fbpx

Sheila Sri Prakash, arhitecta pionier a Indiei, la SHARE Forumul Internațional de Arhitectură și Inginerie București 2017

Primul eveniment SHARE Forumul internațional de arhitectură și inginerie din București va avea loc în perioada 21-22 martie 2017. Aici publicul va avea onoarea să o vadă pe arhitecta Sheila Sri Prakash, invitatul special al evenimentului.

Fiind una dintre primele femei din India care și-a înființat propriul studio de arhitectură, Shilpa Arhitects, în Chennai în 1979, Sheila Sri Prakash este acum o personalitate recunoscută la nivel mondial, un lider global în ceea ce privește arhitectura sustenabilă, abordând un proces de design adaptat la factorii de mediu și elemente de planificare sensibile la contextul sociologic.

Arhitecta a profitat de bogăția fondului traditional Indian, stabilind prin cercetările sale relații de reciprocitate între proiectarea și planificarea spațială și societate. Domeniul de cercetare pe care l-a fundamentat astfel pune în legătură felul în care înțelegem spațiul construit și practica arhitecturală și cum ne dezvoltăm într-un astfel de mediu, într-o lume globală. În perioada în care a activat în cadrul Global Agenda Council for Design Innovation la World Economic Forum, aceasta a formulat recomandările Reciprocal Design Index – matrice a sustenabilității care formulează parametrii și unitățile proiectării sustenabile prin prisma impactului sociologic, economic și asupra mediului. Ulterior, în spațiul public al Chennaiului și în Banglaore, Sheila Sri Prakash completează aceasta inițiativă prin lansarea activităților în cadrul Reciprocity Wave – o mișcare artistică atrăgând atenția asupra unor probleme presante de natură socială și ecologică.

unnamed

“Efortul nostru este acela de a încuraja tinerii prin artă, design și sculptură să adopte un comportament sustenabil. Exercițiul de a crea cu ei instalații și sculpturi din conserve, sticle și frunze uscate a fost un element revelator pentru cei care vizitează parcul. Mai multe evenimente de acest gen sunt planificate.”

Experiența de 35 de ani a arhitectei se traduce astăzi prin The Muse, studioul de design global al biroului său Shilpa Architects Planners and Designers. “Spațiul poate influența calitatea vieții. Designul indo-central evoluează din înțelegerea empirică a culturii noastre, a valorilor noastre familiale și a modului nostru de viață. Aplecarea la ethosul local este foarte importantă în proiectarea unor spații care să comunice mai departe cu utilizatorii. Este nevoie să reintegrăm într-un mod original tehnicile vernaculare de construcție, materialele locale și munca artizanilor în felul contemporan de a proiecta și în tehnologia modernă fără a crea însă o pastișă a trecutului.”

sheila-sri-prakash-profile-11

Sheila Sri Prakash a participat ca speaker în cadrul Conferinței Bloomberg’s Brainstorm Green și la Global Green Summit în Singapore, la Design Summit în Milano, la Design Forumul din Kuala Lumpur, la Tokyo Chapter al Institutului American al Arhitecților și la 361 Degrees în Mumbai. Fiind invitată de Primul Ministru al Marii Britanii David Cameron, eforturile acesteia s-au concentrat spre a spori gradul de sustenabilitate al infrastructurii Olimpiadei din Londra din 2012. A condus de asemenea o comisie de experți internaționali formulând recomandările pentru Summitul UN Rio+20 în Brazilia.

Mai mult de atât, arhitectei i-a fost oferit premiul Honorable Architect de către Institutul Indial al Arhitecților (IIA). Aceasta a fost inclusă în Top 50 al celor mai influente nume in arhitectură și design de către revista Architectural Digest pentru “moștenirea formidabilă pe care aceasta o lasă în urmă și pentru activitatea inspirațională care modelează societăți și nu doar clădiri sau orașe.” A fost de asemenea desemnată una dintre cele “100 cele mai influente” personalități în arhitectură din întreaga lume de către jurnalul Italian de design Il Giornale dell’Architettura (Jurnalul de arhitectură).

Experiența ei în arhitectură este completată de cea în cadrul artelor performative, Sheila Sri Prakash fiind în același timp dansatoare, muzician și sculptor. Dansul este un element instrumental in felul în care arhitecta își abordează profesia, fiind pregătită în dansurile tradiționale indiene Bharatanatyam și Kuchipudi. Arhitectura și dansul se bazează amândouă pe forța liniilor, a ritmului și a armoniei într-un spațiu. “Ca dansatoare, am fost învățată să îmi imaginez spațiile în minte. Ritmul și repetiția mișcărilor mă ajută să deslușesc proporțiile unui spațiu, prin dans reușind să vizualizez un spațiu înainte că acesta să devină tangibil.”

Sheila Sri Prakash a studiat la Anna University School of Architecture and Planning și a urmat ulterior programul Executive Education în cadrul Graduate School of Design a Universității Harvard. “Iau foarte în serios rolul meu ca architect pentru că toate gândurile și acțiunile mele sunt menite să influențeze pe termen lung lumea, societatea și planeta. Caut să ating astfel prin design o sustenabilitate holistică.”

Premii și recunoaștere:

  • Desemnată unul dintre cele mai influente 50 de nume în arhitectură și design în 2015 de către Architectural Digest și parte a categoria “Reinventors” (Reinventatori).
  • Desemnata drept una dintre “Cele mai influente 100” personalități în arhitectură la nivel global astăzi de către Il Giornale dell’Architettura.
  • Inclusă în topul Celor mai buni 9 arhitecți indieni de către The Culture Trip, un website din UK.
  • Membră a Comisiei de studii a Facultății de arhitectură și planificare în cadrul Universității Anna pentru o durată de trei ani.
  • Membra a Network of Global Agenda Council on Design Innovation în cadrul World Economic Forum în perioada 2011-2012. Membra a aceluiași forum, responsabilă pentru Rolul artelor în societate, în cadrul World Economic Forum în perioada 2012-2013.

Sheila Sri Prakash va fi prezentă ca invitat special în cadrul SHARE Forum București în perioada 21-22 martie 2017 împărtășindu-și experiența în arhitectură și planificare.

Forumul SHARE , cel mai amplu eveniment adresat arhitecților, inginerilor și contractorilor, din prima parte a anului, va avea ca teme: arhitectura de interior și confortul ambiental, arhitectura peisagistică și de infrastructură, sticla în arhitectură, proiectarea structurilor și fațadelor de sticla. Evenimentul este organizat de ABplus events și Ordinul Arhitectilor din Romania. Informații despre cele 4 conferinte din cadrul forumului pot fi consultate pe pagina www.share-architects.com și www.iegis.eu, www.ielaud.ei, www.ieglass.eu, www.contractor.com.ro. Biletele pot fi rezervate aici.

Mai mult:

http://shilpaarchitects.com/

thehindu.com/todays-paper/tp-features/tp-metroplus/space-odyssey/article5480033.ece

http://www.wadeindia.com/sheila-sri-prakash

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0