Sticla Saint-Gobain, inovație în arhitectură: Orhideea Towers

sgg_oht_01_img_3938-pano-edit_vladpatru

În 2018, Saint-Gobain Building Glass Romania împreună cu igloomedia au explorat „inovația în arhitectură”, aducând în paginile revistei cele mai interesante proiecte reali­zate de arhitecți români. Un demers creativ și responsabil față de mediu, oraș și cultură este elementul comun. Continuăm seria cu prezentarea proiectului de birouri Orhideea Towers. Sticla și transparența sunt instrumentele de bază pentru realizarea dezideratelor estetice și de performanță ale proiectului.

sgg_oht_04_img_4215-pano_vladpatru

Enlightened ORHIDEEA TOWERS

AMPLASAMENT
Situat în București, într-o zonă în plină dezvoltare, imobilul de birouri Orhideea Towers creează un front nou al râului Dâmbovița și aduce o conotație în plus termenului de “enlightened” prin transparența sticlei și modul său de a reacționa la lumina naturală.

CARACTERUL ZONEI
Intersecția dintre Splaiul Independenței și strada Orhideelor, cu acces direct la stația de metrou Grozăvești, conferă amplasamentului unic o vizibilitate excelentă atât de la podul Basarab, cât și de la Splaiul Independenței. Vocația zonei în dezvoltare reclamă o clădire iconică, sprijin de pespectivă spre cele două artere de circulație.
Fluxul auto al infrastructurii Basarab se ridică la 100 000 de mașini în fiecare zi, accentuând condițiile urbane ale amplasamentului către nevoia de imagine construită relevantă.

VECINĂTATE CONTAMINANTĂ
Vecinătatea imediată a ansamblului Orhideea Towers are o densitate semnificativă de studenți, în proximitate aflându-se Universitatea Politehnică din București – cu un total 25 000 de studenți – și campusul Regie, unde locuiesc mai mult de 15 000 de studenți. Datorită pasajului Basarab, situat convenabil și accesibil în apropierea Orhideea Towers, se poate ajunge în doar câteva minute în Piața Victoriei, acum un centru de afaceri al Bucureștiului. O plimbare de 10 minute apropie Orhideea Towers de Grădina Botanică și, în 10 minute, centrul vechi al orașului devine accesibil din automobil. Această vecinătate contaminantă oferă turnurilor condiția de construcții bine conectate.

DEZIDERAT AL HABITATULUI PROPUS
Arhitectura de înaltă clasă și conceptul excepțional al clădirii de birouri creează un mediu atrăgător și sănătos de viață și muncă. Spațiile mari ale fiecărui nivel, inundate de lumina naturală, îmbrățișează în fiecare zi utilizatorii, conectându-i subtil la mediul ambiant. Cu siguranță că într-un loc în care atmosfera are aceleași calități de lumină cu lumina naturală cei care folosesc spațiu sunt încărcați de energii bune.

COMPOZIȚIE ARHITECTURALĂ
Arhitectura ansamblului mizează pe o compoziție volumetrică bilamelară și introduce o subtilă pliere a lamelor. Cea situată înspre Splaiul Independenței, pe latura lungă a amplasamentului, întâmpină vizitatorii.
Betoanele înalte ale Pasajului Basarab mărginesc situl pe latura scurtă.
Capetele celor două lame decalate subliniază silueta verticală a ansamblului către calea rutieră supra-elevată.

LIMBAJ
Morfologia fațadelor este identică pentru ambele lamele și lucrează cu o țesere carteziană. O rețea perturbată vertical accentuează direcția orizontală prin bandouri albe continue și marchează verticalele unui nivel prin fâșii înguste, gri antracit.

GEOMETRIE și ANVERGURĂ
Cele două turnuri ale ansamblului pleacă de la o distribuție în plan în forma literei „X”. Înălțimi inegale de 13 etaje (P + 12 etaje) și, respectiv, 17 etaje (P + 16 etaje) oferă dinamică geometriei generale.
Cu suprafețe generoase de până la 2 700 de metri pătrați pe nivel și două etaje subterane, fiecare dintre lamelele astfel compuse nu sunt deloc masive, dimpotrivă, surprind privitorul printr-o anumită, să-i spunem, grație.
Pentru a fi în continuare bine conectat în afara rețelelor de transport în comun, proiectul Orhideea Towers include 406 de locuri de parcare, depozit de biciclete, dușuri și vestiare pentru bicicliști.

TRANSPARENȚĂ
Pentru a lucra într-un mod “enlightened” cu conceptul de transparență, interfața clădirii, alcătuită practic din 8 fațade, recurge la o sticlă extrem de selectivă de înaltă performanță COOL LITE® XTREME 60/28 II. Acest material contribuie la eficiența energetică a clădirii, aducând în spațiile interioare – grație unei luminozități aparte – o cantitate și calitate a luminii naturale nemodificate. Alegerea susține principiul sustenabilității și respec­tul față de mediului înconjurător, COOL LITE® XTREME contribuind prin coeficientul propriu de izolare la consumuri cât mai reduse.
Transparența fațadelor clădirii are un rol important în expresia generală, iar panourile vitrate alternează ochiuri înguste cu altele ample.
Cele 12 niveluri peste parter ale lamelor sunt anvelopate omogen. Sticla triplu laminată a panourilor de fațadă se colorează diferit, în funcție de momentul zilei, oferind identitate dinamică.

LUMINA NATURALĂ
Există dovezi tot mai convingătoare – susținute de o profundă cercetare științifică – prin care se atestă că expunerea la lumina naturală în cursul zilei, în special în prima parte a dimineții, este benefică pentru sănătate. Efectele benefice asupra stării de spirit, vigilenței și metabolismului sunt doar o parte din motivele de a privilegia lumina naturală într-un ambient construit. Lor li se adaugă cele subtile, de culoare a zilei sau finețe a luminii.
În Orhideea Towers, toate zonele de lucru beneficiază de lumină naturală, datorită suprafețelor vitrate generoase și a lățimii maxime a planșeelor de 21 de metri, incluzând coridoarele, care respectă standardele de construcție verde și sistemele de certificare LEED și BREEAM.

GREEN BUILDING
Orhideea Towers a fost dezvoltat în conformitate cu cele mai înalte standarde de calitate de CA Immo. Atât din punctul de vedere al proiectării, cât și al specificațiilor tehnice și criteriilor de durabilitate, ansamblul este construit ca o „clădire verde”, iar proiectul e eligibil pentru certificarea LEED Platinum.
În acest sens, CA Immo devine un garant cu experiență semnificativă și expertiză ca dezvoltator de birouri de înaltă calitate, ce mizează pe expresiile plastice de referință.

sgg_oht_03_img_4133-edit_vladpatru

Banchiza de vară te trimite la Summer Well.

Noi avem 1 abonament dublu de dat, tu scapă-ne de el!

VEZI OFERTA