Shortlist RIBA Stirling Prize 2012
6 clădiri excepţionale, construite pe teritoriul Marii Britanii au fost nominalizate pentru ediţia 2012 a premiului Stirling, acordat anual de Institutul Regal al Arhitecţilor Britanici. Marele câştigător urmează să fie anunţat pe data de 13 octombrie în cadrul unei ceremonii organizate în Manchester.
Toate clădirile nominalizate dau dovadă de o înaltă calitate arhitecturală, folosind materiale preţioase şi acordând atenţie deosebită fiecărui detaliu. Grija pentru experienţa individuală a vizitatorului defineşte toate proiectele, de la Maggie’s Cancer Center, un spaţiu personal şi paşnic, până la Olympic Stadium, care în ciuda dimensiunilor sale oferă o atmosferă de intimitate fiecărui spectator.
Patrimoniul şi educaţia sunt deasemenea teme care se regăsesc în proiectele nominalizate, de la Sainsbury Laboratory, care adăposteşte colecţia lui Darvin sau turnul New Court, care integrează cu succes colecţia de artă Rothschild şi până la Lyric Theatre şi Hepworth Wakefield, clădiri care au reuşit să creeze cămine de excepţie pentru artele regionale.
1.The Hepworth Wakefield, Yorkshire
Proiect: David Chipperfield Architects
Clădirea galeriei Hepworth Wakefield se compune din 10 blocuri trapezoidale, neregulate, de mici dimensiuni care, prin referire directă la exponatele găzduite, oferă o înfăţişare sculpturală întregului volum. Din exterior, construcţia se dovedeşte un obiect interesant de privit din orice unghi, blocurile mici venind în completarea scării şi formei clădirilor industriale existente pe sit. Pe de altă parte, în interior, cele 10 blocuri creează o serie de spaţii expoziţionale cu o atmosferă relaxată şi familiară.
Cu acest proiect, David Chipperfield este pentru a opta oară nominalizat pentru premiul Stirling, pe care l-a şi câştigat în 2007 pentru Museum of Modern Literature în Marbach, Germania.
2.London Olympic Stadium
Proiect: Populous
Stadionul Olympic din Londra a fost proiectat în aşa fel încât să poată fi relocat sau micşorat în funcţie de nevoile comunităţii. Echipa de proiect şi-a propus să creeze cel mai sustenabil stadion Olimpic din lume, reducând considerabil cantitatea de oţel şi beton. Pentru a micşora numărul de scări pe care spectatorii ar trebui să le urce până la rândurile superioare, nivelul arenei a fost coborât, intrarea aflându-se de fapt la jumătatea înălţimii stadionului. Întreg spaţiul este dominat de un spirit ludic, de o atmosferă extraordinară, în care fiecare spectator se bucură de vederi de excepţie asupra arenei.
CiteÅŸte mai multe despre Olympic Stadium aici.
3.The Lyric Theatre, Belfast
Proiect: O’Donnell + Tuomey
Arhitecţii Teatrului Liric din Belfast au propus soluţii remarcabile unor provocări importante, printre care, poate cea mai dificilă a fost oferită de situl de mici dimensiuni, cu formă neregulată şi pantă abruptă. Cărămida specifică de Belfast utilizată la această clădire vine în completarea peisajului rezidenţial existent în sudul oraşului. Utilizarea sticlei măreşte prezenţa luminii naturale în spaţiile publice şi asigură vederi spectaculoase asupra râului din vecinătate.
4.Maggie’s Centre, Gartnavel, Glasgow
Proiect: OMA
Clădirea proiectată de OMA urmează obiectivul principal al tuturor centrelor Maggie: cel de asigura bolnavilor de cancer spaţii care vin în sprijinul lor fizic şi emoţional. Forma asemănătoare unei gogoşi permite tuturor camerelor să aibă vederi către o grădină interioară atent amenajată de arhitectul peisagist Lily Jencks, fiica celei după care centrul a fost denumit – Maggie Keswick Jencks. Nu există coridoare sau camere izolate, ci o serie de spaţii interconectate, cu o utilizare ingenioasă a pereţilor glisanţi, folosiţi pentru a deschide sau închide zone, oferind astfel un nivel ridicat de flexibilitate.
Citeşte mai multe despre Maggie’s Centre în numărul 120-121 al revistei igloo.
5.New Court, Londra
Proiect: OMA împreună cu Allies and Morrison
New Court, noua clădire Rothschild Bank, este cel de-al doilea proiect pentru care OMA se află pe lista nominalizaţilor pentru premiul Stirling 2012. Pornind de la colecţia de artă Rothschild pe care clădirea urma să o găzduiască, arhitecţii au creat o sinteză între o clădire de birouri şi un muzeu. Mai mult, amplasarea într-o zonă istorică a permis crearea unor privelişti spectaculoase asupra împrejurimilor şi, în special, asupra bisericii St. Stephen Walbrook, proiectată în secolul XVII de Christopher Wren, unul dintre cei mai apreciaţi arhitecţi englezi ai tuturor timpurilor.
6.Sainsbury Laboratory, Cambridge
Proiect: Stanton Williams
Clădirea laboratorului a fost concepută în aşa fel încât să se integreze armonios în grădina din vecinătate, amenajată în secolul al XIX-lea şi clasată ca monument istoric. Caracterul public şi cel privat sunt combinate într-un mod ingenios, necesităţile de securitate ale laboratorului fiind completate de cafeneaua publică din grădina botanică. Cu scopul de a atrage oameni de ştiinţă de talie mondială arhitecţii au reuşit să creeze un mediu de lucru stimulator în care, alături de spaţiile de cercetare sunt prezente şi cele pentru socializare.
CiteÅŸte ÅŸi: Stirling Prize 2011 pentru Zaha Hadid