fbpx

Spațiul sacru ca parte integrantă a orașului contemporan

ARHITECTURĂ: JAJA Architects TEXT: Anca Rotar FOTO: Rasmus Hjortshøj / Coast Studio, Sindre Ellingsen

Construită în urma unei competiții organizate de primăria locală, câștigate de biroul JAJA Architects, noua biserică din orașul norvegian Sola a fost gândită pentru a servi atât ca lăcaș de cult cât și ca loc de întâlnire pentru comunitate. Clădirea, amplasată la capătul străzii principale, este prima biserică din centrul orașului, devenind o prezență importantă în spațiul urban și redefinind identitatea acestuia.

Biserica realizată în stil contemporan coexistă în simbioză cu împrejurimile, spațiul navei fiind poziționat în așa fel încât să constituie o continuare directă a arterei principale. Noua construcție este situată față în față cu clădirea primărei, dialogul dintre cele două structuri generând o nouă piațetă ce deservește atât lăcașul de cult, pe care îl deschide către împrejurimi, cât și orașul în sine, prin articularea clară a zonei centrale.

 

Clădirea constă într-un soclu orizontal din beton, pe care se sprijină două volume placate cu lemn. Volumul domninant, cel al navei, creează un nou punct de reper pentru oraș, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, când structura iluminată apare ca un far urban.

În interior, spațiul navei este unul simetric, ce stabilește o atmosferă calmă și echilibrată. Peretele de nord filtrează gradual lumina soarelui, creând o senzație de profunzime, facilitând orientarea în cadrul spațiului și, în același timp, încurajând contemplația. Frontonul semitransparent suplimentează cantitatea de lumină naturală din interior și generează in captivant joc de umbre și culori. În spatele altarului, o sculptură abstractă de dimensiuni monumentale, creată de artista Marie Buskov, devine elementul identitar al noului lăcaș de cult.  

PROIECT: Sola Church; PROGRAM: biserică și centru comunitar; AMPLASAMENT: Sola, Norvegia; SUPRAFAȚA: +1600 mp; ARHITECTURĂ: JAJA Architects; ECHIPA: Jakob Christensen, Jan Tanaka, Kathrin Gimmel, Stephen Dietz-Hodgson, Sam De Boever, Kaspar Dettinger, Sara Patriksson, Pawel Furmanowski; COLABORATORI: Brandsberg Dahl; CLIENT: Primăria din Sola; FINALIZAT: 2021

 

Descoperiți mai multe proiecte de arhitectură sacră contemporană în igloo #219 / Spațiul sacru contemporan / aprilie – mai 2024

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0