Spaţiu de locuit, atelier şi galerie. Ketelhuis sau Viaţa de artist lângă Amsterdam

O fostă clădire industrială cu două niveluri din localitatea olandeză Zaandam, din apropiere de Amsterdam, găzduieşte acum locuinţa de 353 mp a unui cuplu de artişti, şi include atelierul proprietarilor, precum şi un spaţiu de expunere unde aceştia îşi pot prezenta lucrările. Arhitectura aparţine biroului Studio Modijefsky, înfiinţat în 2009, cu o echipă 100% feminină, ale cărui proiecte combină materiale şi texturi, lumină şi profunzime, elemente vizuale şi tactile, pentru a crea experienţe spaţiale complete şi surprinzătoare.  

În limba olandeză, „Ketelhuis” înseamnă „camera boilerelor”, o trimitere la iniţiala destinaţie industrială a clădirii. Biroul şi atelierul de lucru sunt amplasate la parter, în timp ce spaţiul de locuit propriu-zis, dar şi cel de expunere sunt situate la etaj. Cele două niveluri sunt conectate de două scări sculpturale, care au şi rolul de a delimita zona rezervată vieţii personale de cea care ţine de activitatea profesională. Prima scară face legătura între bucătărie şi spaţiul de locuit de la etaj, iar cea de-a doua, folosită de vizitatori, îi conduce pe aceştia din atelier către galerie.

Parterul a fost gândit în aşa fel încât să integreze toate funcţiunile necesare unui atelier de lucru, constituind un spaţiu de sine stătător, ce poate acomoda o multitudine de activităţi şi este propice pentru dezvoltarea productivităţii. La etaj, interiorul este sobru şi, în acelaşi timp, binevenitor, linia estetică fiind definită de trei tipuri de finisaje diferite: vopsea albă pentru pereţi, lemn de stejar pentru podele şi mobilier, şi detalii de alamă. În generosul spaţiu de expunere, intervenţia arhitecturală este minimală, lăsând loc pentru expunerea de diferite obiecte şi organizarea de evenimente. Grinzile albe, specifice pentru o clădire industrială, stabilesc un dialog captivant cu modelul în spic al pardoselii. Cele trei goluri din plafon, urme ale unor coşuri de fum, sunt acum luminatoare.

Bucătăria deschisă, neconvenţională, deserveşte atât spaţiul de locuit, cât şi galeria, atunci când au loc evenimente. Insula centrală este realizată în întregime din alamă, cu spaţii de depozitare pe toate  cele patru laturi şi un blat din oţel inoxidabil. Mânerele din bronz şi au fost realizate de Studio Molen, biroul de design al clientului,  „responsabil”, de altfel, şi pentru corpurile de iluminat custom din cadrul amenajării. În partea din spate a bucătăriei este amplasat un sistem de rafturi albe, deschise, ce se sprijină pe cutia transparentă a intrării principale. Deasupra mesei din lemn de stejar cu scaune vintage se remarcă poate cea mai spectaculoasă dintre piesele de iluminat custom menţionate mai devreme, în forma unui kayak răsturnat. O altă piesă de artă, un urs, „supraveghează” masa, amintind de obiectele de taxidermie întâlnite în vechile locuinţe aristocratice. Living-ul adiacent bucătăriei are un caracter mai intim şi cald, fiind populat cu obiecte din lemn şi mobilier vintage. Un şemineu industrial este plasat în dialog cu canapeaua confortabilă.

De-a lungul coridorului, o serie de uşi glisante conduc către camera de oaspeţi, dressing şi băi, destinaţia finală fiind dormitorul matrimonial pe dublă înălţime, cu plante din abundenţă şi o supantă unde o cadă de sine stătătoare este amplasată sub un luminator generos. În interiorul băilor, gresia respectă modelul în spic al podelelor din celelalte încăperi. Lemnul este prezent şi aici, alături de obiecte din marmură şi oglinzi înalte.

Un sistem de obloane minimaliste, de culoare albă, creat tot de proprietar în atelierul său, ajută la reglarea cantităţii de lumină din interior şi a nivelului de deschidere a locuinţei faţă de vecinătăţi. În fiecare cameră se simte respectul faţă de istoria clădirii, dar şi dorinţa de a oferi un maximum de funcţionalitate, necesar unui stil de viaţă dinamic.

PROIECT: Studio Modijefsky, arh. Esther Stam, arh. Moene van Werven, arh. Zahra Rajaei, arh. Karen Man Lai Cheng; FINALIZAT: 2020