fbpx

Suprapunere de volume: U Center Offices

ARHITECTURĂ: Chapman Taylor TEXT: Anda Zota FOTO: Vlad Pătru

Clădirea de birouri își conturează forma printr-o suprapunere de volume. Aceste adiții succesive trădează o spontaneitate, rezultatul fiind un exterior cu valențe spațiale interesante. Volumul astfel sculptat pare că are o dimensiune redusă, integrându-se coerent în context.

Ne-am aplecat privirea, în ultima perioadă, mult mai atent asupra a ceea ce presupune calitatea unui mediu în care să ne desfășurăm activitatea de muncă. Răspunsurile, la nivel arhitectural, nu au întârziat să apară și nici să surprindă: viitorul birourilor, așa cum îl vedem în 2021, nu presupune scenarii de tip Jettsons, ci mai degrabă integrarea unor noi patternuri de colaborare între membrii diverselor echipe și, în general, interesul dedicat exclusiv wellbeing-ului individual și colectiv. Fie că menținem protocolul de distanțare socială – într-un context în care valurile răspândirii coronavirusului nu par a se liniști – sau că ne reîntoarcem la o densitate mărită, spațiile de lucru devin centrate pe nevoile oamenilor.

În contextul bucureștean, clădirea U Center înglobează atât grija către îmbunătățirea și eficientizarea mediului lucrativ, cât și oferirea către oraș a unui fond construit atent joncționat la context. Totodată, intervenția generează spații publice vibrante, care îmbogățesc viața socială a zonei. Clădirea se așază firesc pe teren, marcând prin gesturi arhitecturale subtile o volumetrie care conturează un front coerent în lungul străzii Calea Șerban Vodă. Într-un context urban valoros, în care vecinătatea față de parc și de centrul orașului devine un atribut de interes, iar accesibilitatea este sporită prin proximitatea față de metrou și linii de transport suprateran, clădirea capătă un caracter particular, transformând-o într-un nou factor de catalizare la nivel urban.

text_2_UCT_003_DJI_0886_vladpatru

Volumetria se racordează la mediul construit, fiind formată dintr-un întreg sculptat în terasate care să minimizeze impactul vizual și să accentueze diversitate în permeabilitatea de-a lungul străzii. Spațiile publice sunt și ele tratate gradual, de la o deschidere amplă la intersecție, spre diminuarea percepției vizuale pe măsură ce terenul urcă. Fațadele transpun în mod explicit felul în care este tratat nivelul de accesibilitate al clădirii. Porticul înalt este tratat ca un registru independent, placat cu piatră naturală de culoare închisă, care contrastează cu cea aplicată în etajele superioare, alocate birourilor. Registrele fațadelor sunt tratate riguros, cu ancadramente repetitive și vitraje ample. Transparența fațadei permite orașului să ia parte la zumzetul interior și invers, conectând astfel vizual două lumi fragmentate.

Clădirile de birouri sunt, în general, sobre și retrase de la viața publică. Această tipologie introvertă internalizează spațiile de tip atrium și lobby, ținând, practic, ascunse cele mai valoroase „bunuri”. Aici, relația dintre public și privat se diluează. Plinul cedează golului. Piațeta publică din parter este conectată, prin ample vitraje, cu spațiul de recepție, conturând un parcurs firesc. Spațiile exterioare, cu o amenajare peisageră relaxată, oferă zonei un nou tip de relație între traseele de circulație și alveolele de relaxare, cu bănci și jardiniere cu vegetație amplă. U Center, certificat LEED Platinum și WELL Gold, devine astfel o alternativă fresh a tradiționalei clădiri de birouri.

PROIECT: U Center Offices; AMPLASAMENT: Calea Șerban Vodă 206-208-210-218; SUPRAFAȚA TERENULUI: 8.800 mp; SUPRAFAȚA CONSTRUITĂ DESFĂȘURATĂ: 29 740 mp; ARHITECTURĂ: Chapman Taylor, CONCEPT: Chapman Taylor în asociere cu ADNBA, DTAC-PTH: Deco Architects, PT-DE: Bogart; STRUCTURĂ: Edit Structural; INSTALAȚII: MC General Construct; ARHITECTURĂ PEISAGERĂ: Beros Abdul Arhitecți Asociați; FINALIZAT: 2021

 

Articol publicat în igloo #205 / Viena. Locuinţe sociale / decembrie 2020 – ianuarie 2021

 

Coșul de cumpărături
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0