Start Romanian Design Week
Programul Romanian Design Week, inițiat de The Institute și organizat în parteneriat cu ING, începe azi, 20 mai. Acesta este compus din expoziția centrală ce este găzduită de viitorul Mega Image Concept Store, de pe strada Grigore Cobălescu 45, plus alte 40 de de evenimente satelit organizate de partenerii RDW. Numărul mare de evenimente, conferințe, workshop-uri și expoziții îi dau statutul de a fi cel mai mare eveniment din țară dedicat designului românesc.
Spațiul principal al Romanian Design Week 2017 prezintă, în plus, peste 10 expoziții capsulă, precum și o serie de conferințe care vor supune atenției publicului cele mai actuale subiecte din universul designului.
Expoziții capsulă@Cobălcescu 45
Standpoint, organizat de Institutul Cultural Român din Londra, The Instiute & Romanian Design Week, exemplifică, prin creații semnate de designerii de fashion Andreea Castrase, Ancuța Sarca, Emeșe Bako, Sabina Pop și Smaranda Almășan, limbajul internațional al modei. Acesta devine o modalitate de comunicare e experienței unice a fiecărui designer, influențată atât de specificul local, cât și de universul creativ personal, apropiat.
ADNBA prezintă proiectul Hilariopolis (un nume care a fost dat Bucureștiului în secolul al 18-lea), care apare ca un loc de frontieră, undeva la marginea Orientului și Occidentului, unde un amalgam de clădiri, străzi, curți și vieți și urme ale unor oameni este redesenat continuu prin relații de suprapunere, stratificare, întretăiere sau intersectare.
Shaping Hungary – designul maghiar în secolul XXI, semnat de Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, este o expoziţie itinerantă care prezintă creativitatea şi designul maghiar. Expoziţia prezintă, prin creaţii realizate la scară diferită, ideile şi creaţiile tinerilor inventatori, designeri şi ingineri maghiari, punând accent deopotrivă pe aspectele culturale şi economice ale designului, ca o disciplină adânc înrădăcinată în cultura maghiară.
Expoziția IKEA propune designul scandinav, reprezentat prin produse iconice brandului, alături de toate elementele lui: aspect, funcționalitate, calitate, sustenabilitate şi preț accesibil.
Room 40 – Decriptarea designului contemporan de bijuterie, realizată de Assamblage, este o expoziție dedicată înțelegerii procesului din spatele designului de bijuterie contemporană. Instalația reprezintă o provocare de a privi bijuteria ca formă de a transmite înțeles și reprezintă o metaforă pentru comunicare, simboluri și limbaj în bijuteria contemporană. În cadrul expoziției, 12 branduri și designeri români vor prezenta peste 40 de obiecte într-un context neconvențional, care permite bijuteriei să își reclame statutul de formă independentă de artă și design.
Expoziția „Normalitate, ce cuvânt brutal!”, al cărei concept aparține lui Cristian Neagoe, propune o explorare artistică a dizabilității în care arta vizuală este accesibilă și celor care nu văd, iar dansul devine posibil și pentru oamenii cu dizabilități motorii.
Proiectul DISLOCATED/FOLDED/DISPLACED – A Visual and Interdisciplinary Dialogue al Ioanei Olăhuț & Lucian Broscățean analizează traseul circular al unei foi de hârtie / al unei suprafețe plane în trei medii de expresie diferite – instalație, pictură, design vestimentar – într-un demers care reunește preocupările comune ale artiștilor. Dialogul dintre artistul vizual și designerul vestimentar circumscrie un spațiu expozițional atipic, un fel de hartă mentală „tradusă” prin suprafețe pictate, forme sculpturale și structuri cu forme incerte.
Viitorul în 3D Printing // 3D Printing the Future de Scientifica Association prezintă o serie importantă de obiecte printate 3D însoţite de imagini şi de text. O parte din exponate vor fi tactile, oferind vizitatorului şansa de a explora şi de a înţelege mai bine modul în care tehnologia 3D este utilizată în industrie, în sectorul medical şi în industriile creative.
Typopassage, realizat de Ovidiu Hrin, este un proiect născut din dorința de a aduce în spațiul public designul grafic și arta designului de literă pentru a le face mai accesibile publicului larg și din nevoia de a oferi o posibilitate de informare și de exprimare, o platformă de dialog celor ce activează în aceste domenii.
Expoziția Orașul User Friendly – Revitalizarea spațiilor abandonate din marile orașe a celor de la Institutul pentru Politici Publice (IPP) arată modul prin care trei spații abandonate (o fosta bază militară din Arad, Palatul principiilor din municipiul Alba Iulia și Hala Laminorului din sectorul 3 din București) vor putea fi revitalizate pe baza unui proces complex de schimb de idei comunitare, demonstrând astfel că deciziile sunt luate în urma nevoilor comunității.
Conferințele Romanian Design Week 2017
Acestea invită vizitatorii și participanții să se implice în mod activ în dezbateri ce vizează designul în toate formele lui. Aspecte actuale cum ar fi valoarea designului pentru rezolvarea provocărilor legate de viața urbană, potențialul orașelor creative și importanța revitalizării patrimoniului imaterial sunt detaliate în programul de discuții organizate fie de The Institute, fie de partenerii RDW: ING, Instalart, Ikea, Ambasada Olandei la Bucuresti, Institutul Balassi, Romanian Design Council, Urban INC.
- Sâmbătă, 20 mai, ora 11:00 – Ce face o casă să fie acasă – IKEA
Acasă este locul în care oamenii fac primii pași, în care se dezvoltă și în care se relaxează. Acasă oricine se întoarce cu drag și se simte bine și în siguranță. Dar ce înseamnă „acasă” pentru bucureșteni?
Compania IKEA a dorit să afle răspunsul la această întrebare. De aceea, a chestionat 1001 bucureșteni între 15 și 19 August 2016, iar studiul „Ce face o casă să fie acasă” va fi lansat la Romanian Design Week.
În cadrul conferinței despre noul studiu IKEA vor fi prezenți Camilla Hammar, Planning & Research Manager IKEA Group, Vintilă Mihăilescu – Antropolog, profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative și Laurenția Onea – Communication & Interior Design Manager, IKEA România.
- Duminică, 21 mai, ora 13:00 – Future is a choice – INSTALART/OBIECT/ 005
FUTURE IS A CHOICE este tema conferinței suținute de Alexander Manu, profesor la OCAD Toronto.
Alexander Manu, personalitatea în jurul căreia INSTALART și-a construit tot proiectul, va susține și o sesiune de discuții cu cei 10 invitați, designeri și arhitecți ai proiectului INSTALART/OBIECT/ 005.
- Duminică, 21 mai, ora 17:00 – Re-designing fashion education – Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România & The Institute
Aducând în fața publicului trei alumni care au devenit profesori-icon în școlile în care s-au pregătit, seminarul vorbește despre lucruri esențiale pe care fiecare tânăr designer la început de drum trebuie să le stăpânească pentru a depași baierele dezvoltării unui brand nou.
Participă Sergiu Chihaia, UNArte București, Lucian Broscățean, UAD Cluj, și Matthijs Boelee, profesor de design vestimentar ArtEZ, unde ocupă și funcția de conducere în cadrul departamentului de modă.
- Marți, 23 mai, ora 11:00 – Artist talk – Shaping Hungary – Institutul Balassi din București & Universitatea MOME
Expoziţia Shaping Hungary – Design in the 21st Century prezintă ideile şi creaţiile tinerilor inventatori, designeri şi ingineri maghiari, aceştia dovedindu-se urmaşi demni ai generaţiei care în secolul XX a pus bazele creativităţii maghiare. Generaţiile de designeri maghiari de după ’89 sunt prezenţe permanente ale pieţei internaţionale datorită pregătirii lor excepţionale, consolidării ecosistemului din industria creativă şi pătrunderii inovaţiei în tot mai multe domenii. Participă: Becze József, designer tirbușon Piston; Lenkei Balázs, designer și profesor la Institutul de Design de la Universitatea de Artă Moholy-Nagy (MOME) din Budapesta.
Parteneri: Ministerul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Secretariatului de Stat pentru Diplomaţie Culturală şi Ştiinţifică, Departamentul de Diplomaţie Ştiinţifică, Consiliul de Design Maghiar din cadrul Oficiul Naţional al Proprietăţii Intelectuale.
- Marți, 23 mai, ora 17:00 – BeDimensional – Grup Transilvae
Evenimentul tratează tema transferului în bidimensional al unor concepte 3D, din viața reală, printr-un print impecabil, care, deși în două dimensiuni, creează spațiu și perspectivă.
Un workshop – instalație, o experiență immersive (pentru că absolut fiecare obiect din expoziție, inclusiv podeaua, pereții și tavanul sunt ″scufundate″ în print digital) pentru designeri din toate domeniile creative: design interior, design grafic, packaging, arhitectură, design de produs etc.
Evenimentul va fi moderat de trei speakeri, din cele trei laturi ale triunghiului creativ pe care îl implică un proiect complet: producătorul, utilizatorul, beneficiarul.
- Miercuri, 24 mai, ora 18:00 – ReDesign Crafts by ING – ING & Romanian Design Week
Despre importanța revitalizării patrimoniului imaterial, dar și despre potențialul revalorizării tradiţiilor culturale şi meşteşugăreşti prin designul contemporan, alături de inițiatorii celor șase proiecte din expoziția ReDesign Crafts, într-o conversație moderată și ghidată de Vintilă Mihăilescu și de Teodor Frolu.
- Joi, 25 mai, ora 15:30 – Urban Talk Pop-Up: Design thinking pentru rezolvarea problemelor conectate cu utilizarea în comun a orașului – Urban INC
Urban INC îi invită pe creativii și strategicii din spatele programelor ce impulsionează revitalizarea comunităților și orașului la o discuție despre valoarea gândirii orientate către design pentru rezolvarea problemelor conectate cu utilizarea în comun a orașului.
- Vineri, 26 mai, ora 13:00 – Care este Valoarea Designului? – Romanian Design Council
Consiliul Român Pentru Design (Romanian Design Council) organizează și creează 5 workshop-uri în luna mai, în toate marile orașe din România (București, Brașov, Cluj, Iași, Timișoara) și invită participanții să exploreze și să aplice principiile, metodologiile Design Thinking în domeniul business, antreprenoriat și tehnologie. Workshop-urile sunt deschise profesioniștilor în domeniile design, business și tehnologie care sunt interesați să aplice principiile Design Thinking proceselor și strategiilor organizaționale din care fac parte.
- Sâmbătă, 27 mai, ora 11:00 – Cartierul creativ: definiții posibile – The Institute
Invitați străini din 4 țări povestesc despre diverse tipuri de cartiere creative, alături de Andrei Gavrilă-Borțun, care va detalia inițiativa ″Cartierul Creativ București″. Moderator: Dragoș Neamu
Participă: Dafne Berc, arhitect, membră a echipei de bază Design District Zagreb (Croația), Dejan Ubović, inițiator European centre for culture and debate (Kultur Grad), primul hub cultural-creativ din zona Savamala a Belgradului (Serbia), Daniel Tomičić, Partener co-fondator la Scuderia Zagreb (Croația) și Zagreb Design Week, Olympia Datsi, arhitect peisagist și manager cultural, parte din echipa Creativity Platform, din Salonic, Grecia, Will Sorrell, Event Director al designjunction, show care a inaugurat în 2016 King’s Cross Creative Quarter (KXCQ), în parteneriat cu London Design Festival, Knowledge Quarter și King’s Cross Development.
- Sâmbătă, 27 mai, ora 15:00 – Workshop Cartierul Creativ București – The Institute
Prezentarea inițiativei Cartier Creativ București și sesiune de lucru cu locuitorii Cartierului.
Programul detaliat poate fi găsit pe institute.ro, precum și în aplicația disponibila pe Android si IOS, Romanian Design Week. Accesul la expoziție, precum și la evenimentele RDW, ce au loc pe strada Grigore Cobălcescu 45, se face pe baza înscrierilor pe ove.ro sau direct pe site-ul institute.ro
Partenerii culturali Romanian Design Week sunt: Primăria Municipiului București, Arcub, mind, Bucharest Airports, Institutul pentru Politici Publice București, Institutul Cultural Român și Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectele The Institute se bucură de sprijinul Absolut, glo iFuse, Tastemakers și Ciuc.
Un proiect al The Institute, Romanian Design Week este evenimentul anual care promovează designul românesc contemporan drept instrument ce poate contribui la progresul social, economic și cultural. Primul proiect dedicat în întregime designului, care se adresează atât publicului, cât și profesioniștilor, în fiecare an, Romanian Design Week trasează o hartă a evenimentelor și spațiilor ce promovează designul. În 2017, RDW are loc între 20 si 28 mai. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm vizitati institute.ro/romanian–design–week, facebook.com/romaniandesignweek