fbpx

Sticla Saint-Gobain. Inovație în arhitectură (II)

Transparența ca filtru. Un instrument de creat nuanțe

În 2018, Saint-Gobain Building Glass Romania împreună cu igloomedia explorează „inovația în arhitectură”, aducând în paginile revistei cele mai interesante proiecte reali­zate de arhitecți români ce au în comun un demers creativ și responsabil. Continuăm seria cu un proiect rezidențial semnat SMAA, a cărui identitate mizează pe o transparență domestică. Arhitectul Silviu Mihăilescu ne dezvăluie relația dintre conceptul arhitectural și transparență sau modul în care sticla are rol inovator în nuanțarea subtilă a deciziilor de proiectare.

Cum este abordată inovația în echipa de proiectare SMAA?
Elaborarea proiectelor în cadrul echipei noastre presupune un dialog continuu între disciplinele de specialitate, astfel încât să putem aplica soluții optime, potrivite fiecărui proiect. De aceea, suntem deschiși noutăților de orice fel, iar inovația este una dintre valorile principale pe care le urmărește biroul nostru.

Ce reprezintă conceptul de transparență într-un proiect de arhitectură? Dar în casa M?
Transparența poate fi abordată în mai multe feluri. Din punctul meu de vedere, transparența obținută prin vitraj este un mod subtil de a face trecerea de la exterior la interior și poate reprezenta un filtru care, deși pare imponderabil, poate crea diverse nuanțe. În cadrul casei M, conceptul de transparență este aplicat în proiectul de arhitectură astfel: deschiderea prin intermediul suprafeței vitrate către zona verde a grădinii prin transparența spațiilor de la zona de intrare către zona piscinei, aflată în capătul opus al casei și cu ajutorul cadrului, capăt de pers­pectivă, aflat pe fundalul acestei transparențe, și anume peretele director, placat cu piatră naturală, perceptibil din spațiul exterior și din cel interior.

Reacția la amplasamentul şi conectarea în ansamblul oraşului apare odată cu expresia arhitecturală, care este de fapt ideea ce precede conceptul unui proiect?
Cunoașterea în detaliu a aspectelor temei de arhitectură este obligatorie în propunerea conceptului unui proiect. Expresia arhitecturală ar trebui să fie suma concluziilor rezultate în urma unei analize, atât a amplasamentului și a felului în care acesta relaționează cu restul orașului, cât și a discuțiilor cu oamenii pentru care se proiectează.

Care este viziunea ce generează proiectul de locuință Casa M?
Casa M este gândită ca un plan liber, ca un joc de volume. A fost concepută ca un răspuns la nevoia de intimitate și confort și o contopire a funcționalității cu esteticul. Casa se deschide complet către grădină și către sud. Proiectul abordează problemele de însorire și pasivitatea energetică prin intermediul copertinei ce acoperă terasa de la parter, ce permite ca vara suprafața vitrată a zonelor de zi din parter să fie în umbră, iar iarna permite soarelui să încălzească suprafața vitrată și spațiul interior.

Ce limbaj arhitectural aţi propus şi de ce? Integrare sau statement?
Casa M este amplasată în interiorul unui țesut periferic cu dezvoltare spontană necontrolată, în care locuirea individuală este funcțiunea predominantă. Limbajul arhitectural propus îmbină utilitatea obiectului cu cerințele estetice ridicate, creând un statement în interiorul țesutului în care se află.

Ce tip de sticlă aţi avut în vedere şi de ce?
Sticla folosită este o sticlă sistem tripan cu strat exterior de 8 mm SGG Cool-Lite KN 166, 14 mm argon, strat de sticlă median 6 mm float, 14 mm argon și strat de sticlă interior SGG Stadip 442 Planitherm XN. Am folosit acest tip de sticlă pentru că este performantă atât din punctul de vedere al termoizolării, cât și al siguranței.

Cum ajută sticla la imaginea propusă?
Sticla este liantul între materialele opace folosite în proiect. Prin intermediul suprafeței vitrate între grădină și spațiul interior – între care se interpune spațiul semiprivat al terasei – se creează o conexiune între spațiul interior și spațiul exterior, între două imagini formând un tot unitar.

Un aspect inovator al proiectului?
Însuși obiectul de arhitectură situat în acest context poate fi considerat o inovație și, așa cum am menționat mai sus, un statement. Din punctul de vedere al materialelor, este de remarcat continuitatea acestora de la exterior către interior. Un element spectaculos este chiar intrarea în casă. Există aici un joc de materiale predominante: lemn, piatră și sticlă. Peretele de acces este realizat complet din sticlă și se întinde pe cele două niveluri.

Material apărut în igloo #185_Smart Cities / aug-sept 2018

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0