fbpx

Sticla Saint-Gobain. Arhitectură next level: imobilul The Light One

În 2019, Saint-Gobain Building Glass Romania împreună cu igloo media explorează „arhitectura next level”. Prezentăm o serie de exemple de proiecte construite, ce se disting printr-un anumit tip de superlativ în relațiile pe care arhitectura le stabilește cu mediul construit, cadrul urban, construcția propriu-zisă, tehnologiile contemporane și principiile sustenabilității și durabilității. Astfel, imaginile clădirilor dezvăluite sunt îmbogățite de interviul cu autorii lor, arhitecți români, și au în comun un rang notabil de excelență.
Continuăm seria cu imobilul THE LIGHT ONE realizat de echipa de arhitecți de la M3D Cinetic. Arhitectul Cosmin MUNTEANU ne explică relația dintre corpul transparent și contur sau modul în care sticla de secol XXI determină decizii de proiectare responsabilă.

LGT_001_IMG_5000-Pano_vladpatru

Ce anume din misiunea de credință a echipei de proiectare M3D Cinetic susține excelența?

Respectul față de meserie, dorința de a învăța mereu și puterea de muncă. Sunt „atribute” care considerăm că sunt necesare oricui vrea să practice meseria de arhitect. Pe lângă acestea, credem că respon­sabilitatea nu trebuie să lipsească, fiind un ingredient ce excede meseria.

Ce reprezintă conceptul de transparență într-un proiect de arhitectură?

Referindu-ne la transparență la propriu, aceasta este căutată deseori în proiecte ale multor arhitecți, indiferent de temă, dar mai ales în programele pentru clădiri de birouri. Prin transparență se asigură o comunicare bidirecțională între clădire și oraș, clădirea participând direct la viața urbană. Pentru o clădire de birouri mai ales, ea poate fi privită și într-un sens metaforic, ca deschidere și comunicare sinceră și directă.

Reacția la amplasament şi conectarea imobilului propus în ansamblul oraşului apare odată cu expresia arhitecturală. Care este de fapt ideea ce precede conceptul proiectului clădirii?

Ideal, din punctul nostru de vedere, dincolo de funcțiune, fiecare clădire spune o poveste. Pentru o clădire de birouri în care vor avea sediul multe corporații cu profiluri de activitate variate, provocarea de a spune această poveste este mai mare. Am plecat de la observația că multe companii încearcă acum să se îndepărteze de imaginea corporatistă, sobră, pri­vită de multe ori ca fiind neatractivă și lipsită de viață. Nu am încercat să negăm funcțiunea printr-o arhitectură neconvențională, am încercat numai să aducem viață unei clădiri simple ca formă.

LGT_001_0C6A0178_vladpatru

Ce limbaj arhitectural aţi propus şi de ce? Cum completează clădirea contextul urban?

Arhitectură contemporană cu puternice influențe moderniste. Consi­derăm că arhitectura trebuie să fie expresia timpului în care trăim. În fiecare peri­oadă istorică, arhitectura de calitate a respectat această regulă. Prin ima­ginea fațadelor, volumetrie și aliniament, The Light One continuă „ritmul” pornit de clădirile mai noi din zona Politehnicii din lungul Bd. Iuliu Maniu și revitalizează întregul areal, aducând un aer nou, cosmopolit zonei.

Care este viziunea ce generează propunerea dvs.?

Simplitate, chintesență și sens. În proiectul The Light, în general, și în clădirea de birouri The Light One, în particular, lumina are un rol central – de la numele proiectului, până la modul în care este transpusă în operă. Cu o vizibilitate foarte bună de pe unul dintre cele mai importante bulevarde din oraș, Bd. Iuliu Maniu, The Light One capătă, simbolic, valențe de „far” pentru zona Politehnica. Lumina este folosită și simbolizată în proiect în mai multe moduri, atât activ, cât și pasiv: parterul mizează pe o transparență maximă, prin care se vede un perete puternic retroiluminat, pentru a crea un spațiu de intrare primitor, volumele principale ale clădirii sunt serigrafiate parțial și apar ca raze de lumină pe fațada de sticlă, iar sus, la etajul 9, este folosit un ecran luminos, transparent din interior, dar vizibil din exterior. Este, de altfel, primul ecran LED transparent din România amplasat pe o clădire de birouri. Conceptual, am considerat că utilizarea ritmată între transparent și translucid – ca benzi sau „raze” verticale, precum și ruperea ansamblului în trei volume ajută proporțiile și compoziția volumetrică.

Ce tip de sticlă ați avut avut în vedere pentru punerea în operă a proiectului vostru şi de ce?

Pentru a obține efectele dorite și a avea transparență maximă spre interior, dar și reflexii minime care să asigure vizibilitatea ecranului montat la interior, fără însă a afecta consumul de energie pentru a climatiza clădirea, am ales să folosim unele dintre cele mai performante sticle pe care le cunoaștem: Cool-Lite® Xtreme 70/33 II și VISION-LITE® II DIAMANT de la Saint-Gobain, The Light One având o suprafață vitrată totală de 10 000 mp. Utilizarea alternantă a fâșiilor serigrafiate și a sticlei clare pe același panou are nu numai rol estetic, ci și funcțional. Aceasta asigură atât filtrarea luminii solare către interior, cât și un control pasiv al temperaturii acumulate în planul fațadei și degajate de ea. Alternanța între transpa­rență și transluciditate, obținută prin serigrafierea parțial a sticlei, creează un flux luminos-termic echilibrat. Diferența de temperatură dintre zonele transparente și cele serigrafiate va genera o mișcare naturală a aerului în lungul fațadei, ajutând la răcirea acesteia.

LGT_001_0C6A0180_vladpatru

Cum ajută sticla la imaginea propusă? Cu ce tip de performanță?

Calitatea sticlei este importantă în succesul oricărui proiect. Sunt multe exemple de proiecte care au fost afectate de alegerea greșită a sticlei. În cazul The Light One, fațada fiind practic în totalitate vitrată, am considerat foarte importantă alegerea unei sticle performante. Un aspect ce merită menționat este că fațada clădirii este una dintre puținele din România care a beneficiat de testare la scară reală pentru infiltrații (aer – apă – vânt) – un test efectuat de Reynaers Technology Centre, în Belgia, unul din cele mai avansate centre de testare pentru ferestre, uși și pereți-cortină. Performanța provine din sinergia beneficiilor extrase prin utilizarea celor două tipuri high-end de sticlă pentru fațadă, care, pe lângă luminozitate și transparență, aduc elemente spectaculoase în contextul urban, având, în același timp și componenta eco-friendly. Totodată, în timp ce Cool-Lite® Xtreme, datorită absorbției reduse de energie, poate limita și riscurile de încălzire a sticlelor laminate sau de șoc termic, VISION-LITE® II DIAMANT aduce în prim-plan avantajele ultimei generații de sticlă antireflexivă, completată de un grad sporit de confort pe timp de vară.

Un aspect de excelență?

Credem că aprecierea externă poate valida un astfel de aspect.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0