Simetrie asimetrică: locuințele colective ADNBA

Imobilul rezidențial situat la intersecția străzilor Washington și Londra a apărut recent în pei­sa­jul urban bucureștean, indicând apartenența la ima­ginea ADNBA prin moderația discursului și e­le­ganța intervenției arhitecturale.

Proiectul este câștigător al secțiunii „Arhitectura locuinței” din cadrul Anualei de Arhitectură București 2017.

Locuințele colective au un regim de înălțime scăzut și un înalt confort urban. Arhitectura lor aduce un omagiu modernismului, însă accen­tuează traveele constituente într-o cheie de lectură contemporană, introducând decalaje volumetrice pe două direcții. Orizontal, compoziția are o bază mai largă și un corp suprapozat. Parterul și primele do­uă nivele alcătuiesc soclul, iar etajele 3 și 4 sunt retrase.

În plan vertical, ansamblul începe să afirme, de la etajul 2, cele două blocuri simetrice care îl alcătuiesc. În plus, aparenta simetrie a volumului construit este deliberat perturbată de etajul trei, a cărui amprentă în plan bulversează interesant, dar și domestic simetria ansamblului.

Alternanța plin-gol este instrumentul subordonat compoziției. Plinurile sunt placate cu piatră naturală, iar golurile se percep, în profunzime, prin terase cu parapet de sticlă clară și retras mult din planurile verticale ale plinurilor prin vitraje pe toată înălțimea nivelelor.

Tâmplăria are foarte puține subîmpărțiri – toate doar verticale. Aceste elemente arhitecturale coordonate atent în proiect, dar și prin execuție susțin raporturi subtile și parasimetrice.

Fațada mai lungă este orientată spre strada Londra și afirmă cu onestitate partiul echilibrat: 5 interaxe structurale țin nodul de circulație în traveea centrală. Astfel, sunt două apartamente pe etaj. Diferențe fine între aranjamentul general al planului locuințelor oferă alegerea între un a­par­tament cu bucătărie închisă sau insulară cu unul care are fie un singur dormitor sau chiar trei.

În ambele apartamente de pe fiecare nivel, zona de noapte e așezată pe latura scurtă, aducând mai aproape de intrare zona de zi.

Scara amintește de eleganța interbelică a spațiilor comune și de modernitatea locuirii împreună. Parapetul din tablă albă, mâna curentă din lemn al­cătuiesc expresia contemporană a scării ce u­ni­fică materialul treptelor și contratreptelor cu cel de placare al holurilor de etaj curent împreu­nă cu un ancadrament al acceselor în aparta­men­te.

La ultimul nivel fiecare din cele două apartamente are acces către o terasă. Poziția nodului cu ascensor desparte confortabil privirile și îngăduie utilizarea autonomă, în toată intimitatea locuinței, a teraselor generoase. 15 locuri de par­care în subsol au acces din strada Londra.

Suita de intrare în imobil alternează o scară cu cinci trepte, un culoar semideschis și un hol de acces. Toate aceste escale sunt finisate în piatră naturală și oferă eleganță apropierii de interior.

Interiorul este o continuare a discursului compozițional al ansamblului. Tâmplăria gri antracit, parietalele și plafoanele albe, pardoselile cu parchet de lemn și radiatoarele discrete oferă ambiente elegante și neostentative.

În concluzie, interpretarea dată de arhitecții de la ADNBA ideii de locuire împreună nu este o simplă suprapunere identică de apartamente, ci și o alcătuire simetrică-asimetrică.

Furnizori proiect:

Decorad, IR Colours, Alukonigstahl, Bravo Group