Studio Cosmopolis. Spaţiu minim, funcţionalitate şi personalitate maxime

Cu o suprafaţă de numai 40 mp, acest studio face parte din complexul rezidenţial Cosmopolis, situat în zona de nord a Bucureştiului, şi a fost amenajat în vederea închirierii. Intervenţiile asupra spaţiului existent, ca şi bugetul, au fost minimale, însă, cu multă ingeniozitate, arhitecta Alexandra Păcescu de la Origami Studio s-a folosit de piesele de mobilier pentru a crea un interior ergonomic şi prietenos, animat de accentele în culori vii şi de prezenţa plantelor naturale.

Studioul este împărţit într-o zona de zi, formată spaţiul de living şi bucătărie, şi una de noapte, în componenţa căreia intră dormitorul şi baia adiacentă. Datorită dimensiunilor reduse, în living nu a fost loc pentru un birou şi o masă de dining, prin urmare cele două au fost comprimate într-o singură soluţie unificatoare şi, în acelaşi timp, economică: un blat pe capre Ikea, care, în dreptul bucătăriei joacă rolul de masă şi, în dreptul ferestrei, pe cel de spaţiu de lucru. Cele două zone sunt articulate printr-un corp multifuncţional ce serveşte drept spaţiu de depozitare pentru dining, dar şi drept bibliotecă.

 

Deşi impersonale şi nu foarte ofertante, finisajele originale au fost păstrate, din motive de costuri, dar trimise în plan secundar prin introducerea unei varietăţi de culori şi texturi. Un paravan pe roţi serveşte ca suport pentru mai multe ghivece cu plante şi marchează o zonă de şedere cu o mică canapea şi un covor multicolor, cu motive abstracte. Accentele de galben – cuierul, scaunele de dining – aduc o notă de optimism în amenajare.

Aproape frust în simplitatea ta, dormitorul este personalizat prin corpul de iluminat cu formă organică şi prin nuanţele de violet ale dressingului şi draperiilor, asemenea celor din living. Rezolvarea băii este una strict funcţională.

 

Astfel, micul studio are toate dotările necesare pentru ca viitorul chiriaş să se poată muta doar cu o valiză. Însă, el lasă şi loc – şi încă unul atât de necesar – pentru naraţiunile personale. Corpul de depozitare aşteaptă să fie umplut cu cărţi şi alte obiecte, iar paravanul păstrează spaţiu liber pentru fotografii de familie.

PROIECT: Origami Studio, arh. Alexandra Păcescu; FINALIZAT: 2019