fbpx

SISAF 2019: 26 de artiști stradali pentru un Sibiu mai colorat

Stadionul, Aeroportul și un teren de baschet din Sibiu, printre cele 17 locații pictate la SISAF 2019

Cea de-a V-a ediție Sibiu International Street ART Festival începe astăzi și aduce o serie de locații în premieră. Alături de 4 unități de învățământ din Sibiu, vor mai fi pictate, printre altele, ziduri ce aparțin de Stadionul Municipal, Aeroport, noul sediu al Palatului Copiilor, Sala Transilvania, unități de cazare din oraș și un dispensar. Totodată, un teren de baschet din zona centrală, gardul noului Skate Park, o serie de treceri de pietoni și alte spații anoste din Sibiu sunt parte din spațiile vizate în cel mai amplu proiect de revitalizare urbană din țară.

Timp de o săptămână, în perioada 1-7 iulie, Sibiul redevine epicentrul artiștilor stradali. 23 dintre cei mai talentați artiști români, aleși din totalul de 120 înscriși în selecția de proiecte, vor da un nou suflu zidurilor gri din oraș. Alături de ei, artiștii internaționali Danny Figueroa – W3SR din Germania, Mehsos din Belgia și Takerone din Ungaria își vor lăsa amprenta prin murale impresionante, care conturează mesajul central al ediției – #Openness.

sisaf-poza1

În total, 22 de lucrări vor fi implementate la SISAF, 17 dintre acestea fiind murale permanente, care vor îmboțăți Turul de Street Art. Locațiile principale rămân instituțiile de învățământ, festivalul de la Sibiu fiind cel care a dat tonul acum 5 ani în realizarea picturilor murale pe astfel de ziduri. Anul acesta vor găzdui noi lucrări de artă stradală o grădiniță, 2 școli gimnaziale și Colegiul Economic „George Barițiu”.

sisaf-poza2

Dezvoltarea festivalului a implicat lărgirea anuală a ariei și tipurilor de locații. Astăzi, muralele sunt accesibile tuturor sibienilor, fiind realizate în majoritatea cartierelor, pe instituții cheie ale orașului, în spații private sau în locații pe care le frecventează. Ediția a V-a aduce lucrări în premieră pe:

  • Stadionul Municipal;
  • 2 ziduri ale noului sediu Palatul Copiilor – o cauză care a unit și mobilizat comunitatea sibiană;
  • o nouă fațadă de pe Sala Transilvania, cu o lucrare în tema anului în care Sibiul poartă titlul de Regiune Gastronomică Europeană;
  • Dispensarul din cartierul Cedonia;
  • 2 garduri: unul de la noul Skate Park din Sibiu și altul aflat pe str. Bâlea;
  • sediul Print Center, de pe str. Ștefan cel Mare.

De asemenea, în acest an sunt vizați prin lucrări și turiștii. În completarea muralelor pe care aceștia le văd în plimbările lor în oraș sau prin parcurgerea întregului Tur de Artă Stradală de la Sibiu, vor fi realizate lucrări pe:

  • Aeroportul Internațional Sibiu;
  • 2 unități de cazare: Hotel Parc și Hostel B13 de pe bd. Nicolae Bălcescu.

Dintre proiectele speciale pregătite, se remarcă revitalizarea prin culoare a terenului de baschet din Parcul Tineretului – o lucrare pe asfalt realizată de către artista Bogdana Pascal, dar și seria de instalații de artă ale unuia dintre cei mai respectați artiști de stradă – Pisica Pătrată, care își vor găsi 2 locații permanente. În plus, va fi demarată o campanie de educare a participanților la trafic prin artă, inițiată în colaborare cu Street Delivery Sibiu, în cadrul căreia un artist sibian va realiza stencil-uri cu mesaje relevante, în zona a 3 treceri de pietoni.

În paralel cu munca de teren a artiștilor, ce se poate vedea live în locații pe tot parcursul zilei, programul complex transformă SISAF într-un adevărat festival de cultură urbană.

Vor avea loc o expoziție semnată de Cristian Scutaru, o întâlnire-dialog Meet the artists of SISAF, moderată de artistul Dan Perjovschi, proiecția filmului Capernaum, seria Craft Workshops, Street Dance Shows și proiecții ale unor lucrări semnate de Iluc și Pisica Pătrată pe clădiri reprezentative din Sibiu, printre care și Turnul Sfatului, o emblemă a orașului.

De asemenea, 2 sesiuni de Live-Painting sunt programate în Parcul Sub Arini: artista Roxie Netea va realiza pentru al doilea an consecutiv o lucrare pe un panou, iar Gabriel Popa – un copil autist cu puternice înclinații artistice, își va transmite emoțiile printr-o lucrare specială realizată în fața publicului, având scopul de a sensibiliza oamenii și a crește gradul de acceptare a copiilor cu probleme.

Ca line-up muzical, SISAF propune: Omu Gnom, Krem, Pietonu’ și Motanu’ / Letizia Carrero / Guilty Lemon / Crocodile Paradox / Do The Reggae / Disconnected / Technohills.

Toate lucrările acestei ediții vor fi finalizate până duminică, 7 iulie, atunci când sibienii sunt invitați să vadă muralele finale. Punctul de întâlnire este Ziarul Orizontal al artistului Dan Perjovschi, la ora 12:00, de unde se va porni pe biciclete înspre fiecare locație. Circuitul de street art în varianta integrală conține 67 de picturi și 5.700 metri pătrați de culoare, fără a pune în calcul lucrările executate în acest an.

afis-sisaf2019

 

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0