Siluetă suplă, structură masivă – Ana Tower

Arsene_vladpatru_Varianta

Ana Tower, imobilul de birouri de înălţime mare proiectat de Westfourth Architecture, are atât o istorie de proiectare interesantă, cât şi un amplasament ideal, fiind situat în zona de nord a Bucureştiului.

Am aflat de la autori că proiectul de arhitectură, demarat acum 13 ani, a fost oprit de recesiune în 2008, înainte de începerea şantierului. Construcția a fost reluată în 2019 şi finalizată într-un timp record, în martie 2020. Proiectul iniţial nu a fost modificat semnificativ, dar a avut în faza recentă câteva actualizări la reglementări și reconsiderări de finisaje interioare.

Amplasamentul turnului îl face prezent şi vizibil. Situat lângă hotelul Crowne Plaza şi Ansamblul Expozițional, în lungul bulevardului Poligrafiei, Ana Tower este o verticală notabilă. Silueta sa suplă este perceptibilă din Piața Presei Libere, Parcul Herăstrău şi drumul principal de acces în oraş dinspre aeroport, punctând, aşa cum afirmă arhitectul V. Arsene, intrarea în Bucureşti.

 

Planul triunghiular al nivelului curent conferă imaginii generale elansare şi identitate construcției. Din diverse unghiuri de vedere, turnul exprimă şi accentuează verticala graţioasă a celor 26 de etaje, în contrast cu masivitatea structurii de beton armat. Structura este de tip tub în tub, cu perimetrul și nucleul turnului din beton armat şi planșee post-comprimate.

Concilierea masivităţii structurale cu silueta zveltă a fost una dintre provocări. Autorii proiectului de arhitectură afirmă: „stâlpii masivi și deși ce alcătuiesc perimetrul structural al tubului exterior au determinat, pe lângă arhitectura interiorului, şi conceptul de alcătuire a faţadelor. Acestea sunt structurate pe un grid, pe înălţime de două etaje, marcând ritmul structural al tubului perimetral.”

Decizii de proiectare atent calibrate, detalii coordonate şi alegerea responsabilă a materialelor, alături de o cromatică generală reţinută, subliniază eleganța ansamblului. Elansarea clădirii şi verticalitatea fac parte din identitatea sa arhitecturală. Suspendat, accentuând încă de la intrare ideea de graţios, accesul principal în clădire se face printr-un pod peste o curte engleză. Parcursul e protejat de o dantelărie metalică. Copertina din tole de oţel marchează intrarea şi invită privirile în holul pe dublă înălţime, dispus paralel cu bulevardul. O scară interioară, cu un parapet de o geometrie aparte, conectează holul cu mezaninul.

01_DSC01694

La interior, cuarțitul brazilian Macauba înveşmântează preţios şi chiar docil vizual pardoseala şi câteva elemente parietale ale holului de intrare. Pereții nucleului central, recepția, parapetul scării sunt îmbrăcate cald în panouri de lemn Gustafs. Acestui finisaj îi răspunde coordonat un Stucco Lustro Veneziano alb, prezent pe stâlpi şi frontonul mezaninului. Plafonul este riflat de fâşii Barisol dispuse între grinzi. Oglinzi situate peste vitrajul mezaninului extind şi dizolvă imaginea plafonului, diversifică caleidoscopic spaţialitatea și susţin transparența holului.

***

Proiect: Ana Tower; Program: clădire de birouri; Regim de înălțime: 3S+P+25E+Eth; Adresă: Bd. Poligrafiei nr. 1-1F, Bucureşti; Suprafaţa terenului: 8 825 mp; Suprafaţa construită desfăşurată: 40 799 mp; Proprietar şi dezvoltator: Ana Tower Offices; Arhitectură: Westfourth Architecture, arhitecţi Vladimir Arsene şi Călin Negoescu; Echipa de proiectare: arh. Raluca Ionescu, arh. Daniel Bilan, arh. Antoniu Craiovan, arh. Bogdan Rădulescu, arh. Onar Gerelioglu; Structură: Popp şi asociaţii (turn), Concept Structure (parking); Instalaţii: Miga Airvent (instalaţii mecanice), CONS-ENG CO (instalaţii electrice); Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #195_mai-iunie 2020

igloo_195-shop