TAG YOUR IDEAS: MIHNEA MIHALACHE-FIASTRU X FREE NOW
Proiectul TAG YOUR IDEAS prezintă în această lună o întâlnire cu Mihnea Mihalache-Fiastru, un artist multidisciplinar, care pe scena alternativă a Control-ului, deschisă zilnic și aproape non-stop, propune o instalație de fotografie comprimată în detalii urbane pe care le recunoaștem cu toții.
Vernisaj: 25 februarie 2020, ora 20:00
Control Club, str. Constantin Mille 4
Intrarea liberă
Vorbind despre fotografiile sale, Mihnea Mihalache Fiastru povestea că „Imaginile pe care le fac sunt poveștile pe care nu mai ajung să le scriu, iar poveștile pe care le scriu sunt imaginile pe care nu mai ajung să le fac”. Despre asta este vorba în fotografia lui Mihnea, despre amintiri și un trecut care nu mai este dar, bizar, îl poți simți încă. Detaliile construiesc imaginea, iar imaginea construiește fotografia – orașul devine subiect de investigație iar oamenii și străzile expiră trasee pe care Mihnea le surprinde în fotografiile sale,” descrie curatorul Eugen Rădescu instalația lui Fiastru pentru TAG YOUR IDEAS.
TAG YOUR IDEAS este o nouă platformă de comunicare vizuală a orașului, ce completează nevoia de susținere a unui manifest artistic care ne înfrumusețează existența. Zilnic, sute de oameni vin la Control Club pentru promisiunea pe care o respectăm: THE ALTERNATIVE. De aceea, în fiecare lună, un nou artist va reinterpreta peretele-panou din curtea interioară a clubului Control, susținând un discurs început deja de alți artiști despre modul în care poate fi exploatat spațiul public în cadrul orașului, la intersecția dintre public și privat. Melanjul eclectic pe care îl creăm cu acest proiect completează un dialog cultural urban pe care l-am început acum 11 ani.
TAG YOUR IDEAS: MIHNEA MIHALACHE-FIASTRU X FREE NOW
Detaliile urbane din instalația de fotografie reprezintă imagini care au fost realizate în perioada 2016-2017, în timpul unor prospecțiuni personale ale artistului în sudul orașului. Acestea nu au fost și nu vor fi incluse în vreo serie și sunt parte dintr-o arhivă personală de documentare.
Povestea fotografiei din autoturism este din apropierea unei foste întreprinderi inaugurată în interbelic și care și-a atins vârful de lucru în perioada comunistă. Este situată pe un bulevard în trecut pavat cu piatră cubică, pe trotuarul căruia se crea tot timpul agitație după-amiaza la terminarea orelor de lucru, porțiunea din fața întreprinderii fiind și stație de autobuz și tramvai, și care era neîncăpătoare la finalul zilei de lucru. Muncitorii părăseau trotuarul și ieșeau pe carosabil, iar șoferii erau nevoiți să încetinească sau chiar să oprească motoarele pentru a nu face vreun accident. Imaginea este, într-un fel, o recreere a perspectivei șoferului în acel viraj, într-un alt timp, în vremuri mult mai sigure.
A doua fotografie marchează spațiul unei curți dintr-o zonă veche a orașului unde mai mulți pasionați de modele de autoturisme din anii ’80 și începutul anilor ’90 se strâng în fiecare sfârșit de săptămână pentru a-și manifesta pasiunea.
25 februarie – 20 martie 2020
Curator: Eugen Rădescu
Mihnea Mihalache-Fiastru este artist, lucrează cu imagine și text, a realizat două seriale web de docu-ficțiune în perioada 2015-2016, colaborează cu diferite publicații, este autor a două volume de proză documentară „Tehnologia expunerii universale” (2018) și „Expres” (2019) și a expus în cadrul festivalului de fotografie REFORMA Photo Days 2019. Are în pregătire o carte foto/ de obiect de fotografii polaroid. Trăiește și lucrează în București.
Eugen Rădescu este manager cultural și curator, specializat în relativism moral. A scris pentru diferite reviste și publicații naționale și internaționale. A fost, printre altele, curatorul Bucharest Biennale 1 (2005), al expozițiilor „How Innocent Is That?”, „Common Nostalgia” la Pavilion, „Hidden Shadows/Roma stories” la Mobius Gallery, București. Este co-editorul PAVILION – journal for politics and culture, co-directorul Bucharest Biennale și președinte al board-ului organizațional BUCHAREST BIENNALE. Este membru al board-ului de selecție apexart New York (SUA). A ținut numeroase prelegeri și conferințe la diverse instituții, printre care apex, New York; Badisher Kunstverein, Karlshrue; Casa Encedida, Madrid; Paris Photo, Paris, Gulbenkian Centre, Lisabona, Kunsthalle, Viena. A publicat cartea „How innocent is that?” la Revolver Book, Berlin și „QUEER. Istorii ilustrate” la Black Button Books, București. Este lector la Universitatea București și profesor asociat Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Locuiește și lucrează în București.
***
Începând din luna noiembrie 2019, Clever devine FREE NOW, consolidându-și poziția de cea mai folosită aplicație de mobilitate urbană ce integrează serviciile de e-hailling și ridesharing, din România. Misiunea companiei este să eficientizeze transportul și traficul din orașe pentru a spori calitatea vieții.
Un proiect susținut de FREE NOW
Manager de proiect: Alexandru Manda
Graphic design: Filip Cocoș
Parteneri: IQADS, IGLOO, FEEDER.RO