fbpx

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

În perioada iunie-octombrie 2014 puteţi vizita la Muzeul Naţional de Artă Contemporană
(MNAC) prima expoziţie de artă din România dedicată persoanelor cu deficienţe
senzoriale, sub îndrumarea curatorului Raluca Velisar. Proiectul, iniţiat de Fundaţia
Orange România, este dedicat persoanelor cu dizabilităţi de văz şi de auz, şi
urmăreşte să familiarizeze publicul larg cu posibilităţile artei contemporane de a
comunica la diferite niveluri de percepţie, folosindu-se de un bogat vocabular senzorial.

Text: Ioana Diaconu
Foto: MNAC

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

Am avut plăcerea să stăm de vorbă cu Dana Deac, iniţiatoarea proiectului şi preşedintele Fundaţiei Orange România, despre parcursul ideii din faşă şi planuri de viitor. Ideea a pornit de la o vizită la muzeul Albertina, din Viena, care găzduia expoziţia Dreaming Russia a unui grup de artişti contemporani ruşi, în cadrul căreia un întreg salon era dedicat lucrărilor lui Yuri Albert, Self Portrait with Closed Eyes, o transcriere în Braille a descrierilor tablourilor lui Van Gogh.

Văzând cât de participativă a fost reacţia vizitatorilor, s-a născut idea unei expoziţii în România dedicată exclusiv persoanelor cu deficienţe senzoriale. Trecând prin board-ul Orange, discuţiile cu
MNAC, lansarea concursului pentru instalaţii, implementarea şi deschiderea expoziţiei, Dana Deac ne mărturiseşte că proiectul s-a bucurat de o primire deosebit de călduroasă şi o echipă de oameni care s-a implicat fără ezitare.

Fiind vorba de o investiţie în tehnologii digitale în artă, MNAC a fost prima alegere, proiectul primind o susținere entuziastă din partea administrației muzeului, care a îmbogățit conceptul printr-o serie de  ateliere pentru copii. În parteneriat cu MNAC şi fundaţia Amicii MNAC s-a lansat concursul pentru instalaţii interactive, la care au participat 17 proiecte, jurizat de o echipă formată din Irina Botea – artist vizual, asist. Univ. The School of the Art Insitute of Chicago, SUA, Aurora Kiraly – artist vizual, lector Universitatea Naţională de Arte (UNArte), Bucureşti, Alexandru Patatics – artist vizual, lector, UNArte, Bucureşti, Larisa Sitar – artist vizual, Raluca Velisar – curator, Şef Departament Curatoriat-Cercetare MNAC, Dana Deac şi Mary Lisa Durban – Fundaţia Orange. A fost pentru prima oară în România când s-a organizat un concurs de artă dedicată persoanelor cu dizabilităţi senzoriale şi când s-au produs aceste instalaţii. În urma concursului, au fost alese patru proiecte câştigătoare, care pot fi vizitate în cadrul expoziţiei şi care sunt detaliate în continuare.

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

MEM-NOM, propus de Martin-Emilian Balint, un ambient interactiv care combină principiile sinesteziei cu mimetismul întâlnit în natură, este structurat ca un soundscape vizual, invitând publicul la o experienţă senzorială cu posibilităţi de lectură perceptivă complementară.

Proiectul Simte pulsaţia! gândit de Cătălin Creţu, oferă ocazia persoanelor cu dizabilităţi senzoriale să intuiască, să simtă şi să experimenteze procese pulsatorii dinamice, prin intermediul unui dreptunghi proiectat pe podea, populat cu 88 de obiecte colorate dinamic, însoţite de o muzică repetitivă, pulsatorie, care se aude din boxe, propunând multiple modalităţi interactive de influenţare a proceselor audio şi vizuale.

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

Instalaţia Poesia Domestica vine din partea unui candidat american, Matthias Neuman, şi propune o investigare a arhitecturii fără ajutorul elementului vizual. Lucrarea simulează un spaţiu domestic în întuneric complet, oferind experienţa a patru camera diferite – pridvorul, care marchează intrarea, bucătăria, dormitorul şi sufrageria. Aceste încăperi sunt însoţite de o serie de sunete discrete. Implementarea proiectului a fost posibilă cu sprijinul Cristinei David, artist rezident în Bucureşti.

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

Cea de-a patra instalaţie din expoziţie, FluO, a artistului Paul Popescu, este un instrument multi-senzorial cordofon, ale cărui coarde sunt formate din fire de apă curgătoare, modulate de interacţiunea cu publicul, care emite sunete la atingerea fluxurilor de apă. Instalaţia aminteşte din multe puncte de vedere de o harpă, provocând limitele percepţiei senzoriale prin intermediul unor metafore tehnologice
care interoghează percepţia asupra realităţii.

SenzArt – prima expoziţie din România dedicată persoanelor cu deficienţe senzoriale

Toate aceste instalaţii vin ca răspuns la provocarea lansată de Fundaţia Orange, aceea a implementării tehnologiilor digitale în patru domenii – educaţie, cultură, sănătate şi inserţie socială pentru persoanele cu dizabilităţi senzoriale, persoane fără văz, fără auz sau fără văz şi auz. Dacă vă întrebaţi de ce tehnologie digitală, răspunsul este simplu – la momentul actual, această soluţie este singura modalitate de realizare a coeziunii, oferind un serviciu mult mai eficient persoanelor cu dizabilităţi senzoriale.Iar dincolo de eficienţă, vorbim de o schimbare reală la nivelul percepţiilor lor asupra
lumii înconjurătoare.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Dana Deac ne-a povestit că după cele 6 luni în care expoziţia va fi găzduită la MNAC, se pregăteşte o itinerare a acesteia în marile oraşe din ţară, un traseu care va fi stabilit în colaborare cu asociaţiile de profil, iar pe termen lung, destinația finală se dorește a fi Parisul. În funcţie de succesul proiectului, se preconizează o repetare a concursului în anii următori şi chiar dedicarea unui spaţiu permanent pentru astfel de expoziţii.

Fundaţia Orange Internaţional activează de doi ani în România, având o tradiţie de 27 de ani în străinătate, iar în aceşti doi ani, a finanţat proiecte în valoare de 1 350 000 de euro, dedicate în totalitate persoanelor cu deficenţe senzoriale. Astfel, din cei 140 000 de români care se înscriu în această categorie, fundaţia a reuşit în ultimii ani să atingă direct 22 000 de persoane. La aceasta, se adaugă bineînţeles apropiaţii acestora şi celelalte persoane care au avut ocazia de a se bucura de proiecte. Este un început foarte bun, zicem.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0