fbpx

Sfinţii Martiri Brâncoveni – o icoană dincolo de timp

Librăria Bizantină în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni organizează a doua ediţie a simpozionului internaţional de iconografie Sfinţii Martiri Brâncoveni – o icoană dincolo de timp. Închinat pomenirii a 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Brâncoveni, evenimentul se va desfăşura în perioada 12-17 mai la Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, invitând 12 pictori iconari renumiţi din mai multe ţări ortodoxe şi din Sfântul Munte alături de reprezentaţi de marcă fie din domeniul iconografiei, fie din acela teologic şi cultural.

Simpozionul va fi alcătuit din trei componente – atelier de pictare icoane, masă rotundă şi expoziţie. Pe durata celor patru zile de atelier, între orele 9 şi 17, participanţii invitaţi vor realiza o icoană al cărei subiect se va înscrie temei de anul acesta a simpozionului. Publicul va avea acces pe toată durata desfăşurării.

Atelierul va fi urmat vineri, 16 mai ora 11, de o masă rotundă cu tema Icoana Nouă şi sâmbătă, 17 mai ora 18, de vernisajul expoziţiei.

Expoziţia va rămâne deschisă până în data de 25 mai şi va alătura icoanelor noi, realizate în cadrul simpozionului, alte mărturii ale participanţilor – icoane menite a contextualiza mai bine demersul fiecăruia.

––––––––––––-

Declarat de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept an comemorativ al Sfinţilor Martiri Brâncoveni, anul 2014 reprezintă o perioadă importantă în cadrul spaţiului creştin ortodox.

Astfel, contextul specific în care plasăm iniţiativa noastră este pe de o parte cel general cultural românesc, iar pe de altă parte cel specific iconografic ortodox contemporan. Aşa cum există un public participant consecvent ca şi o nevoie permanentă a individului contemporan de a-şi regăsi reperele, tot astfel există iconari care, respectând buna rânduială a canonului bizantin, înţeleg să-şi asume acest canon ca pe o căutare permanentă, profundă şi mărturisitoare. Există, pornind din aceste foarte schematic descrise resurse, tendinţe variate de a identifica şi dezvolta proiecte pe termen lung, venite din diverse spaţii ale lumii ortodoxe.

Librăria Bizantină s-a înscris în cadrul unui astfel de traseu cultural printr-un eveniment ce a derulat deja prima ediţie în urmă cu doi ani, alături de Grupul Eikona şi Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşti de la Mogoşoaia. Propunerea de anul acesta evidenţiază asumarea unui proiect de durată al Librăriei Bizantine subliniat şi de seria de manifestări dedicate iconografiei şi cărţii religioase ortodoxe în context cultural.

Ne propunem aşadar o nouă ediţie ce încearcă să (re)construiască un loc posibil pentru un demers iconografic care împleteşte respectarea Tradiţiei cu sensul creştin al ideii de creativitate. Este vorba, în esenţă, despre aducerea în spaţiul public a icoanei ortodoxe printr-un proiect ce valorifică icoana ca organism viu, iar aici se află de fapt argumentul esenţial – sensul oricăror căutări, artistice sau profund interioare.

––––––––––––-

Pentru orice alte informaţii şi imagini din timpul desfăşurării evenimentului puteţi contacta:

bogdan@librariabizantina.ro

ateliericoananoua@gmail.com

De asemenea, vă invităm să urmăriţi blogul ateliericoananoua.blogspot.ro unde vom anunţa detalii din timpul derulării atelierului, imagini ale diferitelor stadii de realizare a icoanelor noi realizate de participanţi precum şi informaţii despre vorbitorii din cadrul mesei rotunde şi a vernisajului.

––––––––––––-

Participanţi invitaţi în cadrul atelierului deschis:

1. Prof. Dr. Georgios Kordis, Facultatea de Teologie a Universităţii din Atena, Grecia

2. Lector Dr. Todor Mitrovic, Academia Ortodoxă a Bisericii Sârbe pentru Arte şi Restaurare din Belgrad, Serbia

3. Vania Sapundzieva, Universitatea Veliko-Tarnovo, Bulgaria

4. Maestrul Grigore Popescu, restaurator şi pictor bisericesc, România

5. Elena Murariu, pictor restaurator, România

6. Asit. Drd. Vasile Tudor, Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloae, Universitatea A. I. Cuza, Iaşi

7. Asist. Drd. Mihai Coman, Facultatea de Teologie «Justinian Patriarhul» Universitatea Bucureşti

8. Gabriel Chituc, pictor, România

9. Ioan Popa, pictor, România

10. Daniel Codrescu, pictor, România

11 Părintele Iacob, Chilia Sfântul Tihon, Sfântul Munte, Grecia

12. Părintele Ilie, Mănăstirea Slănic, Argeş

Tag-uri:
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0