fbpx

Superyacht Design

Ca obiect dinamic care se mișcă într-un mediu dinamic, un iaht trebuie să încorporeze în designul său mulţi alţi parametri în afară de cei legaţi de arhitectură. Fiecare iaht este o platformă care integrează cerinţe specifice în materie de hidrodinamică şi structură, alături de cele legate de confort, de calitate a spaţiului şi de siguranţă.” (Zaha Hadid)

Text: Ioana PĂUNESCU
Foto: Moka-studio

Acest set de cerinţe specifice, precum şi condiţiile extreme la care obiectul este supus în timpul navigării, limitează libertatea de design în materie, astfel încât majoritatea intervenţiilor originale ţin, în general, de aspectul interior. În 2013, însă, la David Gill Gallery din Mayfair, Londra, Zaha Hadid Architects şi Blohm+Voss – o companie cu peste 135 de ani de experienţă în domeniul naval, în portofoliul căreia găsim şi iahturile A (design: Philippe Starck) şi Eclipse (design: Terrence Disdale) – au prezentat un concept revoluţionar – un prototip de iaht de 128 de metri lungime, punct de plecare pentru Unique Circle Yachts, o familie de cinci modele de iahturi de 90 de metri. Unul dintre acestea – Jazz – a primit deja toate specificaţiile tehnice şi a fost deja personalizat pentru viitorii proprietari. Designul exterior al prototipului (care se regăseşte vizibil şi în versiunile de 90 de metri) pleacă de la forma dinamică şi fluidă a ecosistemelor subacvatice şi de la studii hidrodinamice privind forma hulei, rezultatul fiind o membrană organică, o reţea de fibre interţesute ale cărei diagonale dau dina­mism obiectului, conectează punţile între ele şi oferă continuitate între spaţiile interioare şi cele exterioare.

Graţie multiplelor panouri uşoare, cu rol de parasolar, a căror formă poate fi ajustată automat, punţile beneficiază de diferite niveluri de închidere şi de umbrire. Interiorul şi exteriorul apar unitare, coerente şi monolitice, parcă sculptate dintr-un singur material, iar forma organică a exoscheletului îşi are ecoul în mobilierul interiorului. Ca proporţii, poate că lungimea de 90 de metri nu spune foarte multe; dar o scurtă trecere în revistă a caracteristicilor este concludentă: iahtul Jazz are trei punţi (una panoramică, cu sală de gimnastică, saună şi cabină a căpitanului; o a doua, privată, cu dormitor matrimonial, trei băi şi birou; şi o a treia, a oaspeţilor, cu patru cabine standard şi o cabină VIP, fiecare cu propria baie şi propriul dressing, sală de mese şi cameră pentru bagaje, precum şi piscină, bar, lounge şi ring de dans) şi poate transporta până la 12 pasageri şi 30 de membri ai echipajului.

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0