fbpx


White November igloo

Steven Ehrlich. Omul şi arhitectura

După cum el însuşi afirmă, lui Steven Ehrlich îi place să practice „antropologia arhitecturală”. Absolvent în 1969 al Institutului Politehnic Rensselaer, Ehrlich a petrecut şase ani în Africa, dintre care doi a lucrat pentru „Peace Corps”, în calitate de arhitect principal în Marrakech, Maroc. Lecţiile primite în lungile vizite prin diverse ţări, admirând arhitectura vernaculară, l-au determinat pe arhitectul american să aibă o altă perspectivă în apropierea de design şi continuă să-i influenţeze lucrările chiar şi azi.

Text: Viorica Buică
Foto: © Milroy Mcaleer, Tim Brown, Elon Schoenholz, Peter Vanderwarker, Paul Warchol, Thomas Loof

Într-un Los Angeles multicultural, divers, plin de energie, dar şi deschis, arhitectura lui Ehrlich, o reinterpretare subtilă şi bine personalizată a modernismului, este foarte bine apreciată, mai ales că îmbină tehnologia cu un acut simţ al peisajului şi al diversităţii culturale. Echipa de 25 persoane ce lucrează în Culver City, California, explorează vitalitatea formelor şi spaţiilor vernaculare, bogăţia şi potenţialul texturilor şi materialelor şi generozitatea peisajelor. Au ajuns astfel să se numere printre cele mai importante birouri de arhitectură din sudul Californiei.

Steven Ehrlich reuşeşte să combine înţelegerea din perspectivă antropologică a culturii cu principiile arhitecturii moderne consacrate, de aici rezultând o variantă personală a modernismului, receptivă la tot ce ţine de social. Pe lângă numeroase proiecte rezidenţiale, Ehrlich a proiectat studiouri ale artiştilor, studiouri de producţie de film, biblioteci, un gimnaziu municipal şi o largă varietate de clădiri comerciale. Toate aceste lucrări dezvăluie intersectarea unor influenţe extrem de diverse, de la tradiţionalele construcţii din pământ din Africa la vechea disciplină „feng-shui” din China şi la tradiţiile comunităţii latino din California.

Numit în 2003 de către California AIA „Studioul de arhitectură al anului”, Steven Ehrlich Architects s-a impus pe piaţă cu proiecte precum: DreamWorks SKG Animation Studios (Glendale, California), Coast College Art Center (Costa Mesa), Sony Music West Coast headquarters (Santa Monica), Biblioteca Latinamericana şi Washington Area Youth Center (San Jose), Shatto Recreation Center (Los Angeles) etc. În continuare, vă prezentăm câteva dintre cele mai recente proiecte.

Situată pe colţ, pe un lot oblic, în imediata apropiere a unei şcoli elementare, Casa Boxembaum este orientată în funcţie de cele două străzi la a căror intersecţie se află, beneficiind de tot calmul şi liniştea grădinilor din împrejurimi. Deşi o locuinţă pentru un cuplu cu copii în creştere, casa a fost în primul rând gândită ca o galerie, care să primească armonios lucrările cunoscutei artiste Kharlene Boxembaum. În jocul volumelor cubice, casa pune în evidenţă pereţi foarte generoşi, scăldaţi de lumina naturală, creând astfel un mediu perfect pentru expunerea artei.

Cu o structură aproape integrală din lemn, Canyon Residence se distinge prin modul în care spaţiile interioare comunică cu peisajul de un verde puternic, plin de sicamori californieni în jurul cărora a fost concepută şi casa. Acest permanent dialog interior-exterior se realizează printr-o desfăşurare impresionantă de scări şi punţi, conferind întregului un aer extrem de dinamic.

Pentru ansamblul Venice Beach Lofts, ideea de la care s-a pornit a fost aceea de a maximiza potenţialul lotului destul de zgârcit, astfel încât locatarii să se bucure din plin de peisajului şi aerul plajei aflate în apropiere: o întreagă gamă de sisteme de iluminat, spaţii largi, balcoane şi terase pe acoperiş, toate pentru confort deplin. O uşă din sticlă, de mari dimensiuni, permite accesul direct către exterior din principalul spaţiu de întâlnire. În plus, fiecare dintre cele patru unităţi beneficiază de două locuri de parcare într-un garaj semisubteran comun, realizat din beton.

Kendall Square Biotech Lab, situat în inima unei comunităţi de cercetare biomedicală aflate în plină dezvoltare în Cambridge, Massachusetts, cuprinde laboratoare de cercetare medicală, birouri, spaţii de suport şi spaţii de comercializare. Structura clădirii a fost gândită să reflecte tehnologiile reprezentative pentru universul biotech, dar în acelaşi timp să relaţioneze cu un ansamblu arhitectural vecin.

Cu un impresionant ondulat acoperiş metalic, uriaşul Centru pentru îngrijirea copiilor din Culver City, California, include o diversitate de spaţii în care copiii se pot distra şi învăţa. Pentru a stârni interesul micilor vizitatori, arhitecţii s-au dovedit foarte ingenioşi: suprafeţe şi texturi ce oferă interesante experienţe tactile, materiale reciclate şi spaţii interactive.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0