SERPENTINE PAVILION #18
Tânăra arhitectă mexicană Frida Escobedo, cunoscută pentru proiectele sale dinamice care reactivează spațiul urban, a fost comisionată să proiecteze Pavilionul Serpentine în 2018. Legatura subtilă între lumină, apă și geometrie se stabilește într-un spațiu de tip curte a cărui atmosferă se bazează atât pe arhitectura locală a Mexicului, cât și pe materialele și istoria britanică, adică pe marcarea liniei Primului Meridian de la Observatorul Regal al Londrei, din Greenwich.
Escobedo (n. 1979, Mexico City) este cel de-al 18-lea și cel mai tânăr arhitect care a acceptat invitația de a crea un Pavilion temporar Serpentine, ce va fi amplasat pe gazonul Grădinilor Kensington.
Demersul de pionierat în comisionarea proiectelor de arhitectură pentru Pavilionul Serpentine a început în anul 2000, cu Zaha Hadid. Aici, timp de 17 ani, au fost prezentate primele structuri realizate în Marea Britanie ale unora dintre cele mai mari nume din arhitectura internațională.
În ultimii ani Serpentine Pavillion a devenit o platformă de prezentare a talentelor emergente ale arhitecturii contemporane. Invitații au variat de la Sou Fujimoto din Japonia, până la Selgascano din Spania și Bjarke Ingels din Danemarca, al cărui pavilion construit în 2016 a fost cea mai vizitată expoziție arhitecturală și de design din lume.
Hans Ulrich Obrist, directorul artistic al Serpentine Gallery, și CEO-ul Yana Peel au ales arhitectul din acest an, fiind consiliați de David Adjaye și Richard Rogers. Pavilionul Serpentine 2018 este sponsorizat de Goldman Sachs, aflat în al patrulea an de susținere a proiectelor Serpentine.
Pavilionul lui Escobedo va lua forma unei curți închise, dar transparente, alcătuită din două volume rectangulare, poziționate sub un anumit unghi. În timp ce pereții exteriori vor fi aliniați la fațada estică a galeriei Serpentine, axa curții interioare se va alinia direct spre nord. Curțile interioare reprezintă o trăsătură proprie arhitecturii mexicane, în timp ce axa majoră a pavilionului se referă la Primul Meridian, care a fost înființat în anul 1851 la Greenwich și a devenit marca standard a timpului și a distanței geografice.
Alese pentru culorile lor întunecate și suprafețele texturate, materiale din Marea Britanie vor fi folosite la construcția Pavilionului. Un fel de Celosia – perete tradițional al arhitecturii mexicane – va fi compus dintr-un ansamblu de plăci de ciment care difuzează vederea în parc, transformând planul masiv într-o textură permeabilă cu strălucire vibrantă.
Două elemente reflectorizante vor accentua mișcarea luminii și a umbrelor din interiorul Pavilionului pe parcursul zilei. Partea curbată a consolei va fi îmbrăcată cu panouri oglindite, iar o suprafață triunghiulară de apă aflată în pardoseala Pavilionului va urmări la marginea acoperișului axa nordică a Meridianului.
Odată cu mișcarea soarelui pe cer, cu o anumită incidență în lunile de vară, vizitatorii pot simți și conștientiza trecerea timpului, jocurile de lumină și umbră și pot contempla spațiul astfel definit.