fbpx

Spotlight – Large Pendulum Wave

Pendulul este un experiment cinetic cu dimeniuni de 12 pe 10 pe 10 metri, care cântăreşte 8,5 tone, şi pe care îl putem vedea pe Calea Victoriei, lângă Memorialul Renaşterii. Autorul, artistul olandez Ivo Schoofs, îl descrie ca fiind o ilustrare a „poeziei matematicii şi a frumuseţii fizicii” şi asta pentru că Large Pendulum Wave „se bazează exclusiv pe legi gravitaţionale, fără alte elemente ajutătoare (motoare, de exemplu) incluse.”  

Text: Ioana Păunescu

La fel ca alte câteva dintre instalaţiile prezente, acum, pe Calea Victoriei, Large Pendulum Wave este, deja, una din vedetele Festivalurilor de lumini din lume. Şi-a făcut, pentru prima dată, apariţia în Olanda, în 2013, în cadrul Forumului de Lumină şi Arhitectură Glow, iar după Bucureşti va pleca spre Ierusalim.

Instalaţia este alcătuită dintr-o ramă care ţine 15 pendule gravitaţionale – punctate, la capăt, de tot atâtea sfere luminoase. Lungimile pendulelor diferă, astfel încât traiectoriile oscilatorii pe care acestea le descriu, în mişcare, să fie şi ele diferite.

Spotlight - Large Pendulum Wave

Asociate cu sunetul şi cu schimbarea culorii luminii, mişcările pendulelor generează ceea ce Ivo Schoofs a numit „teme” – tema curcubeului, a pianului sau a elementelor (apă şi foc) – în total, zece show-uri diferite de sunet, lumină şi mişcare, zece forme diferite de unde armonioase combinate cu mişcări aparent haotice, o desfăşurare grandioasă a forţei gravitaţionale.   

Spotlight - Large Pendulum Wave

„O dată ce frecvenţele sunt ajustate, graţie unei secvenţe matematice precise, pendulele produc un dans de valuri ondulatorii combinate cu momente de cvasi-haos. Cel mai lung pendul se balansează de 51 de ori pe minut, următorul – de 52 de ori pe minut…” explică Ivo Schoofs, artist fascinat de invenţii bizare, de iluzii optice şi de arta în mişcare, după cum o demonstrează şi iniţiativa sa, Kientic Humor

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0