fbpx

Serată culturală #Aiciastat de primăvară

Asociația culturală Aici A Stat vă invită alături de A46 Venue la o serată culturală de primăvară într-o clădire de patrimoniu de pe Aleea Alexandru, din faimoasa parcelare Filipescu. Vor înflori notele muzicale pe aranjamente de lucrări de muzică clasică de primăvară în interpretarea Ansamblului cameral #Aiciastat. Evenimentul va avea loc pe 18 martie. ora 18:00, pe Aleea Alexandru nr. 46 – A46 Venue. 

Serata culturală va începe cu povestea casei în care se spune că ar fi locuit Milița Pătrașcu, casă ce a fost inițial proiectată în 1915 de arhitectul Schmidiegen, apoi vom asculta un recital de muzică de cameră. Programul recitalului de muzică clasică cuprinde lucrări de Schubert, Vivaldi, Tchaikovsky, și alte piese în interpretarea muzicienilor Ileana Ionești (vioară), Andrei Rubeli (vioară), Ștefan Tajti (violă) și Teodor Chircu (violoncel), cu prezența solistică a mezzo-sopranei Hortenzia R. Forray. Fragmente din concert vor fi transmise și live pe paginile de social media ale Asociației culturale „Aici a stat”: https://www.instagram.com/aiciastat/.

 

Programul evenimentului:

18:00 – 18:45 recepția invitaților cu un pahar de spumant

19:00 – 19:15 Povestea casei și a parcelării Filipescu, vom discuta despre dragostea de istorie, de patrimoniu, de București

19:15 – 20:00 Recital cameral cu muzică de Antonio Vivaldi, Schubert, Tchaikovsky

După 20:00 Povești cu gazdele și interpreții

 

„Cu ocazia venirii primăverii deschidem ușile patrimoniului bucureștean. Dacă am sărbătorit Mărțișorul la Palatul Cesianu-Racoviță, acum celebrăm înflorirea florilor, a magnoliilor și a brândușelor într-o veche parcelare elegantă a Bucureștilor: parcelarea Filipescu. Pe Aleea Alexandru vor răsuna note muzicale de primăvară. Vă așteptăm cu poarta deschisă!”, declară Ana Rubeli, Președintele Asociației culturale „Aici a stat”. 

 

Ileana Ionești a început studiul viorii la 6 ani, în cadrul Colegiului de Artă “George Enescu’’, iar la vârsta de 10 ani susținea primele recitaluri. De-a lungul carierei sale muzicale a susținut recitaluri și a performat ca solistă de concert atât în tară cât și în Republica Moldova, Italia, Germania, Elveția, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii. Are mai multe înregistrari în arhiva Radiodifuziunii Romane și TVR, este concertmaistru și solistă a Orchestrei Simfonice a Inginerilor “Petru Ghenghea” și este reprezentant al României în organizația internațională a artiștilor de muzică de cameră.

 

Andrei Rubeli este absolventul Școlii de Muzică nr. 4 la clasa de vioară, prof. Corina Macarie. Între 2004-2008 a cântat în Orchestra de Cameră Adagio, cu turnee în Italia și Turcia, iar între 2007-2008 în Orchestra de Cameră a Profesorilor din București Collegium suonare sub bagheta dirijorului Mircea Ionescu. Din 2009 a devenit membru al Orchestrei Inginerilor “Petru Ghenghea”, cu care a avut apariții solistice și a efectuat turnee în Anglia și Italia.

 

Ștefan Tajti a început studiul viorii la vârsta de 7 ani, avându-l ca profesor chiar pe tatăl său, violonist în Orchestra filarmonicii din Bacău ce preda vioara la Școala Populară de Artă. În 1999 a absolvit Universitatea Națională de Muzică “Ciprian Porumbescu”, fiind licențiat în dirijat coral. Apoi a urmat studiile masterale tot la aceeași universitate. Timp de 10 ani a dirijat corul de amatori „Mesagerii Speranței” cu care a câștigat locul 2 la câteva concursuri prestigioase internaționale. Studiile doctorale le-a început la Madrid cu tema: Aducerea muzicii clasice pe cea mai dificilă scenă… Strada, cât și impactul pe care aceasta îl poate avea. În paralel a concertat în Ungaria, Germania, Spania, Italia, Franța, Portugalia, Brazilia.

 

Teodor Chircu a fost inginer proiectant la Centrul de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare din Bucureşti. A început studiul violoncelului la zece ani, la şcoala de muzică. La treisprezece ani a devenit membru al orchestrei Operei din Constanţa, unde a activat în paralel cu cursurile şcolare. Este membru al Orchestrei Inginerilor și a Medicilor. A cântat în numeroase concerte în România, inclusiv ca solist, şi a participat la turnee în străinătate. A obţinut câteva premii muzicale la concursuri naţionale pentru interpreţi amatori.

 

Hortenzia R. Forray este absolventă a Universității Naționale de Muzică “Ciprian Porumbescu”, secția Canto, promoția 1999, unde a studiat cu marii artiști și profesori Arta Florescu, Ionel Voineag și Ionel Pantea. Ulterior a urmat cursurile post-universitare Summer Master Classes la Majk în Ungaria și la New York sub îndrumarea artiștilor Barbara Miller-Lampas și Marco Miller-Lampas de la Metropolitan. A avut numeroase prezențe solistice atât în țară cât și în străinătate.

 

Intrarea se face pe bază de bilet, în limita locurilor disponibile. Mai multe detalii despre program și bilete sunt disponibile pe https://aiciastat.ro/serata-culturala-aiciastat-de-primavara-pe-aleea-alexandru-nr-46-in-parcelarea-filipescu/.  

 

Primăvara culturală #Aiciastat a început cu un recital de Mărțișor la palatul Cesianu-Racoviță unde am aflat despre arhitectul John Elisee-Berthet, familia Cesienilor și arhitectura Beaux-Arts. Aceste evenimente fac parte dintr-o proiect amplu care prevede 12 recitaluri de muzică clasică interpretate de Ansamblul cameral #Aiciastat ce vor avea loc în fiecare lună într-un loc de patrimoniu inedit pe parcursul anului 2023. 12 recitaluri, 12 locuri inedite, 12 povești de istorie și patrimoniu.

 

 ***

 

Parteneri: Jidvei, Editura Vremea, DeCorina, DALB, KAIA Candles, Sauvage Fleurs Dansantes

 

Parteneri media: Radio România, Igloo, Cronicari Digitali, Asociația Opus, Munteanu recomanda, Interesting Times Bureau, Promenada Culturală, Zeppelin

 

Despre Asociația Culturală „Aici a stat”

Inițiat în 2018, proiectul #Aiciastat de storytelling cultural ce promovează patrimoniul în toate formele sale s-a coagulat prin Asociația culturală „Aici a stat” la începutul anului 2020. Misiunea Asociației este de a crește conștiința colectivă asupra valorii patrimoniului, prin dialog cultural, prin documentarea și cercetarea istoriei clădirilor de patrimoniu și a personalităților care le-au locuit, iubit sau părăsit. Reînnodarea relației afective cu trecutul se realizează prin promovarea clădirilor istorice și a personalităților legate de acestea, prin promovarea proiectelor culturale, a festivalurilor, a brandurilor sustenabile și a organizațiilor care protejează la rândul lor patrimoniul. Asociația organizează evenimente culturale, tururi ghidate, vânători de comori și recitaluri de muzică clasică în zone istorice cu poveste și înglobează astăzi peste 40.000 de iubitori de patrimoniu.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0