22 august 2022
Scurt portret al designului de produs ucrainean
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Nikita Bukoros, Max Voytenko
În numărul special pe care îl dedicăm proiectelor de arhitectură și design din Ucraina ultimilor ani, ne-am oprit asupra designului de obiect, alegând creațiile a doi designeri care creează în spiritul vremurilor, îmbinând amenajările de interior cu designul industrial și cu cel de produs. Nikita Bukoros și Max Voytenko.
Fie că imaginează obiecte de mobilier sau atacă paradigma designului industrial, designerul ucrainean cu origini românești Nikita Bukoros își dorește să traducă dorințe și viziuni în limbajul designului, oferind obiectelor șansa de a-și exprima povestea propriei personalități. Silueta unei lingurițe de desert sculptată în alamă, devine, spre exemplu, coloana vertebrală a scaunului 7.1, proiectat pentru EMKO. Ceea ce face aluzie inclusiv la poveștile și amintirile care se pot țese în jurul unei mese, până la desert și dincolo de el. Alura elegantă a scaunului 7.1 îl face potrivit atât mesei de dining de acasă, cât și mobilierului dintr-un restaurant. Un alt imaginar folosește designerul în cazul seriei de scaune KL1, aici robustețea lemnului întâlnindu-se cu regulile poemelor hokku.
Nikita se lasă inspirat de simplitatea și atenția pentru șlefuirea detaliilor specifică maeștrilor japonezi. În final, un obiect inedit sau, mai bine zis, o reinterpretare a unui instrument din arsenalul barmanului făuritor de cocktailuri: Barta Turbo Swizzle. Folosit pentru a amesteca cocktailurile, instrumentul este inspirat din cel inițial, făcut dintr-o plantă denumită Quararibea turbinata. Deși departe de originea sa organică, Barta Turbo Swizzle se dorește a fi un instrument funcțional, care se bazează pe calitățile capului din lemn, înlocuibil.
Designer și arhitect care activează la Kyiv în cadrul studioului de arhitectură și design de interior Line Studio, Max Voytenko combină noblețea lemnului cu versatilitatea metalului și sticla pentru a crea mobilier și obiecte decorative care își găsesc loc în contexte ale locuirii contemporane. Dintre proiectele finalizate, ne-a atras atenția silueta minimalistă și elegantă a bibliotecii Ramsy, cu tubulatură de oțel și finish de bronz patinat, proiectată pentru Roche Bobois.
În aceasta, în afară de cărți, nu i-ar sta rău probabil nici lămpii Sopp, inspirată de forme organice, naturale și de arhitectura modernă. Jocul umbrelor și luminilor și designul minimalist fac din Sopp o alegere versatilă. Imaginației lui Max Voytenko nu îi e teamă nici să se „contorsioneze” artistic în viziunile conceptuale ale lămpilor Nod și Omo, iar silueta canapelei Rura este inspirată de mobilierul tapițat al mijlocului de secol 20.