Micro-spaţiu valorificat la maxim. Studio MicroMax by VIM Studio

Pe măsură ce spaţiile de locuit devin tot mai mici, munca arhitecţilor începe să semene cu cea a bijutierilor, ei fiind nevoiţi să gândească versiuni în miniatură ale zonelor ce intră în componenţa unei case. Constrângerile generează soluţii creative, de multe ori surprinzătoare, nelăsând niciun metru pătrat nevalorificat. Este şi cazul proiectului pe care vi-l prezentăm aici.

Cu o suprafaţă de numai 35 mp, această garsonieră este situată în zona cartierului bucureştean Dristor, într-o clădire nouă, şi beneficiază de o perspectivă spectaculoasă asupra bulevardului.Iniţial, ea era compusă din cameră de zi, vestibul, baie şi loggie. Cum era de aşteptat, factorul generator al proiectului a fost tensiunea dintre limitările impuse de suprafaţa restrânsă şi compartimentarea care nu lăsa prea multe opţiuni de mobilare, pe de o parte, şi nevoia de integrare a funcţiunilor necesare beneficiarilor şi de creere a unui interior care să corespundă cerinţelor unui stil de viaţă contemporan, pe de alta.

În primul rând, arhitecţii au urmărit maximizarea vizuală a spaţiului, lucru vizibil încă din zona de intrare, unde fronturile corpului de mobilier multifuncţional au fost placate cu oglindă. Tot aici, alternanţa dintre plin şi gol creează un efect dinamic. Camera de zi a fost subîmpărţită în zonă de gătit, spaţiu de dining, zonă de birou şi nişă de dormit, ultima fiind separată de restul spaţiului printr-un alt corp multifuncţional, ce răspunde nevoii de depozitare, asigurând, în acelaşi timp, intimitatea.

Din punct de vedere cromatic, predominant este albul, cu rol de deschidere şi amplificare a spaţiului, accentuat prin contrastul cu nuanţe de gri antracit sau albastru închis, în nişa de noapte.

Mobilierul personalizat valorifică la maxim suprafaţa disponibilă şi delimitează vizual funcţiunile în mod subtil şi eficient, impresia fiind una de spaţiu aerisit, în ciuda limitărilor, şi de confort fără compromisuri. Pe scurt, un spaţiu ce merită pe deplin numele de „acasă”.

PROIECT: VIM Studio, arh.int. Ştefania Bobaru, arh.int. Andrei-George Dobrea, arh.int. Diana Alexandra Onel; FINALIZAT: 2019