Centru de arta contemporana - Baia Mare

Proiect de diplomă | Arhitectură
Autor:
Suzana Maria MURESAN / UNIVERSITATEA "SPIRU HARET" - FACULTATEA DE ARHITECTURA

Comentariul autorului:

Proiectul propus reprezintă o legătură puternică pentru continuitatea istorică a oraşului - un punct de reper nou, îndrăzneţ şi poetic, care dorește să renască spiritul “Şcolii Băimărene de Pictură”. Doresc ca acest oraş să redevină un magnet pentru artiştii plastici.

Se propune ca proiectul să aibă ca punct focus vocaţia oraşului, influenţat de trecutul si istoria acestuia. Valențele culturale ale orașului favorizează ideea implementării unui spaţiu dedicat interpretării şi vizitării ansamblului, cât şi al promovării manifestărilor culturale în general. Amplasat în imediata vecinătate a parcului municipal Baia Mare, a Muzeului Satului și a Muzeului Etnografic, proiectul propune atât revitalizarea zonei prin punere în valoare și agrementare, cât şi implementarea unor noi funcţiuni culturale. Acestea pot realiza integrarea zonei într-un circuit care cuprinde zona culturală, istorică si zona verde a parcului oraşului. Un obiectiv cultural cu rol de pol de atracţie a comunităţii, aducând un aport benefic calităţii vieţii.

Spaţiul cultural asigură comunicarea publicului cu creatorii artei, ei putând participa activ la procesul de creaţie, prin realizarea unor rezidenţe pentru artişti cu ateliere de creaţie, pe lângă spaţiul de expunere propriu-zis, muzeul. Scopul acestui proiect este de a reuni sub acelaşi acoperiş toate tipurile de manifestări vizual artistice şi de a le expune într-un cadru propice interacţiunii sociale, promovând sustenabilitatea prin investirea în oameni.

Abonare newsletter vezi arhiva

Apariţii editoriale vezi toate cărţile