Showroom SSAB: ludic, geometric

Provocator atât prin dimensiuni, cât și conceptual, showroomul SSAB a inspirat o serie de rezolvări inovatoare echipei AAStudio. Spațiul a fost împărțit în trei zone în care s-a intenționat sugerarea unor ambiente estetice diferite.

Elementul de unitate este dat de fundalul neutru care contribuie în mod benefic la evidențierea produselor ceramice și din lemn propuse de SSAB și puse în operă. Spre o delimitare clară și inedită a celor trei zone s-a optat pentru o serie de structuri metalice, care dau un aer specific fiecărei zone în parte.

Lumina naturală nu joacă un rol special în animarea locului, așa că arhitecții au ales o soluție ingenioasă de iluminare artificială. În structurile metalice au fost integrate profiluri luminoase care le transformă în adevărate elemente ce scot la rampă produsele din showroom, compartimentând în același timp spațiul.

Pentru a rezolva lipsa completă a luminozității în camera din spate, a fost aleasă soluția unui amestec de corpuri de iluminat și suprafețe reflectante. Cu o geometrie aparte, aceasta a fost denumită camera „Slim” datorită placării lavoarului existent aici și a pereților cu plăci slim de 3 mm care se întorc pe tavan.

Continuarea unui anume dialog la nivelul tavanului s-a reluat și în cazul mesei de discuții, care are o dimensiune impresionantă de 2,80 m. Proiecția acesteia pe tavan este pusă în evidență grație unor profile încastrate. Camera „Slim” a fost personalizată, în plus, printr-un lavoar custom made cu trei laturi, unde există baterii funcționale.

Pentru un efect și mai special, scurgerea apei este dispusă în cascadă. În apropierea mesei de discuții se află și zona de display a unor panouri rotative poziționate vertical, care aproape egalează în înălțime încăperea (3,50 m). Se conturează o senzație de loft industrial, de un anume „acasă”, în care mergi să admiri o multitudine de obiecte plasate la locul potrivit.

O atenție deosebită a fost acordată, așa cum era de așteptat, zonei care se poate vedea din stradă. Aici, corpurile de iluminat, preiau rolul principal, conturând o atmosferă scenografică ce captează privirile, mai ales după lăsarea întunericului. Cum acesta este și cel mai amplu spațiu din showroom, au fost evidențiate mai multe zone de interes: o zonă a dușurilor funcționale și una de discuții.

În aceasta din urmă, lemnul se întâlnește cu ceramica și metalul, preluând metafora structurii căsuțelor. Conceptul amenajării realizate de echipa AAStudio și-a atins dezideratele: atât cel de a înlesni clienților găsirea produselor dorite, cât și experimentarea și jocul cu materialele avute la dispoziție.