fbpx

Shto College Bar

Text: Anca Rotar
Foto: Dacian Groza

Un nou pub vine să confirme reputaţia de centru experimentalist a Clujului. Situat în chiar inima oraşului, pe strada Memorandumului, la numărul 6, Shto College Bar este, aşa cum numele său poate sugera, o destinaţie de top pentru studenţii care vin aici să socializeze şi să facă schimb de idei, savurând berea preferată a experimentaliştilor.

Shto College Bar

Proiectul de arhitectură reprezintă un exemplu de alăturare inedită între tradiţional şi modern, Shto College Bar fiind amenajat într-o clădire ce datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Prin urmare, autorii au decis să pună accentul pe autenticitate şi au urmărit să scoată în evidenţă, pe cât posibil, elementele originale ale edificiului.

Shto College Bar

O primă fază a presupus înlăturarea tencuielii de pe majoritatea pereţilor interiori, lăsând vizibilă zidăria de cărămidă şi piatră, cu boltele şi acadramentele originale. Unul dintre pereţi, aflat într-o stare avansată de degradare, a fost acoperit cu plasă de aluminiu, pusă în două straturi, în chenare din platbandă de fier. Pentru a rămâne în registrul estetic al clădirii, arhitecţii au optat pentru completarea amenajării prin folosirea materialelor tradiţionale, în special a lemnului şi fierului, şi evitarea celor moderne, de tip compozit. Astfel, au fost placate cu tablă de fier părţi din mobilierul de bar, intrări şi porţiuni de perete.

Shto College Bar

Arhitecţii au lăsat în mod intenţionat la vedere şuruburi şi piuliţe supradimensionate, nevopsite şi nefinisate, cu excepţia lacului de protecţie. De asemenea, tubulatura sistemului de aerisire din aluminiu a fost lăsată vizibilă pentru a întări senzaţia de brut, de materie primă. În acelaşi timp, aspectul dur dat de aceste elemente a fost contrabalansat prin folosirea lemnului pentru pardoseli şi mobilier, scaunele cu forme curbe aducând o notă de organic.

Shto College Bar

Prioritatea în elaborarea schemei de iluminare a fost accentuarea elementelor originale, autentice, în special a pereţilor de cărămidă. De aceea, arhitecţii au recurs la folosirea spoturilor tip reflectoare, amplasate pe tavan, cărora li s-au alăturat candelabrele de fier, ce asigură iluminatul central. Atmosfera este completată de o serie de elemente în ton cu tematica tinerească, „studenţească”, a localului.

Shto College Bar

Astfel, în fiecare cameră, unul dintre pereţii principali este decorat cu graffiti, mesaje scrise, tablouri şi diverse alte obiecte, care subliniază, în mod ludic şi cu mult umor, importanţa libertăţii în gândire şi a exprimării prin artă, muzică şi alte experimente.

Shto College Bar

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0