fbpx

Se lansează DIPLOMA Viewing Rooms, o platformă online cu lucrări de artă și design

DIPLOMA, cel mai amplu eveniment dedicat absolvenților de facultăți creative, un proiect inițiat de The Institute și inspirat de UniCredit Bank, lansează platforma DIPLOMA Viewing Rooms (viewingrooms.diplomafestival.ro) – șapte expoziții cu proiecte imersive de artă, arhitectură și design.

Fiecare capsulă va cuprinde lucrări de artă, design și arhitectură selectate din edițiile 2017, 2018 și 2019 ale festivalului DIPLOMA și integrate, cu ajutorul unor specialiști din diverse zone ale industriilor creative, într-un context nou și coerent. Curatorii digitali, membri ai boardului creativ DIPLOMA 2020, vor contura fiecare expoziție în jurul unor teme curente printr-un mix de lucrări original și inovator.

Cele șapte capsule ilustrează modul în care arta, designul și arhitectura pot răspunde acelorași preocupări prin perspective diferite, ajutând la o mai bună înțelegere a dimensiunilor care alcătuiesc aceste industrii și rolul lor în societate.

Cei 7 curatori care semnează capsulele sunt Alexandru Gâlmeanu (fotograf cu 22 de ani de experiență în proiecte editoriale, experimentale și publicitare), Andrei Breahnă (manager cultural, galerist, colecționar, fondator al galeriei de artă contemporană Gaep), Andrei Iovu (fashion director, redactor șef la Harper’s Bazaar și ESQUIRE Magazine, consultant creativ), Diana Marincu (curator și critic de artă, membru al Centrului Internațional pentru Artă Contemporană și al Asociației Internaționale de Curatori de Artă Contemporană, Director Artistic al Fundației ArtEncounters din Timișoara), Eliza Yokina (senior partner Cumulus Architecture Office, membru fondator al Asociaţiei de-a arhitectura), Raymond Bobar (designer tipografic cu experiență în proiecte pentru galerii și muzee de artă, director artistic, fondator al redacției DoR: Decât o Revistă) și Roman Tolici (pictor și ilustrator).

Curatori DIPLOMA Viewing Rooms

Primele capsule prezentate pe platforma digitală viewingrooms.diplomafestival.ro sunt cele curatoriate de Diana Marincu și Andrei Breahnă. Persoanele interesate se pot abona pentru a primi notificări despre lansarea fiecărui nou viewing room. Lansările vor avea loc săptămânal.

Notă despre interdisciplinaritate

Notă despre interdisciplinaritate, curatoriată de Andrei Breahnă, reunește proiectele a trei artiști din arhiva DIPLOMA. Andrei Breahnă este manager cultural, galerist, colecționar și cofondator Gaep – o galerie care dorește să contribuie la dezvoltarea scenei de artă. Gaep prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în afirmare, toți activi pe scena internațională, în spațiul său din București și la numeroase târguri de artă din lume. În prezent, galeria își prezintă la rândul ei artiștii printr-o serie de Viewing Rooms pe platforma proprie.

„În propunerea mea curatorială am ales trei artiști care explorează limitele tehnicilor artistice clasice, transformând lucrările într-un transmițător de conținut. Fără a ignora latura estetică, artistul contemporan caută să devină un actor cultural, un cercetător care se poziționează la confluența tuturor disciplinelor,” declară Andrei Breahnă.

Capsula reunește, sub tema Notă despre interdisciplinaritate, proiectele a trei tineri artiști: Emanuela Balint, Irina Rădulescu și Laszlo Forray. Demersul urmărește să ajute la (re)descoperirea tinerilor artiști, precum și integrarea și închegarea lor în circuitul industriilor creative locale.

Emanuela Balint a studiat grafică la Universitatea Naţională de Arte și este membră a Clubului Ilustratorilor din 2014.

Irina Rădulescu a absolvit cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Arte, București, departamentul Imagine dinamică și fotografie. Este interesată în mod special de fotografie experimentală.

Laszlo Forray este un artist care se exprimă preponderent sub forma sculpturii abstracte. Prin limbajul său conceptual, abordează tema naturii umane şi impactul acesteia asupra planetei.

Basme, fete, iluzii și etichete

Expoziția Basme, fete, iluzii și etichete, curatoriată de Diana Marincu, reunește proiectele a opt artiști din arhiva DIPLOMA. Diana Marincu este curator și critic de artă, membru al Centrului Internațional pentru Artă Contemporană și al Asociației Internaționale de Curatori de Artă Contemporană, Director Artistic al Fundației ArtEncounters din Timișoara.

Liantul unei comunități este întotdeauna Povestitorul. Am imaginat această expoziție în câmpul oscilațiilor descrise de un povestitor original, care captează atenția fără eforturi, reformulând narațiunile moștenite și impunând voci distincte, curajoase, nemaiauzite. Poveștile pe care expoziția de față le reunește vorbesc despre nevoia unei generații de a se desprinde de norme, clișee identitare și imagini standardizate”, declară Diana Marincu.

Expoziția reunește proiectele artiștilor Alice Voinea, Andreea Cioară, Bogdan Rusu, Carmen Nicolau, Laura Pop, Lera Kelemen, Livia Fălcaru și Melissa Antonescu.

La intersecția dintre design și artă, Alice Voinea este interesată de căutarea cât mai multor medii de expresie vizuală, prin experimentarea cu diverse tehnologii. Este atrasă de designul de carte, de papetărie și craft, pe care le îmbină cu noile mijloace tehnologice de lucru.

Andreea Cioară trăieşte şi lucrează în Iaşi. Investigheză propriile aspirații și modalitatea prin care acestea se actualizează în realitate prin tehnici diferite, pornind de la fotografie, pictură, ceramică, mixt media, ready-made, ajungând la performance.

Bogdan Rusu își îndreaptă activitatea către o sinteză între meșteșug, sculptură și design producând obiecte care se situează la granița dintre funcționalitate și estetică. Integrează elemente specifice știintei, arheologiei, iluzionismului și astronomiei în lucrări și încearcă să ofere o nouă perspectivă asupra practicii artistice ca loc de înșelăciune ludică, utopică.

Carmen Nicolau trăiește și activează în Timișoara. A terminat masterul de sculptură al Facultății de Arte și Design din Timișoara, înainte de care a studiat ceramică în programul de licență al aceleiași facultăți. În liceu a studiat grafică, unde a deprins gustul pentru ilustrație.

Laura Pop este un narator vizual din Sibiu. A absolvit secția de Scenografie și masteratul în Film de Animație din cadrul UNATC. Își dorește să inspire oamenii să vadă lumea din perspective diferite și să își adreseze întrebări.

Lera Kelemen este artist și cercetător, absolventă a Facultății de Arte și Design și a Facultății de Litere. Practica ei are o abordare conceptuală, consolidându-și proiectele artistice/practice printr-un discurs teoretic. În discursul său, vorbește despre conceptul de utilizator, spațiu și funcție.

Livia Fălcaru este ilustrator, designer grafic și creator AR care locuiește și lucrează în prezent în București. Folosind atât tehnici analog, cât și digitale în lucrările sale, în ultimii ani artista a reușit să-și definească un stil personal ușor recognoscibil. Munca ei este adesea influențată de experiențele personale din viața de zi cu zi și emoțiile care le însoțesc.

Melissa Antonescu trăiește și activează în București. A absolvit cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Artă București, departamentul Imagine dinamică și fotografie. Este interesată de fotografia înscenată.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0