Stables Office

Stables Office

Sub orice desen se află o hârtie albă. Cam așa arată și punctul nostru de plecare în această aventură ce va purta numele de Stables. Pe bună dreptate, clădirea în care urma să construim nu era deloc simplă. Mai degrabă un amalgam de istorie, cu o primă intervenție la stâlpii de fontă marcați în anul 1885, un înveliș de cărămidă reabilitat și o nouă casă a scării din beton aparent. 

Începutul a fost greu. Hârtia la început albă se umple pe parcurs de idei despre viitorul spațiu, despre modul de prezentare și de funcționare a acestuia, dar conceptul general se contura cu dificultate. Crearea un co-working space nu era de ajuns pentru echipă. Tema de proiectare, deși aparent clară, conținea tot felul de expresii care începeau cu „cel mai…”. Ne era clar că trebuia să gândim totul în afara limitelor clasice pentru a obține rezultatul dorit. Astfel a luat naștere ideea de comunitate.

Și am continuat să adăugăm pe hârtie schițe, idei, modele și detalii care să păstreze caracterul unic al clădirii, dar să valorifice comunitatea și viitorii chiriași. Prezența umană devine nucleul principal al tuturor deciziilor. Toate spațiile evocă și încurajează interacțiunea umană, dorința de comunicare și apartenența la o microsocietate.

Stables Office

Decizia, poate neașteptată, a adoptării stilului Art Deco a marcat linia de start în designul proiectului. Toate caracteristicile acestui curent ce a dominat o perioadă îndelungată din secolul XX, ofereau senzațiile pe care le căutam în interpretarea spațiului. De la poziționarea pereților și repetitivitatea caracteristică clădirii în sine, până la detaliile ornamentelor imaginate au dus la conturarea conceptului, această linie sinuoasă  fiind fundamentul proiectului.

Geometria clădirii a îngrădit în anumite limite organizarea funcțională a spațiului, dar în același timp a permis păstrarea unui contur clar definit între spații private și spații publice. La parter, recepția, aflată în axul clădirii, permite desfășurarea unei circulații ușor de perceput. Zonele de garderobă și depozitare conturează spațiul prin elemente verticale, repetitive și îndrumă observatorul spre următoarele spații. Partea stângă a clădirii este ocupată de un centru de conferințe cu patru posibilități de organizare spațială, prin transferul unui perete amovibil, astfel reușind să integreze și zona de work-café în zona de conferințe.

Diferite tipuri de așezare sunt posibile, de la canapele lounge până la bar și scaune înalte. Centrul de conferințe este dotat cu mese rabatabile, ce pot fi mutate în funcție de nevoi. În partea dreaptă a clădirii regăsim trei birouri închise, două săli de ședințe de mici dimensiuni, zona de lucru în open space, zona de hot-desking și spațiul privat al companiei COS. Urcând la etaj, casa scării imprimă observatorului o trecere boemă, oglinzile ce definesc colțurile acesteia dominând prin prezență și aduc observatorul în prim-plan.

Holul necesar din motive de securitate la incendiu găzduiește o galerie de artă a tinerilor artiști locali, promovând astfel comunitatea. Cele două laturi ale clădirii au fost organizate similar în compoziție. Pe laturile lungi ale clădirii se desfășoară birourile private, cu grad de ocupare între două și șapte persoane, iar central sunt distribuite zone de întâlniri de diferite forme și dimensiuni și zone de hot-desking. În axul scărilor a fost organizată o zonă puțin ferită de traficul intens, găzduind astfel camere de lucru individuale, zone de lucru în echipă și zona de print. Elementele cu valoare ale clădirii au fost scoase în evidență și participă activ la conturarea ansamblului.

Intervențiile asupra clădirii s-au făcut prin detalii specifice pentru fiecare zonă în parte, cu dorința de a scoate în evidență esența clădirii. Lucrările ascunse susțin mare parte din buna funcționalitate a întregului spațiu și integrează tehnologia necesară. Detaliile arhitecturale completează materialele existente (cărămidă, lemn, fontă) și formează împreună spații dedicate diverselor activități necesare într-un spațiu de co-working: săli de sedință, birouri închise, hot desking etc.

Stables Office

Integrarea elementelor de inspirație Art Deco oferă caracterul unic al spațiului, multe dintre acestea fiind gândite și executate special pentru acest spațiu. Oglinzile reprezintă elementul-cheie în obținerea efectelor de expansiune. Acestea participă activ la sentimentul de descoperire în parcurgerea spațiului, mai ales în intersecțiile de circulații. Prin amplasarea oglinzilor în spatele stâlpilor de fontă sunt extinse limitele spațiului comun, aflat în axul longitudinal al clădirii, și se imprimă continuitate întregii încăperi. Punctele de trecere sunt evidențiate prin mici accente decorative care aduc armonie în conceptul general de inspirație Art Deco. Corpurile de iluminat susțin aceeași direcție Art Deco, îmbinând eleganța și luxul oferite de curentul de la începutul secolului XX cu liniile moderne și funcționale ale designului corporate.

Deși un spațiu contemporan, funcțional și tehnologizat pentru a îndeplini cele mai vaste nevoi ale utilizatorilor, Stables evocă eleganță și rafinament. Amprenta clădirii tradiționale, cu istorie puternică, bârnele de lemn și cărămida de culoare intensă, se îmbină cu forme geometrice, stilizate și îmbinate repetitiv, printuri vegetale și simboluri abstracte, piese de mobilier cu forme rotunjite și combinații de culori pastelate și texturi elegante. Prin simpla sa existență, Stables preia nota unui muzeu. Un muzeu funcțional, care stârnește cele mai ascunse plăceri ale observatorului.

***

Proiect: Stables Office; Locație: Str. Onosifor Ghibu 20A, Cluj-Napoca; Arhitectură și design: arh. Laura Dragomir, arh. Valentin Metes; Implementare și administrare: Marius Marza, Ioana Bejan, ing. Adrian Popa, ing. Alexandru Cozmescu, ing. Dorin Constantiniu, Finalizat: 2020

Proiect prezentat în igloo #198_octombrie-noiembrie 2020

igloo_198-shop