Sediul Cemacon. Căldura cărămizii în decor industrial

ARHITECTURĂ: FORMAT 4 Architects TEXT: Ioana Man FOTO: viewcatchers
Inspirat din principiile tectonicii – cu o arhitectură a cărei expresivitate vine din interacțiunea elementelor sale constructive, transparența structurală și materialele aparente, utilizate la maximul lor potențial estetic –, imobilul de birouri Cemacon conceput de echipa de arhitecți FORMAT 4 reușește să transforme cărămida dintr-o simplă unitate structurală într-un element cu o poetică proprie, impregnat cu ritm, textură, căldură și memorie.
Necesitatea unui sediu administrativ în zona de producție – platforma industrială care susține cea mai mare fabrică de cărămidă din România, în localitatea Recea, jud. Sălaj – a venit împreună cu aspirația de a crea o clădire emblematică, reprezentativă pentru compania Cemacon. Pentru a întregi identitatea proiectelor sale și a duce mai departe câteva elemente definitorii – blocurile ceramice de diferite tipuri (pline, cu goluri, cu țesături diverse), prezența aparentă a structurii de beton, elemente constructive curbe, accente naturale de vegetație –, arhitectura volumului le înglobează într-o coerență compozițională de impact.

Pornind de la ideea că blocurile ceramice, de regulă, nu rămân vizibile în varianta finalizată a clădirii, ci își manifestă prezența temporar, în faza de execuție, proiectul valorifică elementele de construcție realizate de companie, într-o estetică unitară, bine integrată în contextul industrial. Fațada ventilată, cu registrele structurale puternic subliniate, poartă sugestia unui stadiu intermediar de construcție, redefinind sintagma autohtonă de „clădire la roșu”. Jocul vitrajelor și dantelăria fină a traforurilor rup cartezianismul structurii expuse de beton și aduc un rafinament aparte industrialului subînțeles.

Compoziția planimetrică are ca punct exterior de interes un copac amplasat asimetric, care subordonează conturul exterior al volumului, generând un semicerc realizat integral din blocuri ceramice perforate ce mențin relația vizuală interior-exterior. Prin forma organică a planului, cu perforații care creează jocuri de texturi și umbre, volumul pare că „respiră”.

Volumetria se dezvoltă pe trei niveluri, primele două cu spații interioare: birouri individuale, săli de întâlniri, o cafeterie și diverse spații comune de interacțiune și relaxare; al treilea – cu o geometrie dematerializată, deasupra forfotei cotidiene și cu perspective spre întreaga platformă industrială – cuprinde spații exterioare comune la nivelul terasei, ce pot susține diverse activități și evenimente (nivel conceput și pentru o eventuală extindere pe verticală a sediului).

Gradualitatea spațiilor interioare, de la public, semipublic spre privat, se citește dinspre zona de articulație a clădirii – un spațiu comun care vibrează datorită elementului central, traforul curb. Ambianța spațiilor este întregită de materiale naturale, precum lemnul, care contrastează cromatic cu blocurile ceramice și betonul. Decupajele murale pentru inserția elementelor de zidărie produse de companie și propunerea elementelor decorative de lut locale contribuie la o atmosferă generală caldă.

Cu o consistență structurală explicită, folosind cărămida aparentă ca element umanizant în contextul industrial, proiectul explorează conceptul unei arhitecturi expresive, subordonate integrității materialului, și generează un loc unde utilizatorii se simt în armonie cu mediul construit. Imobilul devine, de asemenea, o veritabilă carte de vizită pentru materialul de construcție produs de companie.



PROIECT: sediul administrativ Cemacon; AMPLASAMENT: Str. Fabricii 1, sat Recea, com. Vârșolț, jud. Sălaj; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P + 2; SUPRAFAȚA TERENULUI: 322 688 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 648,18 mp; ARHITECTURĂ ȘI DESIGN INTERIOR: FORMAT 4 architects; ECHIPA: arhitectură – arh. Sergiu Tîrziu, arh. Alexandru Greceniuc, arh. Andrada Danovici-Bolboacă; design interior – arh. Eliza Tîrziu, arh. stag. Kinga Farkas; STRUCTURĂ: Transilvania Proiect – ing. Gheorghe Petrovay; INSTALAȚII: Kemp Proiect; CONSTRUCTOR: Viracons Grup; FINALIZAT: 2024
Articol publicat în igloo 223 / Profil de arhitect: C733 / decembrie 2024 – ianuarie 2025