fbpx

Sub semnul colaborării oneste a materialelor în designul lui Lucas Muñoz

Sound System, foto: Lucas Muñoz

TEXT: Manuela Zipiși FOTO: Borja Llobregat, Lucas Muñoz

Designerul spaniol Lucas Muñoz crede în puterea lui împreună. În colaborarea diverselor materiale care sub auspiciile sustenabilității și reciclării pot genera obiecte versatile aflate la granița dintre artistic și funcțional. Placajul, metalul sau piatra se întâlnesc cu elementele textile, dar și cu tehnologia într-unele dintre seriile sale din ultimii ani, B.A.R.E Lamps, Sound System sau TARA.
Pentru designerul spaniol Lucas Muñoz materialele și felul în care acestea interacționează ori fuzionează sunt la fel de importante precum munca în echipă pentru obținerea unui rezultat onest, fie că vorbim despre design ori artă. Practica designerului din Madrid stă sub semnul unei neobosite căutări a redefinirii funcționalității și materialității obiectelor și spațiilor, combinată cu meșteșugul și ingineria. Pentru Lucas, preocuparea pentru materiale se alătură sustenabilității cu rezultate spectaculoase, cum ar fi proiectul amenajării restaurantului madrilen Mo de Movimiento (2021) în care aproape toate materialele utilizate au fost reciclate (utilizându-se moloz, lemn etc.).
text1_LMM_BARE_SingleCurved10
B.A.R.E Lamps, foto: Lucas Muñoz
Obiectele semnate de Lucas Muñoz iau deseori forme surprinzătoare, aflate la granița dintre funcțional și sculptural, cum este cazul corpurilor de iluminat din seria B.A.R.E Lamps (2021). Destinate unei producții ușoare și economice, lămpile B.A.R.E  (Brick Appliances Rods and Electricity) combină cărămida cu tije metalice și conectori rapizi electronici și au fost concepute inițial pentru expoziția Materia Gris, fiind asamblate în cadrul unui proiect social de către studenții de la Norte Joven Association. Sound System este o serie de boxe audio care au la bază utilizarea placajului de plop crescut sustenabil și reciclat. Utilizat inițial pentru amenajarea de interior a expoziției Materia Gris (CentroCentro Cibeles, Madrid, 2021), placajul a fost reutilizat în conturarea seriei Sound System (S.S 01, S.S 02 și S.S 03). Compartimentele din placaj care înglobează sau susțin amplificatoarele, difuzoarele etc. sunt acoperite cu un lac pe bază de apă și ținute împreună de șuruburi. La interior, amortizorul acustic este realizat din panouri textile 100% reciclate și niciunul dintre elementele componente nu este lipit.
text2_TARAStool_8
TARA, foto: Borja Llobregat
Scaunele TARA celebrează imperfecțiunea chiar prin numele seriei, cuvântul desemnând în spaniolă un rebut. Respinse de producția în masă, obiectele „imperfecte” au fost cele care l-au inspirat pe designer în apariția acestei serii de nouă pietre diferite susținute de trepiede metalice realizate din barele de oțel rămase din proiectul de amenajare a unei cafenele. Scaunele seriei TARA au fost expuse în cadrul expoziției temporare Madre Natura din cadrul Festivalului de Design de la Madrid (2023).
Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0