Sera Eden, noua oază botanică a orașului cu grădini

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (18 of 27)

Bucureștiul rămâne un tărâm al grădinilor și printre micile bucurii ale verilor peste care curg valurile încălzirii globale se numără ocazia de a mai găsi tihnă în umbra unei noi grădini. Iar orașul se dovedește plin de surprize verzi, adesea nevăzute ori neștiute, dar în mod cert prea puțin accesibile. În această vară o astfel de bucurie a fost marcată de apariția Serei Eden, o grădină-seră amenajată în curtea din spatele casei Brătianu de pe strada C.A. Rosetti.

Una dintre proprietățile bucureștene ale cunoscutei și numeroasei familii Brătianu, casa apărea în peisajul străzii la final de secol al XIX-lea, după proiectul arh. Paul Gottereau având o soartă între fală și (aproape) ruină. Grădina istorică din spatele acesteia a fost preluată de echipa Corvin Cristian Studio care împreună cu viziunea peisagistică a lui Nicolas Triboi (Foaie Verde) au convertit-o într-o seră contemporană.

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (22 of 27)

Inspirația a venit (și) din vecini, terenul fiind înconjurat de ambasada Ungariei, ambasada Vietnamului – pe teritoriul căreia, în fond deloc întâmplător, crește bambus care a trecut nestingherit granița – și o casă din sticlă aflată dincolo de gardul curții din spate.

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (7 of 27)

Noua seră s-a conturat, zvelt, la intersecția dintre sticlă, schela metalică, tabla ondulată (ce preia rolul zonelor opace aducând ansamblului o amprentă de provizorat care te face să dorești să profiți) și cărămida pardoselii. Acestora li se alătură accentul prețios al placării barului din centru cu marmură albă – elegant companion vizual al meniului de cocktailuri și long drinks.

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (10 of 27)

Corpurile lemnoase ale băncilor și meselor se răspândesc în toată grădina și, ajungând la ea, nu putem să nu îi remarcăm personalitatea organică, sinuoasă, care împreună cu abundența vegetală te fac să te simți plăcut ușor rătăcit.

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (13 of 27)

Este exact ce și-a dorit echipa care a contrazis liniile tradiționale ale casei și grădinii „prin forme organice sinuoase pentru a contrasta atât clădirea istorică existentă, cât și casa geometrică din sticlă”. Nu ne mai rămâne decât să constatăm, sezon după sezon, cum se va nuanța acest labirint vegetal din jurul Serei Eden.

copyright_laurianghinitoiu_sera_eden (3 of 27)

PROIECT: Corvin Cristian Studio în colaborare cu Workroom Architecture; ECHIPA: arh. Corvin Cristian, arh. Șerban Roșca, arh. Petru Laluț; AMENAJARE PEISAGERĂ: Nicolas Triboi, Foaie Verde

Articol publicat în igloo #204 / octombrie-noiembrie 2021 / Post Covid City / rubrica #DeGustBun

igloo_204-shop