fbpx

Street Delivery 2020: #orașepentruclimă

În 2020, București, Timișoara, Iași, Cluj, Baia Mare, Oradea, Craiova, Bacău, Sibiu și Chișinău ies în stradă la Street Delivery și formează cel mai mare focus-grup pe tema crizei climatice, căutând soluții reale pentru patru dintre serviciile urbane esențiale — energie, spații verzi, mobilitate, și managementul deșeurilor –, cu scopul de a transmite o serie de revendicări autorităților locale.

Orașele responsabile sunt un răspuns necesar în fața crizei climatice și cea mai credibilă formă pentru a accelera schimbarea spre bine. Orașele pentru climă sunt orașele celor care caută soluții. Timp de trei zile, comunitatea cetățenilor care își vor orașul înapoi, alături de ONG-uri, inițiative cetățenești, artiști, arhitecți, asociații, autorități locale și alți actori relevanți, vor dezbate în stradă problemele orașului din perspectiva urgenței climatice.

De 15 ani, Street Delivery eliberează strada de mașini și proiectează imaginea unui oraș pe care poți să-l iubești. Ediția aniversară din 2015 a fost dedicată încălzirii globale și marcată de lansarea unui avertisment legat de efectele vieții urbane asupra mediului. Azi, am ajuns într-un punct critic în care sunt necesare schimbări majore și rapide ale felului în care trăim în orașe, schimbări care depind de decizii instituționale.

Ilustrație: Dan Perjovschi 

Ilustrație: Dan Perjovschi

Pe plan internațional se acționează. Comisia Europeană a declarat starea de urgență climatică, iar autoritățile își asumă reglementări pentru atenuarea impactului nociv asupra mediului și umanității. În România, municipalitățile încă nu par să conștientizeze gravitatea situației, deși efectele încălzirii globale se simt din ce în ce mai puternic.

La încheierea Street Delivery 2020, ștafeta va fi predată autorităților locale, oferindu-le revendicările și propunerile cetățenilor. Cererea este ca aceste măsuri să fie asumate și implementate în următorii 4 ani, pentru a reduce impactul imediat asupra mediului. Astfel, orașul prietenos pe care îl visăm poate ajunge cu un pas mai aproape de realitate.

„2020 e anul alegerilor și vrem ca revendicările noastre, ale cetățenilor, să ajungă la viitorii candidați la primărie și mai departe de atât. Vrem ca problema schimbărilor climatice și a calității vieții urbane să fie puncte centrale pe agenda lor. Vrem să le arătăm decidenților politici că există presiune publică, dar și dorință de colaborare din partea societății civile. Un oraș  conștient de impactul pe care îl are asupra mediului este un oraș mai bun pentru locuitorii săi,” spune Cristian Neagoe, unul dintre fondatorii Street Delivery.

Pe lângă cele patru servicii publice, în stradă vor fi și proiecte care vor ilustra bune practici din sfera alegerilor personale: alimentație, consum responsabil, vestimentație și multe altele. Plus doza firească de fun, însă fără a compromite posibilitatea la distracție a generațiilor următoare.

***

Street Delivery 2020 — Orașe pentru climă este un eveniment anual organizat de Fundația Cărturești și Ordinul Arhitecților din România, co-finanțat prin #TimbrulDeArhitectură. Anul acesta se întâmplă în două țări – România și Republica Moldova – și în 10 orașe, începând cu luna iunie.

Detalii pe street.delivery și pe https://www.facebook.com/StreetDelivery/ .

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0