fbpx

Soft Transformer: clinica de radioterapie MedEuropa

Îngrijirea medicală în România are – de mai bine de 15 ani – un salt calitativ susținut de rețelele de clinici particulare și investițiile private. Acestea își găsesc spații în țesutul orașelor în care se instalează fie prin conversiile unor imobile existente, fie prin clădiri noi.

În Constanța, în miezul unui cartier de locuințe P+10 a apărut, în această primăvară, un soft transformer. Suntem obișnuiți deja ca, în loc să privească pe fereastră la ploaie, copiii noștri să verifice mesaje în WhatsApp sau să își plimbe degetele, curios, pe ecranul unui device conectat. Așa că știm cu toții ce este un transformer: un robot care se face mașină sau un camion tăcut care, rearticulat, devine luptător zgomotos. Clinica de radioterapie MedEuropa, un proiect dezvoltat de Philippe Jacobs, co-președinte al grupului Jacobs Holdings, este – din punct de vedere arhitectural – un soft transformer.

(C) 2018 cosmindragomir.info

O clădire de înălțime moderată cu o consolă generoasă în zona intrării își primește pacienții și familiile acestora. Imaginea generală este luminoasă, foarte modernă și deloc „instituțională”. Clinica schimbă apropierea de clinică diminuând din îngrijorare sau chiar teamă. Echipa de arhitecți de la JBA Arhitectură reușește o transformare subtilă a noțiunii de clinică într-un spațiu agreabil și foarte primitor. Configurarea volumetrică la calcan și o amprentă edificabilă coercitivă sunt elementele generatoare ale intenției arhitecturale – crearea unui spațiu echilibrat.

Construcția centrului medical de radioterapie al bolnavilor cu afecțiuni oncologice realizat în regim de spitalizare de zi s-a desfășurat pe parcursul a 10 luni și a fost urmată de instalarea echipamentelor. Acestea sunt tehnologii de ultimă generație: un accelerator liniar produs în 2018 – Elekta Infinity, un computer tomograf Siemens Somatom Definition AS și echipamente de dozimetrie PTW utilizate petru calibrarea și verificarea periodică a calității iradierii. Până la sfârșitul acestui an este programată instalarea celui de-al doilea accelerator liniar, cu aceleași performanțe ca și primul.

(C) 2018 cosmindragomir.info

Obținerea autorizațiilor necesare funcționării clinicii, eliberate de autoritățile locale, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare precum și de către Ministerul Sănătății, a fost de anticipată de un proces profund de proiectare și comunicare între client și arhitect. În planuri și secțiuni se văd tratări specifice ale pereților și plăcilor – de pardoseală și plafon – în zona de operare a sistemelor Elektra Infinity. Proiectul Medeuropa Constanța este o performanță în radioterapia asistată imagistic și reprezintă o investiție de peste 5 milioane de euro, realizată printr-o finanțare integral privată. Centrul medical va putea trata prin radioterapie un număr de aproximativ 1 000 de pacienți oncologici noi pe an, iar prin asigurarea decontării radioterapiei de către Casa de Asigurări de Sănătate Constanța aceste tratamente vor fi gratuite.

Anvelopanta clădirii – atipică și foarte curajoasă pentru o clinică – își asumă un limbaj arhitectural contemporan. Ea alternează semitransparența lăptoasă a Uglass-ului cu ferestre mari transparente. Grație acestor grade compuse de transparență, holul scării principale și holul central se citesc în fațadă ca într-o radiografie arhitecturală. Clinica se anunță înspre stradă prin spațiile pe care le conține și mișcările oamenilor care folosesc spațiul. De dinăuntru știi tot timpul unde ești, iar conexiunea cu exteriorul face, cu siguranță, așteptarea mai agreabilă. Lizibilitatea spațiului arhitectural, s-a demonstrat științific, face parte dintr-o sumă de terapii, dar și din plăcerea de a merge într-un loc sau de a fi într-un spațiu.

PROIECT: Clinica de radioterapie MEDEUROPA; ADRESĂ: Strada Ștefăniță Vodă nr. 30, Constanța; SUPRAFAȚA TERENULUI: 1471 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 1344,74 mp; REGIM DE ÎNĂLȚIME: P+2+E3 retras; DEZVOLTATOR: Derom Total; PROIECT ARHITECTURĂ: JBA; ARHITECȚI: Johannes Bertleff, Adrian Ianchiș, Raluca Grecea, Ana Potoschi; COLABORATORI: Magda Vieriu, Mihai Crețu; CONSULTANT DE SPECIALITATE: dr. Bogdan Angheloiu; CONSULTANT SECURITATE LA INCENDIU: ing. Gheorghe Dumitriu; PROIECT STRUCTURĂ: Zeka Structures, ing. Cristian Botoi, ing. Cristian Cercel; INSTALAȚII: HVAC, sanitare, incendiu: PEOPLEPOWER BIM ENGINEERING – Sorin Bolocan, Noemi Bartoș, George Dragomir, Daniel Boariu; SUBCONTRACTORI: BIG ALUMINIUM, ECOTERM, ICCO SYSTEMS, SOLEXPERT, THETA DESIGN, GREEN SEAS INTERNATIONAL, DENMARK DESIGN; PROPRIETAR: MedEuropa INVESTIȚII; FINALIZAT: 2018

Proiect prezentat în igloo #185 / aug-sep 2018

igloo_185-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0