Se lansează Muzeul „Identități Fragile” / Muzeul Pandemiei & campania de colectare a obiectelor-memorie
Rețeaua Națională a Muzeelor (RNMR) lansează un nou proiect muzeal participativ în România – Muzeul „Identități Fragile” (Muzeul Pandemiei) – precum și Campania publică de colectare a obiectelor-memorie care ne-au însoțit pe fiecare dintre noi în pandemie, începând cu luna martie a anului 2020.
Care este obiectul de care te-ai atașat cel mai tare în ultimele 12 luni? Dar cel pe care ai vrea să îl uiți? Ia-l, împachetează-l și donează-l!
Campania publică de colectare a obiectelor-memorie se va desfașura în perioada 5 martie – 15 aprilie, pe website-ul proiectului la https://www.identitatifragile.com/%C3%AEnscrie-%C8%9Bi-obiectul
Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă așadar contributorii pentru a ilustra tranzițiile emoționale (re)simțite individual, dar experimentate colectiv de fiecare dintre noi. „Identități Fragile” este un muzeu deschis care își propune să dea voce fiecărei emoții personale generată de Covid-19, prin intermediul obiectelor. Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Identităților Fragile.
„Într-o lume dominată de adevăruri personale și de puncte de vedere radicale, muzeele au un rol vital: acela de a încuraja conversația, de a face posibile dezbaterile necontaminate ideologic și de a ne ghida, cu prietenie, către acea empatie necesară pentru a-l înțelege pe cel de lângă noi. Pornind de la această observație, „Identități fragile” va fi un muzeu deschis – ca narativ, ca mod de construcție și ca mesaj. Va fi o ancoră de înțelegere socială și un pretext de discuție. Un muzeu care înțelege pandemia trăită în mod colectiv ca formă de patrimoniu imaterial – ca memorie afectivă – și ca formă de patrimoniu material – prin obiectele donate. Obiectele sunt limbaj, memorie și metaforă, de aceea povestea fiecărei persoane poate deveni parte din expoziția „Identități fragile”, prin propriul obiect donat.“ (Andreea Lupu, co-curator & manager de proiect)
Inițiativa este un produs cultural al Rețelei Naționale a Muzeelor, iar obiectele selectate vor fi expuse la Rezidența BRD Scena9 din București, în perioada 15 mai – 15 iunie 2020.