fbpx

Street art si dialog civic – MR Urban la Mare

MR Urban si echipa I love Bucharest va invita maine, Marti, 17 iulie, ora 18.00, la vernisarea Aventurilor sale la Mare, descrise vizual intr-o interventie artistica pe plaja Tataia din Constanta (in spatele Universitatii Ovidius de pe bulevardul Mamaia) – initiativa inedita in peisajul urbei dobrogene.

Street art si dialog civic – MR Urban la Mare

MR Urban – personaj-simbol al citadinului vremurilor noastre – a fost adus de artistii bucuresteni in vacanta, dupa o serie de alte aventuri specifice desfasurate in anii anteriori (ilovebucharest.org, www.ilovebucharest.blogspot.com si www.facebook.com/ilovebucharest.art ). Aventurile sale marine sunt acum continutul vizual al interventiei artistice realizate în tehnici mixte de street art şi pictură pe o suprafaţă de peste 300 mp.

Street art si dialog civic – MR Urban la Mare

Zidul din zona plajei Tataia s-a transformat acum intr-o pânza urbană a unei serii de scene realist-comice, scene ale unei confruntări comportamentale anuale între turişti şi comunitatea locală, transpuse în ilustraţii de tip BD şi pictate de către artiştii echipei I Love Bucharest împreună cu voluntari. Acestia din urma, prezenti in numar mare (chiar si pana la 20 pe seara) – turisti, liceeni si constanteni de diverse varste si pregatiri – au participat cu mare bucurie la aceasta initiativa inedita in peisajul Constanţei – o manifestare a artei contemporane în relaţie cu spaţiul public şi comunitatea urbană a oraşului port, orasul vacanţelor la mare.

Proiectul Aventurile lui MR Urban la Mare reprezintă pe de o parte o remodelare vizuală a unui spaţiu de la Marea Neagra, iar pe de altă parte se constituie într-un suport pentru un dialog necesar şi inedit între turişti şi locuitori, în care artiştii provoacă părţile, ilustrând situaţii şi elemente ale unei coabitări specifice.

Street art si dialog civic – MR Urban la Mare

Majoritatea artiştilor I love Bucharest sunt născuţi la Constanţa şi au petrecut o primă parte a vieţii lor în acest oraş. Ei au experienţa ambelor perspective: turişti şi localnici. Acest proiect este o contribuţie a artiştilor la dezvoltarea oraşului lor natal.

Lucrarea de intervenţie tratează probleme generale ale coabitării unui spaţiu public, în comunitatea urbană a Constantei şi recurente pe perioada verii, situaţii cu care se confruntă locuitorul constănţean, dar şi turistul aflat în vacanţă. Comportamente specifice în relaţie cu mediul, dar şi cu ceilalţi, lipsa de respect faţă de natură, carenţa manierelor (civice) ale „celuilalt”, pasivitatea în relaţie cu tot ceea ce depăşeşte sfera unui „eu“ asumat, acestea si altele se regăsesc în ilustraţiile artiştilor. Aspecte negative ale convieţuirii urbane sunt integrate vizual în contextul larg al realităţii din zonă, cu al său colorit specific şi cu aspectele sale pozitive, cu avantajele coabitării şi ofertele spaţiului său public.

MR Urban, erou contemporan de non-ficţiune, simbol al orăşeanului obişnuit, reprezintă cetăţeanul din fiecare dintre noi si a apărut din dor de bun simţ şi de bucurie, din nevoie de culoare în jur, de zâmbete pe feţele oamenilor şi de respect între noi. MR Urban este fiecare dintre noi şi noi toţi la un loc, este un personaj de pamflet cu o misiune importantă. Oamenii se identifică deja cu el, se recunosc în aventurile lui, în atitudinile sale (este un erou ambivalent, ca noi toţi, dealtfel, este şi bun şi rău). Consecintele sunt punerea în chestiune, îndoiala faţă de “infailibilitatea” propriului comportament şi reaşezarea în relaţiile cu ceilalţi, practicarea respectului, atenţia bunăvoitoare faţă de celălalt, redescoperirea bucuriei convieţuirii şi a fructificării unui spaţiu comun.

Aventurile lui MR Urban la Mare este un proiect participativ de artă publică organizat de Asociaţia din Pod în cadrul programului de artă publică şi comunitară I love Bucharest, cu sprijinul partenerilor: Primăria Municipiului Constanţa, Colegiul Naţional “Mircea cel Bătran”, ONG Mare Nostrum, Benjamin Moore Paints, Konica Minolta, Igloo Media, Observator Cultural, RFI Romania, Realitatea.net, Pandora’s, vox publica, Modernism, VeiozaArte, Decat o Revistă, e-reporter.ro, orasulm.eu.

Proiectul este finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0