open-space-urilor, care înseamnă flexibilitate a mediului de învăţământ, Science Center School este în primul rând o structură integrată ansamblului urban înconjurător.

Text: Ioana Păunescu
Foto: © Pavel Getov, John Carpenter, Bennie Chan, Tom Bonner, Morphosis

Materialele folosite nu diferă cu mult de cele care se regăsesc în mai toate proiectele Morphosis: tablă perforată, sticlă, beton şi răşini, combinate în cazul de faţă cu cărămida, marmura şi granitul clădirii istorice. Dar nu materialele sunt cele care primează aici. Şi nici volumetria. Şi nici structurile îndrăzneţe, plutitoare.

Situl reprezintă un punct de tranzit spre University of Southern California/Exposition Park, un spaţiu aflat între o clădire istorică (Armony building) şi parcul Rose Garden din Los Angeles. Morphosis a creat o instituţie hibridă, care combină elementele unei şcoli publice cu cele ale unui program de training pentru profesori, folosindu-se pentru această din urmă funcţiune de resursele muzeului California Science Center aflat în imediata vecinătate.

Adiacent mai multor instituţii similare (Air & Space Museum, semnat Frank Gehry, California Science Center, Museum of Natural History, Coliseum şi Sports Arena), situl include o construcţie datată 1919, remodelată şi consolidată seismic pentru a fi integrată proiectului. Holul său principal a fost transformat într-un atrium pe două niveluri, dominat de o grădină interioară de bambus, atrium care este de fapt şi nucleul Science Education Resource Center. Perimetrul spaţiului (acoperit în întregime de sticlă), care serveşte evenimentelor, expoziţiilor etc., este flancat de biblioteci, de laboratoare, săli de conferinţă şi de accesul, prin intermediul unor pasarele peste zona rezervată sălii de mese, spre cealaltă construcţie, care cuprinde de asemenea funcţiuni de învăţământ. Grădina, perforată la jumătatea înălţimii de către pasarele şi întreruptă de spaţii de meeting, reprezintă de fapt un colţ de natură într-un centru supraurbanizat.

The North building, clădirea legată de prima structură, se întinde de-a lungul Exposition Boulevard şi este, practic, o extindere a spaţiului verde înconjurător. În opoziţie cu structura adiacentă clădirii Armony, The North building este perfect integrată parcului: este un „non-building”, o construcţie aflată parţial sub nivelul solului, o zonă verde şi, în acelaşi timp, protectoare, ermetică, ascunsă. Singura faţadă care lasă să se întrevadă dispunerea interiorului este cea dinspre Exposition Boulevard. Organizarea interioară este destul de simplă: sălile de clasă sunt grupate în nuclee de câte patru, în jurul unui spaţiu central comun, astfel încât să poată asigura flexibilitate oricărui program care se desfăşoară în interior.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0