fbpx

Serpentine Pavilion 2018

Inaugurarea pavilionului temporar al galeriei Serpentine în Kensington Gardens marchează începutul verii londoneze din 2000. Într-o dimineaţă însorită a acestei săptămâni, îmbrăcată în alb şi păşind desculţă pe oglinda de apă dintr-un colţ al pavilionului, Frida Escobedo – cel mai tânăr arhitect participant la acest program de până acum (s-a născut în Mexico City în 1979) – a prezentat jurnaliştilor spaţiul de întâlnire pe care l-a imaginat, un loc proteic care ne arată potenţialul creativ al celor mai simple lucruri şi pune în discuţie percepţia timpului în relaţie cu experienţele individuale şi colective.

Aparent un perimetru minimalist, sobru şi închis atunci când e privit de la distanţă, pavilionul îşi dezvăluie treptat „ţesătura” inedită realizată din ţigle de beton (folosite frecvent în Marea Britanie pentru acoperirea caselor), organizate riguros pe o structură din oţel. Acest tip de perete, inspirat de tradiţionalul „celosia”, un element important al arhitecturii domestice din Mexic, cu rol primar de ventilare, oferă pavilionului transparenţă şi lasă lumina să îl (re)modeleze constant pe parcursul zilei.
Spaţiul interior, parţial fragmentat, este rezultatul intersectării a două volume rectangulare poziţionate într-un unghi. Pereţii exteriori se aliniază la faţada estică a galeriei, în vreme ce axele curţii se raportează direct la nord şi la meridianul Greenwich, care din 1851 a devenit un standard global pentru marcarea timpului şi a distanţei geografice. Partea centrală este acoperită cu o structură curbă, învelită în panouri lucioase care amplifică spaţiul şi percepţiile, iar în continuarea acesteia o suprafaţă triunghiulară de apă, de doar 5mm adâncime, reflectă cerul şi verdele parcului din jur.
Asocierile neaşteptate şi provocatoare de texturi, precum şi redefinirea permanentă a relaţiilor interior/exterior, opac/transparent, personal/public creează un spaţiu de reflecţie despre perceperea şi experimentarea arhitecturii în raport cu timpul. Pentru fiecare vizitator este în egală măsură un prilej de întâlnire cu sine, dar şi cu ceilalţi, un spaţiu de meditaţie, dar şi de socializare.

Pavilionul este deschis publicului între 15 iunie şi 7 octombrie 2018.
Detalii despre programele şi numeroasele evenimente care vor avea loc pe parcursul acestor luni: www.serpentinegalleries.org/explore/event

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0