fbpx

Standul României la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011, Madrid

Text: Adrian Pop
Foto: Şerban Bonciocat

Ţara noastră a fost invitatul de onoare al Târgului Internaţional de Carte LIBER 2011 de la Madrid, motiv pentru care Institutul Cultural Român a organizat un concurs cu invitaţi pentru proiectarea şi realizarea standului expoziţional al României. Câştigător al acestui concurs a fost proiectul arhitecţilor Şerban Sturdza şi Pierre Bortnowski.

Standul României la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011, Madrid

verba volant, scripta manent… „Cartea care zboară” a fost ideea ce a stat la baza pavilionului, oferind o întâlnire unică a vizitatorului cu cartea ce levitează în aşteptarea lui. Instalaţia creează spaţii care te invită să descoperi literatura românească, generând un puternic contrast faţă de contextul învecinat (sisteme standard de expunere a cărţii pe rafturi). Pavilionul României a fost un spaţiu deschis, ca o piaţă urbană într-un ţesut bine definit de restul standurilor. Structura este gândită pentru a fi ieftină, flexibilă, uşor de montat şi demontat. Cărţile sunt suspendate cu aţă de pescuit de grinzile de lemn, care sunt fixate pe stâlpi din bară metalică, cu ajutorul unor elemente modulare (tetraedrii din oţel), folosite des în proiectele biroului de arhitectură Prodid. Stâlpii sunt în acelaşi timp suport pentru corpurile de iluminat şi sunt fixaţi în tamburi de lemn. Tamburii sunt folosiţi şi ca loc de şezut sau spaţiu suplimentar pentru expunerea cărţilor. Cărţile sunt suspendate la diferite înălţimi, în funcţie de vârsta cititorului căruia se adresează, şi formează în suita lor un joc aleator. Proiectul a încercat să reprezinte o abordare culturală şi sustenabilă, folosind materiale reciclate sau reciclabile, fiind gândit ca un început, care ulterior se poate transforma într-o altă utilitate (suport pentru evenimente, instalaţie de expunere, teatru, biblioteca unui sat românesc etc.)

Standul României la Târgul Internaţional de Carte LIBER 2011, Madrid

PRISPA – echipa României la concursul Solar Decathlon Europe 2012

Întâmplarea a făcut ca exact în perioada expoziţiei să se desfăşoare, tot la Madrid, primul workshop organizat de Solar Decathlon Europe, la care au participat toate cele 22 de echipe, din întreaga lume. Echipa României este alcătuită din 33 de tineri entuziaşti care proiectează şi construiesc o casă ce funcţionează doar cu energie solară. Sâmburele compoziţional al pavilionului a fost un prototip al casei PRISPA, folosit ca spaţiu de depozitare pe durata expoziţiei, iar o parte a echipei PRISPA a şi construit pavilionul, în 3 zile pline, fiind pentru ei un prim exerciţiu pentru ce îi aşteaptă pe parcursul anului următor. În zilele expoziţiei LIBER 2011, cei 8 „prispeni” au cunoscut celelalte echipe participante la Solar Decathlon Europe 2012 şi au primit de la organizatorii spanioli un feedback detaliat în legătură cu proiectul PRISPA.

www.prispa.org

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0