Spuma parametrică a zilelor: Nuba – Mamaia Nord

Din jungla urbană bucureșteană, povestea Nuba a ajuns în această vară la Mamaia Nord. Mai nuanțat și mai estival, Nuba Beach Club a dus arhitectura și ingineria în vacanță, iar ceea ce a rezultat este o joacă cât se poate de serioasă coordonată de arh. Dragoș Epure. Materialele utilizate au fost invitate să își depășească ipostazele convenționale și să aibă curajul de a-și testa propriile limite structurale.

Designul parametric a intrat la rândul său în scenă, conectându-se cu amprenta vizuală a ondulării valurilor mării. Rezultatul este un pavilion din lemn care cuprinde protector întregul spațiu. În această structură se vor fixa perne de aer cu rol de a proteja terasa de ploaie și vânt. Inspirația a venit tot dinspre mare și mai exact din bulele pe care le generează spuma. Materialul predominant utilizat este lemnul lamelat încleiat, conturându-se două console de câte 7 metri fiecare. Structura din lemn, implementată cu ajutorul celor de la Tehnica Schweiz, veghează asupra unei imense terase pe care mesele se grupează în jurul canapelelor cu perne sau a scaunelor cu pânză estivală.

1dx_4608

Două baruri circulare mărginesc albastrul unei piscine, iar printre ingredientele acestora apare și un alt material natural, nuielele de alun împletite. Dincolo de pavilionul din lemn a fost amplasată o scenă pe care muzica verii se poate desfășura în voie. Sistemul de iluminat a fost asigurat de Arelux. Accesul în această oază se face printr-o structură acoperită care permite trecerea pe sub o boltă pavată cu un mozaic de plăci mari, dispuse asimetric, din lemn, mușchi și MDF. E ca și cum un tunel magic ar face legătura cu lumea exterioară, permițând accesul într-o poveste în care natura este invitată să rămână la petrecere.

Universul grupurilor sanitare, conturat cu ajutorul SSAB, continuă o senzație de „Alice în Țara Minunilor” grație oglinzilor ovale, subțiri, care se repetă în ancadramente vegetale, multiplicând spațiul și țesând o atmosferă a iluziilor. Un minimalism atent coordonat, cu detalii industriale se întâlnește aici datorită materialelor și finisajelor utilizate, care nu se feresc de nuanțele “posh” ale auriului sau arămiului. Nota de final este cea a unui mini-labirint prețios. Inovația prietenă cu natura – iată „meniul” designului propus de Nuba Beach Club pentru vara 2018.

Mulțumiri partenerilor din revistă care sunt și furnizori ai proiectului: SSABTehnica Schweiz, Arelux

PROIECT: Amenajare terasă
ADRESĂ: Aleea Salamina, Mamaia, Constanța 
PROIECT ARHITECTURĂ: arh. Dragoș Epure, arh. Simina Dimcea, arh. Alexandru Niculescu, arh. Cătălin Ivanov 
FINALIZAT: 2018

Articol apărut în igloo #185 aug-sept
igloo_185-shop