fbpx

Slow living cu Simple Stories: o fereastră deschisă către micile bucurii cotidiene

Continuăm să trăim cumva (mai) slow în această mare vâltoare existențială. Sau cel puțin încercăm. Și dacă până acum am călătorit în România rurală pentru a lua pulsul unui slow living creativ în afara orașului, întâlnirea cu Mihaela Ciobanu și Alexandra Cârciumaru de la Simple Stories mi-a reamintit că, de cele mai multe ori, nu trebuie să depășești granițele propriului oraș pentru a călători sau pentru a alege un anumit stil de viață.

Un fashion brand românesc foarte tânăr (înființat în 2019), Simple Stories este o inițiativă care susține utilizarea resurselor locale (materiale, meșteșug), încercând să se încadreze în paradigma sustenabilității. Dar Simple Stories este, înainte de orice, o poveste a inului (material din care sunt croite aproape toate piesele) și a inspirației pe care Alexandra și Mihaela o transpun în serii limitate de modele. Poate și anii îndelungați de lucru în domeniul aviației și-au spus cuvântul în dorința lor de a încerca să gândească modele care ne ajută să călătorim. Cea mai recentă colecție Simple Stories, Une histoire d’été, este o asemenea invitație la călătorie.

Simple Stories

Cum ați descrie, simplu, în câteva cuvinte, povestea Simple Stories?
Proiectul nostru s-a născut din dorința de a ne exprima creativ. Simple Stories este despre bucuriile mărunte. Înseamnă, în același timp, bucuria unei dimineți de mai, lejeritatea unei rochii de vară, seri de bossa nova și mirosul teilor înfloriți. Este în mod cert mai mult o pornire artistică decât una antreprenorială. Deși pe parcurs a trebuit să luăm în calcul și responsabilitățile administrative și financiare, acum ne bucurăm că am avut acea doză de curaj pentru a porni acest proiect, care vrem să fie unul sincer și aproape de oameni.

Ce înseamnă pentru voi sustenabilitatea în fashion?
Ne-am dorit încă de la început ca prin proiectul nostru să susținem producția locală și lucrăm intens pentru ca Simple Stories să fie un brand sustenabil. Asta înseamnă că suntem atente la orice achiziție de materie primă și că lucrăm pe cât se poate numai cu produse care să nu dăuneze mediului. Pentru noi, sustenabilitate înseamnă și susținerea companiilor locale și ne bucurăm când putem livra un produs 100% făcut în România.

Materiale naturale, pungi biodegradabile, hârtie reciclată, sunt câteva dintre lucrurile care ne ajută să susținem acest demers. În același timp, încercăm să creăm haine clasice și versatile, care să poată fi purtate mult timp. Nu vrem să lansăm zeci de modele pe care să le schimbăm în fiecare sezon, ci mai degrabă piese de bază care să poată fi adaptate oricărei ținute. De asemenea, nu producem în serie și încercăm să limităm cât mai mult risipa de material, sau avem anumite modele în ediție limitată, pentru că folosim materiale care sunt capete de serie la furnizori locali.

De ce in și cum și de unde vă alegeți materialele?
În primul rând pentru că nouă inul ne inspiră o anumită lejeritate, o perpetuă zi de vară relaxată. Dacă ar trebui să asociem conceptul de slow living cu un material, acela ar fi cu siguranță inul. Pentru noi, această țesătură înseamnă confort, calitate și durabilitate Dintotdeauna am avut o înclinație spre acest material, așa că atunci când am început proiectul ne-am gândit imediat la in, una din dorințele noastre fiind de a produce piese de care să te bucuri mulți ani.

Încercăm să lucrăm pe cât posibil cu producătorii de materiale din România sau cu micile afaceri care comercializează materiale naturale 100%, dar lucrăm și cu alți producători din Uniunea Europeană.

De unde vine inspirația (designeri, repere…)?
Având în vedere că noi provenim dintr-un alt domeniu profesional, nu putem să spunem că ne caracterizează efervescența creativă. Inspirația noastră vine în mare parte din experiențele personale, din călătorii, locuri pe care le-am văzut și care ne-au inspirat o anumită stare, pe care ne-am dorit ulterior să o redăm printr-o piesă vestimentară.

Procesul creativ înseamnă și documentare, dar pe care nu o vedem ca pe un efort. Sunt artiști pe care îi urmăream și înainte cu plăcere: fotografi (Lavinia Cernau, Salva Lopez), designeri (Cecilie Bahnsen, Crina Bulprich).

Cum s-ar traduce slow living pentru Simple Stories?
Pentru noi, slow living se traduce printr-o abordare minimalistă a creațiilor noastre, a modului în care am construit acest brand. Vrem ca Simple Stories să transmită o stare, să fie mai mult decât o rochie frumoasă. Ne dorim ca atunci când îmbraci ceva ce poartă eticheta Simple Stories, să iei cu ține și povestea din spatele ei. Deși poate sună ca un clișeu, toate produsele noastre au o poveste. Unde ne vedem purtând o rochie anume, ce anume ne-ar plăcea să facem când purtăm haina respectivă. Asociem fiecare piesă cu o lectură, o melodie, un loc pe care l-am vizitat sau un moment pe care l-am trăit.

Tocmai ați lansat o nouă colecție care se numește Une histoire d’été, iată în pragul unei veri „neobișnuite” pe care o trăim. Cum ați prezenta-o, pe scurt, cuiva care abia vă descoperă?
Ne-am dorit ca această colecție să fie povestea unei veri cu un aer parizian, care să te ajute să călătorești cel puțin cu gândul în această perioadă în unul dintre orașele noastre preferate. Piesele sunt în continuare minimaliste, în culori pastelate, inspirând confort și relaxare. Dar sunt în același timp foarte feminine, văratice, cu un „je ne sais quoi” caracteristic francezilor.

Une histoire d’été este o dimineață de vară, când deschizi larg ferestrele și asculți vinilul preferat. Când îți pui o rochie lejeră și te bucuri de o plimbare pe străzile pustii ale orașului.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0