SOLTAG. Locuinţa sustenabilă pentru zona de nord a Europei
Proiectele Soltag şi Atika, dezvoltate de compania VELUX, sunt două experimente la scara 1:1, gândite pentru Europa Centrală şi de Nord, respectiv zona mediteraneeană, pentru a demonstra aplicabilitatea sistemelor de economisire a energiei şi de reducere a emisiilor de CO2, atât în cazul oraşelor dezvoltate pe înălţime, cât şi în cazul celor tradiţionale.
Ambele soluţii implică mansardarea prin structuri uşoare a unor locuinţe existente. În timp ce Atika este gândită pentru a fi amplasată deasupra unor locuinţe cu acoperiş în terasă, specific mediteraneene, Soltag este o structură modulară pentru mansardarea blocurilor de locuinţe, care poate fi repetată pe întreaga lungime a clădirii fără a-i afecta negativ imaginea. Cele două module principale adiacente, cu o suprafaţă totală de 84 mp, conţin livingul şi diningul, respectiv zona de acces, frontul de lucru al bucătăriei, dormitorul şi baia. Acoperişul înalt, cu panta de 45º pentru a capta cât mai multă lumină solară, permite apariţia unei supante centrale detaşate de pereţi, cu funcţiunea de loft, cuprinzând şi spaţiul tehnic unde sunt amplasate sistemele de încălzire solară care asigură locuinţei independenţa energetică. În timp ce structura metalică a şarpantei este mascată pentru a evita punţile reci, grinzile şi panele din lemn rămân aparente la interior şi contribuie la aspectul confortabil al spaţiilor.
Ferestrele de mansardă permit luminii naturale să pătrundă până în centrul încăperilor, în timp ce vitrajele normale asigură vizibilitatea către exterior. Ferestrele din partea de nord au vitraje diferite faţă de cele orientate către sud, pentru a optimiza energia şi lumina absorbite şi a minimiza pierderile de căldură. În total, suprafaţa vitrată ajunge la 28% din suprafaţa utilă, în comparaţie cu procentul uzual de 10-15%. Ferestrele de mansardă sunt dublate de jaluzele interioare din pânză, acţionate prin telecomandă, în timp ce vitrajele verticale ale spaţiilor de zi sunt umbrite de copertine exterioare de culoare albă. Panourile solare, modulate după dimensiunile ferestrelor, sunt integrate între acestea, păstrând unitară imaginea învelitorii din tablă zincată. Pe suprafaţa de 2 mp, ele sunt suficiente pentru a asigura apa caldă menajeră şi încălzirea în pardoseală. Pe fâşiile pline ale învelitorii sunt colate benzi de celule fotovoltaice cu o suprafaţă totală de 17,5 mp, o soluţie de ultimă oră, adaptată oricărei suprafeţe plane sau curbe care asigură alimentarea centralei, a pompelor şi a sistemului de ventilaţie cu recuperare de căldură, inclusiv în timpul iernii.
Energia termică este transmisă unei centrale care asigură apa caldă menajeră şi încălzirea în pardoseală. Acoperişul conţine straturi termoizolante cu o grosime totală de 40 cm şi un strat de aer ventilat; aerul rece este absorbit în partea inferioară, se încălzeşte circulând pe sub stratul de tablă al învelitorii şi este apoi utilizat pentru alimentarea centralei termice, care funcţionează astfel mai eficient. Aspectul general al faţadelor şi al învelitorii este unitar şi neutru: panouri-sandwich finisate cu tablă zincată şi vitraje eficiente termic, ce permit adaptarea la locuinţe colective din orice perioadă.
Fiind poziţionate în planul al doilea al faţadei, retras faţă de aticul clădirii-suport, modulele Soltag nu par „mansarde” ale blocurilor existente, care le-ar anula cornişa, ci supraconstrucţii independente, corespunzătoare din punct de vedere estetic. Independenţa sistemului de încălzire faţă de clădirea de dedesubt asigură o adaptabilitate mai mare la situaţiile care pot apărea în ţesutul urban. Singurele utilităţi la care trebuie conectată locuinţa sunt reţeaua de apă şi cea electrică pentru consumul zilnic. Modulele Soltag pot fi utilizate şi ca locuinţe individuale dispuse la nivelul terenului pe fundaţii de beton, precum şi în soluţii neconvenţionale, cum ar fi pe platforme plutitoare.
Volumul curat şi faţadele finisate cu panouri metalice pline sunt o combinaţie reuşită între formele tradiţionale şi cele contemporane. Prin caracterul său, imperceptibil de la nivelul străzii, dar spectaculos pentru utilizatori, Soltag devine o prezenţă valoroasă în orice zonă urbană.