Sub semnul designului narativ: Saint-Lazare Paris/New York
TEXT: Manuela Zipiși FOTO: courtesy of Saint-Lazare
Studioul creativ Saint-Lazare desfășoară pe axa Paris-New York o activitate multidisciplinară care, pornind de la designul grafic și iubirea pentru hârtie, invită în hora creativă designul de obiect, branding-ul și arhitectura. Fiecare obiect generează stări și idei, așa cum se întâmplă și în atelierul lor parizian, un adevărat acasă artistic.
De mai bine de 20 de ani, studioul Saint-Lazare (fost be-poles) crede în puterea creației multidisciplinare, combinând artele grafice cu designul și arhitectura. Inima sa creativă bate grație duo-ului Antoine Ricardou și Clémentine Larroumet, cărora din 2021 li s-a alăturat la New York Reynald Philippe, echipa semnând designul unor branduri, obiecte și chiar locuri pentru nume bine-cunoscute precum Yves Saint Laurent, MERCI, Pierre Bergé, Samaritaine Paris, hotelurile Le Barn, Nomad, Zara Home etc.
În studioul lor parizian (amplasat într-un fost atelier de bijuterie din arondismentul 9), amenajat în spiritul celebrării lui savoir-faire și a lucrului artizanal, cu accente care aduc omagiu, printre alții, lui Alvar Aalto sau Yves Saint Laurent, totul reflectă ceea ce se creează la Saint-Lazare și, mai ales, invită la a lucra împreună.
Filosofia Saint-Lazare încearcă să urmărească în proiectele sale firul unui design narativ care combină branding-ul cu arhitectura și cu designul de obiect și mobilier. Printre numeroasele proiecte, una dintre constante este iubirea și respectul pentru hârtie, pentru designul grafic și ilustrație, astfel că Saint-Lazare au dezvoltat de-a lungul timpului propriile colecții de papetărie, postere vintage și desene/ilustrații realizate de către Antoine Ricardou. Acestora li se adaugă suveniruri fotografice înrămate și cărți, cum ar fi seria Portraits de Villes. Dedicată orașelor surprinse fotografic (Paris, New York, Tokio, Las Vegas etc.), seria este une carte blanche acordată unei artiste/unui artist care trasează călătoria din spatele camerei de fotografiat. Pentru a completa experiența, Saint-Lazare a conceput și un corp de iluminat care îi poate însoți pe desenatori, artizani ori arhitecți în procesul de creație. Arhetip eminamente funcțional al corpurilor de iluminat, La lampe d’atelier are și o componentă versatilă, putând lumina puternic sau mai discret.
Un pas mai departe (sau chiar în trecut, într-o cheie nostalgică), colecția de papetărie Saint-Lazare mai propune o cutie de corespondență, care, în afară de plicuri, include chiar și o ștampilă personalizată ori seturi de saci realizați din hârtie vegetală ce pot fi utilizați pentru a depozita o diversitate de obiecte casnice, instrumente de scris etc. O cutie de chibrituri complet biodegradabilă întregește colecția obiectelor din hârtie de la Saint-Lazare, un atelier care nu încetează să surprindă plăcut prin versatilitate și creativitate.