fbpx

Târg de antichități țărănești la Muzeul Național al Țăranului Român

Pentru că e prilej de tocmeli de Sânmedru, precum și praznic mare de Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou (Basarabov), ocrotitorul Bucureștilor, la Târgul de Antichități Țărănești de la Muzeul Țăranului își dau întâlnire 50 de colecționari din toată țara.

De vineri, 27 octombrie până duminică, 29 octombrie 2017, de la orele 10 dimineața până la 6 seara, vă așteptăm cu fel de fel de obiecte vechi, nelipsite odinioară din gospodăria țărănească: mobilier crestat, pictat – lăzi de zestre, mese, scaune, blidare, lingurare, dulapuri, ceramică, donițe, vase din lemn, putinei, căuce, țesături de interior (covoare, ștergare, fețe de pernă, fețe de masă etc.), piese de costum țărănesc, icoane pe lemn și pe sticlă, cruci, pristolnice, podoabe, furci și roți de tors, fuse, vârtelnițe, felinare, ceasuri, candelabre, piulițe și râșnițe de alamă, dar și publicații socio-etnografice din perioada interbelică, bancnote vechi, timbre cu subiecte etnografice. Bunătăți de-ale gurii puteți târgui: prăjituri, cozonaci, miere, turtă dulce, plante medicinale, cafea, dar și țuică și vin.

Târg (o)rânduit de Muzeul Național al Țăranului Român

Preț bilet: 4 lei, 2 lei (elevi, studenți, pensionari).

_________________

Sfântul Dumitru sau Sânmedru este stăpân peste iarna care vine. Jumătate de an stăpânește Sfântul Gheorghe și cealaltă jumătate el.

Este ziua soroacelor pentru tot felul de înțelegeri între slugi și stăpâni, chiriași și proprietari, cei care dau și cei care primesc bani împrumut. Împlinirea sorocului e prilej de petrecere și de ceartă.

Nu se lucrează de Sfântul Dumitru – deloc. Stânele se desfac și oile pleacă la vale. Ca să afle cum va fi timpul, ciobanii întind un cojoc. Dacă se așază pe el o oaie neagră, iarna va fi blândă, dacă oaia e albă, iarna va fi cu multă zăpadă.

(Irina Nicolau, Ghidul sărbătorilor românești, București, Humanitas, 1998)

 

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0