fbpx

SHARE România 2024: Un eveniment de referință în arhitectura românească s-a încheiat la Radisson Blu Hotel București

SHARE România 2024 – Forumul Internațional de Arhitectură, cel mai important forum din țară dedicat arhitecturii, s-a încheiat cu succes pe 7 noiembrie la Radisson Blu Hotel din București, reunind arhitecți influenți, designeri, ingineri și experți din industrie din România și din întreaga lume.

 

Cu o agendă amplă desfășurată pe parcursul a două zile (6 și 7 noiembrie), evenimentul a pus în valoare arhitectura sustenabilă de ultimă generație, soluții tehnice inovative, a facilitat discuții relevante despre viitorul arhitecturii și a lansat două expoziții impresionante.

 

Unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului a fost ceremonia de acordare a Premiului SHARE Opera Omnia, premiul de excelență pentru întreaga activitate fiind oferit firmei de arhitectură STUDIO10M Zerva, Croitoru, Medvedovici Associated Architects.

 

În prima zi a forumului au avut loc două conferințe, SHARE Experts Meeting: Fire Safety&Facade Design și SHARE Expert Meeting: Sustainable Facade Design

 

În prima conferință au fost șase prezentări de soluții tehnice inovatoare. Emil Șerb, Director Tehnic Aluprof Systems Romania a prezentat soluțiile de protecție la foc ale companiei; sistemele de protecție la foc pentru fațade, tavane suspendate și pardoseli flotante au fost discutate de Radu Vieru, Director General al Proventuss Solutions, iar îmbunătățirea securității clădirilor prin soluții de acces în siguranță a fost prezentată de Oana Andrei, expertă KADRA.

 

Dana Badea, Manager de Produs la Alukönigstahl România, a vorbit despre protecția la foc pentru fațadele vitrate. De asemenea, Alexandru Ciucă, Manager Tehnic la Isopan Est, a oferit informații despre asigurarea protecției la foc a clădirilor cu ajutorul panourilor termoizolante. ROCKWOOL Group a susținut, de asemenea, o prezentare tehnică privind protecția la foc a anvelopei clădirilor cu sisteme fotovoltaice.

 

Seria de experți în soluții și sisteme de protecție la foc a fost completată de intervenții din partea beneficiarilor, a celor care concep și proiectează clădiri, și a firmelor de arhitectură.

 

Au susținut prezentări Kover Orsolya Maria (Syka’z Design & Consultanță), Mariana Turcu (X Architecture & Engineering Consult), Lilian Captari (U R B a N O F F I C E), Dragoș Marcu (Popp & Asociații), Adrian Zerva (STUDIO 10 M) și Raluca Soaita (Tesseract Architecture).

 

Peste 20 de studii de caz au fost prezentate și discutate ca proiecte exemplare de arhitectură sustenabilă, împreună cu prezentări despre soluții tehnice inovative, o sesiune “Ask an Expert” și o dezbatere finală moderată de Andre Pizzuto, arhitect coordonator din Malta, și Sergiu C. Petrea (Tecto Arhitectura), pe tema “Advanced Building Skins” cu doi invitați speciali: Javier Villar Ruiz, Director la Javier Villar Architectural Designers JVAD/OCA PROJECTS, Spania, și Luca Aldrighi, Director la RMJM, Marea Britanie.

 

Acesta a fost, pe scurt, programul sesiunii a doua din prima zi a SHARE România 2024.

 

Sergiu Petrea, fondator al TECTO Arhitectura și Vicepreședinte al Asociației Române pentru Dezvoltare Locală Sustenabilă, a moderat. Petrea a prezentat trei studii de caz notabile care exemplificau tranziția de la eficiență la eficacitate în arhitectura sustenabilă.

 

Printre arhitecții și experții care au susținut prezentări s-au numărat Iulia Stancu de la STARH, care ne-a povestit despre un proiect de recuperare urbană (scuarul Biserica Amzei din București), Kollo Miklos (Larix Studio) a vorbit despre sustenabilitate în spațiile de educație pentru copii, despre cărămida aparentă de la Cemacon, a vorbit Directorul Comercial al firmei, Cristinel Ivan.

 

Cu trei studii de caz, fondatorul Vinklu, Stefan Păvăluță a dezvoltat ideea de ”Structură, Intenție și Intuiție”, în timp ce Tsampikos Petrās, Arhitect Principal la Petrās Architecture (Grecia), și Varga Bence, Partener la M-Teampannon Architects (Ungaria), au explorat evoluția designului arhitectural în diverse contexte culturale.

 

Sesiunea “Ask an Expert” a fost moderată de către Dr. Diana Culescu, Vicepreședinte al filialei București-Ilfov a Asociației Române a Peisagiștilor, care ne-a oferit și câteva perspective asupra intersecției dintre arhitectură și designul peisajului.

 

Am celebrat arhitectura românească la fiecare ocazie, iar la SHARE România 2024 – Forumul Internațional de Arhitectură, am invitat patru studiouri locale reprezentative pentru a-și prezenta proiectele sub conceptul “Blueprints of Innovation.” Acestea au fost STARH, Artline, 9Opțiune și AriConsult.

 

Sub titlul Public Square Recovery, expoziția STARH a pus în valoare unul dintre proiectele recente ale studioului, care a revitalizat impactul public al unei zone importante din București prin conversie, deschidere, artefacte urbane și o abordare verde, sustenabilă. Artline, studio de arhitectură din București, fondat în 1994 de Radu Teacă, a rezumat activitatea studioului de-a lungul celor trei decenii de existență, evidențiind evoluția și diversitatea proiectelor sale în termeni de programe, materiale și scară. Al treilea studio expozant, ARI Consult Brasov, fondat de Răzvan-Ion Dracea, a prezentat un portofoliu care include diverse stiluri arhitecturale. 9 Opțiune, din Maramureș, a expus sub titlul “Patrimoniul reabilitat – spațiul public redat comunității.”

 

Unul dintre cele mai emoționante momente ale evenimentului a fost ceremonia de acordare a Premiului SHARE Opera Omnia, premiul de excelență pentru întreaga activitate fiind oferit firmei de arhitectură STUDIO10M Zerva, Croitoru, Medvedovici Associated Architects. Distincția, înmânată de Florin Mindirigiu, fondator al SHARE Architects Society, și Șerban Țigănaș, președinte onorific, a fost oferită studioului din București “pentru realizări remarcabile în arhitectură și rolul lor în dezvoltarea unor proiecte arhitecturale importante de-a lungul carierei lor.” Distincția a fost acceptată de fondatorii studioului, Florin Medvedovici și Adrian Zerva. Cei doi arhitecți “sunt acum celebrați pentru ceea ce au realizat împreună cu echipele pe care le-au format, coordonat și mentorat,” a exprimat Șerban Țigănaș într-un Laudatio adresat audienței și celor doi fondatori.

 

De-a lungul anilor, SHARE Architects a acordat Premiul SHARE Opera Omnia pentru peste 30 de arhitecți remarcabili din 14 țări din Europa Centrală și de Sud-Est.

 

Ziua a doua a SHARE România 2024, intitulată Inspire & Design, a fost plină de prezentări din partea unor firme de arhitectură de renume mondial, cu o privire în profunzime asupra unor proiecte de succes din întreaga lume.

 

Printre vorbitorii notabili s-a numărat Luca Aldrighi, Director la RMJM (Marea Britanie), care a împărtășit perspective din proiectele inovatoare ale firmei, precum Sanko HQ (Turcia) și Quayside Masterplan (Malaezia), ambele exemplificând integrarea sustenabilității cu designul inovator. Arhitectul italian Michele Mole de la Nemesi a discutat despre patru proiecte, inclusiv Palazzo Italia, creat pentru Expo 2015 din Milano, demonstrând importanța îmbinării esteticii cu funcționalitatea în arhitectura contemporană.

 

Alte voci influente au fost Dorin Ștefan, fondator al DSBA, care a prezentat Balcony Corridor Residence, și Laura Narvaez, Partener la Foster + Partners, care a captivat audiența cu povestea sa despre proiectul New Slussen Masterplan din Suedia, unul dintre cele mai importante proiecte de transformare urbană din Europa.

 

Din partea renumitului birou japonez Kengo Kuma and Associates, Javier Villar Ruiz, partener din 2013, a prezentat proiectul noului sediu al companiei de tehnologie Bosonit din Logroño, Spania. Am avut apoi ocazia să-l ascultăm pe Varga Bence, Arhitect Senior și Partener la Teampannon în Ungaria, care a prezentat proiectul House of Hungarian Music din Budapesta, pe care l-a coordonat sub îndrumarea Sou Fujimoto Architects. De asemenea, l-am ascultat pe Giovanni Colombara, designer arhitectural la MAD Architects (China), unul dintre cele mai mari birouri de arhitectură din lume, care a discutat despre mai multe studii de caz, inclusiv Quzhou Sports Park și Shenzhen Bay Culture Park.

 

A doua zi a inclus, de asemenea, prezentări tehnice inovatoare din partea partenerilor de prestigiu ai SHARE România, incluzând Şişecam Flat Glass, Aluprof – România, Isopan, Reynaers Aluminium România, Zumtobel, QFort, MCA Grup România, Proventuss Solutions și PPG România.

 

De asemenea, în a doua zi, patru birouri de arhitectură din România și-au prezentat proiectele lor câștigătoare la diverse categorii ale SHARE Architecture Awards 2024. Ana Chiprian a prezentat proiectele de la Empatic Studio, Cezara Țînțăreanu de la ADNBA, Carmen Tănase de la Enterprise Architecture & Design și Raluca Șoaită de la Tesseract Architecture.

Alături de celelalte proiecte finaliste pentru SHARE Architecture Awards 2024—în total 75, din 16 țări din Europa Centrală și de Sud-Est, inclusiv cele câștigătoare—proiectele firmelor românești au fost, de asemenea, expuse într-o expoziție dedicată la Radisson Blu Hotel.

 

Am fost, de asemenea, onorați de prezența și prezentarea lui Vladimir Arsene, fondatorul Westfourth în 1991, un birou din New York premiat de multiple ori, inclusiv cu două premii prestigioase de la American Institute of Architects. Arhitectul român a participat și la o dezbatere despre “Viitorul Arhitecturii,” care a încheiat forumul. Discuția a fost moderată de Șerban Țigănaș, fondatorul Dico&Tiganas, și a inclus contribuții din partea lui Roman Vinoly, Director Rafael Vinoly Architects, SUA; Laura Narvaez Zertuche, Partener la Foster + Partners, Marea Britanie.

 

 

Recunoștință și mulțumiri

 

SHARE România 2024 nu ar fi fost posibil fără contribuțiile dedicate ale tuturor arhitecților, profesioniștilor din industrie, partenerilor instituționali și voluntarilor care au făcut ca acest eveniment să fie un succes. Mulțumiri speciale sunt adresate Agenției Italiene pentru Comerț Exterior, Institutului Italian de Cultură din București și Excelenței Sale Alfredo Durante Mangoni, Ambasadorul Italiei în România.

 

Gratitudinea noastră se îndreaptă și către partenerii noștri de lungă durată și experții acestora, care ne-au îmbogățit cunoștințele cu soluții tehnice: Partener Oficial: Şişecam Flat Glass Parteneri Gold: Isopan, Zumtobel Parteneri Naționali: Henkel, Reynaers Aluminium România, QFort, Aluprof – România, PPG Partener: MCA Grup România Sponsori: Alukönigstahl BiH, Steel Auction Market, Proventuss Menatwork Solutions, Exalco România, Bose în România, TeraGlass, POLFLAM, KADRA, ROCKWOOL, Agrob Buchtal, Joris Ide România și Cemacon.

 

Despre SHARE Architects De peste 27 de ani, SHARE Architects este în fruntea promovării excelenței arhitecturale, oferind o platformă pentru schimbul de cunoștințe și celebrând realizările comunității arhitecturale globale. SHARE România 2024 a marcat un alt reper în această misiune, oferind o experiență cuprinzătoare și inspirațională pentru toți cei prezenți.

 

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0