fbpx

Scoala de vara – Introducere in Arheologie (7-11 iulie)

Fundatia Calea Victoriei vă invită în perioada 7-11 iulie la Scoala de vara – Introducere in Arheologie, susținută de Alexandra Ion. Pornind pe urmele unor descoperiri celebre, acest curs va propune o introducere în teoriile, metodele și tehnicile de investigare, interpretare și conservare a trecutului.

Scoala de vara – Introducere in Arheologie (7-11 iulie)

„… Când ochii mei au început să se obișnuiască cu lumina, detaliile camerei au inceput să iasă încet din ceața, animale ciudate, statui și aur – pretutindeni licărirea aurului. Pentru moment – ceea ce trebuie sa fi parut o eternitate pentru ceilalți – am ramas mut de uimire și atunci când Lordul Carnarvon, care nu mai rezista suspansului nici o secunda, m-a întrebat cu nerăbdare, “Poti sa vezi ceva?”, tot ce am putut face a fost sa zic, “Da, lucruri minunate.” (Howard Carter, Tomb of Tutankhamen)

Arheologia este studiul culturilor și al societățlor trecute, prin intermediul urmelor materiale, precum clădiri, unelte, ceramică sau morminte. De-a lungul istoriei, aventura descoperirii i-a purtat pe arheologi din desert și până in jungla, de la piramidele egiptene, la orașele mayase, trecând prin Troia Iliadei și ajungând în Italia, la Pompei sau în Catacombele Romei.

Pe baza unor studii de caz, vom încerca să întelegem în ce fel arheologia contribuie la cunoașterea societăților trecutului: în ce constă o cercetare arheologica, ce se întamplă dupa ce aceasta se termină și cum anume au ajuns experții la concluziile lor. Nu în ultimul rând, veți avea ocazia de a realiza fișe de descoperiri, să descifrați o inscripție romana sau să interpretați un profil stratigrafic.

 Temele celor 5 întâlniri ale acestui curs de arheologie vor fi:

1. Ce este arheologia? Teme de interes arheologic. Studii de caz: Descoperirea Troiei și Stonehenge.

2. Situl arheologic: cum se formează, cum le descoperim și cum le studiem. Cazul Catalhoyuk si Pompei.

3. Descoperirile arheologice, între arheologia vieții domestice 1i sistemele economice sau religioase: de la sarcofagul faraonului Tutenkhamen, la cele mai vechi fosile umane, de la statueta lui Venus din Wilendorf, la piatra Rosetta.

4. Știinte conexe arheologiei: ce înseamnă datarea descoperirilor (și care sunt limitele ei), antropologia fizica, fotografie aeriana etc.

5. Politica trecutului, ieri și azi: cui aparține trecutul? Studii de caz: arheologia ca propaganda (cazul arheologiei Naziste), trecutul ca subiect al disputelor legale (cazul comunităților de indieni americani sau aborigeni australieni) și arheologia sociala (Arheologie sau Antropologie?).

Lector: Alexandra Ion

Data începere: 7 iulie 2014; Ora curs: 19:00

Numar ateliere: 5

Frecvența zilnică: luni-vinei, 7-11 iulie

Cost: 225 ron; Cost redus (card fidelitate, studenți, pensionari): 200 ron

Locul desfășurării: Str. Popa Soare nr. 40, etaj 1 (in apropierea Rondului Pache Protopopescu și Bisericii Sfanta Vineri – B-dul Corneliu Coposu)

Înscrieri la CONTACT@VICTORIEI.RO

Detalii la www.victoriei.ro

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0