Stil industrial cu accente ludice

Pentru amenajarea unui apartament bucureş­tean de 82 de metri pătraţi, arhitecta Alexandra Zamfirescu a ales rama minimalistă a stilului industrial în care a adăugat culori şi texturi ce construiesc personalitatea spaţiului. Suntem invitaţi, în primul rând, într-un open space (living plus bucătărie) care şi-a propus o valorificare eficientă a spaţiului existent. Din acest motiv, trăsăturile specifice abordării industriale au adus un minimalism firesc care a contribuit la amplificarea spaţiului.

Inspirându-se din tradiţia amenajărilor de baruri şi restaurante încadrabile în curent, arhitecta a optat pentru expunerea plăcii de beton a tavanului, pe care circulă „libere” cabluri şi care primeşte o diversitate de corpuri de iluminat în zonele-cheie (canapeaua, insula şi blatul din bucătărie). Coloristic, se intersectează în acest spaţiu deschis tonuri albe şi neutre la nivelul finisajelor, atât parietal, cât şi pe podea. Pe acest fundal intervin accentele: roşul textil ori multicolorul cărţilor şi al obiectelor decorative din living.

img_3076

Trecerea către cele două dormitoare (cel matrimonial şi camera copilului) se face graţie unui culoar personalizat cu linii geometrice led care trasează o dâră luminoasă pe tavan, podea şi la nivel parietal. Dormitoarele se încadrează în aceeaşi linie a stilului industrial cu un plus ludic. Părinţii au ales dormitorul de mai mici dimensiuni, iar pentru exploatarea maximă a suprafeţei, patul a fost situat la înălţime, totul în jur devenind un posibil spaţiu de depozitare.

Camera celor doi copii se prezintă în coordonate de culoare şi funcţionalitate, iar energia e dată inclusiv de mini-peretele de escaladă. Băile sunt mica galerie de artă contemporană a casei – fiecare dintre ele având un graffiti plin de culoare ce poartă semnătura lui Vladimir Tudose. Împreună cu accentele de culoare ale obiectelor decorative, lemnul utilizat în amenajare contribuie la îndulcirea ramei industriale, scoţând în evidenţă plăcerea lui „acasă”.

Proiect: Amenajare interioară apartament 
Arhitect: Alexandra Zamfirescu 
Finalizat: 2016

Articol apărut în igloo #181 dec 2017 -ian 2018

igloo_181-fundal-gri