fbpx

TECLA – atmosferă prin tehnologie

Până recent, tehnologia de printare 3D se concentra pe manufactura elementelor și pieselor individuale. Proiectul TECLA demonstrează, prin efortul colaborativ al MCA Architects și WASP, cum posibilitățile printării 3D pot fi extinse către proiecte de anvergură ambițioasă. Acest prototip reprezintă fundația pentru un viitor eficient și sustenabil pentru habitat, printr-o „colaborare care devine uniunea între arhitectura empatică și aplicarea noilor tehnologii” (Mario Cucinella).

MCA – Mario Cucinella Architects și WASP – World`s Advanced Saving Project au conceput și realizat TECLA – Technology and Clay, o casă cu o estetică intrinsecă, reprezentând primul obiect arhitectural imprimat 3D din argilă de proveniență locală. Tehnologia răspunde problematicilor presante ale schimbărilor climatice și nevoile folosirii materialelor naturale.

Localizată și realizată în Massa, Lombarda (Ravenna, Italia), TECLA (o combinație inovatoare între tehnologie și argilă) este inspirată metaforic din cartea „Orașele invizibile” a lui Italo Calvino, urmărind să conecteze tehnologiile trecutului cu cele ale dezvoltărilor rapide din prezent. Început în 2019, proiectul TECLA a fost bazat pe o inițiativă didactică începută de Cucinella – un curs de sustenabilitate presupunând o cercetare a principiilor bioclimatice și utilizarea materialelor naturale și locale.

Forma organică a construcției duce cu gândul la două cochilii contopite. Casa are o estetică clară și coerentă, atât la exterior, cât și la interior. Tehnologia de printare a presupus două brațe de printare cu o acoperire de
50 mp fiecare, ele fiind atent programate pentru a putea lucra concomitent fără a se perturba. Modelul digital a fost construit folosind 7 000 de coduri care, combinate cu funcțiile operaționale ale mașinii, au condus la aproximativ 200 de ore de printare cu consum minimal de energie, reducând simultan problematica deșeurilor adunate în timpul șantierului.

36_TECLA_©Iago Corazza_ night view from drone_high

Fațada funcționează ca o suprafață estetic texturată. Masa tactilă conturează o atmosferă caldă și liniștitoare la interior. Arhitecții au explorat soluții sustenabile, echilibrând relația între compoziția formală a casei și climatul și latitudinea sitului căreia i se adresează. În plus, compoziția fațadei răspunde condițiilor climatice locale, iar straturile formatoare ale anvelopantei au fost atent parametrizate și optimizate pentru a asigura eficiența termică, acustică și de ventilație corespunzătoare.

Forma atipică a permis echilibrul structural al clădirii, creând un design organic și coerent vizual. Casa are o suprafață de 60 mp, cuprinzând o zonă de zi cu bucătărie și o zonă de noapte cu servicii. Mobilarea, parțial printată din argilă și integrată în structura casei și parțial realizată din elemente reciclate și reutilizate, reflectă filosofia unui concept arhitectural circular. Cucinella a poziționat două luminatoare pe cupola domurilor, adăugând o scenografie simbolică prin iluminat natural și ambianța crepusculară. Toate intențiile generatoare ale acestei arhitecturi au la bază principii de sustenabilitate, astfel că toate elementele casei pot fi reciclate.

Prin implementarea principiilor bioclimatice și a design-ului sustenabil, fabricat digital, TECLA este o reflexie a contopirii creative între practicile primare de construire și tehnologiile avansate, oferind formule noi de a adresa tipologiile de locuire ale viitorului.

PROIECT: Tecla – Technology and Clay; ADRESĂ: Massa, Lombarda (Ravenna, Italia); SUPRAFAŢĂ CONSTRUITĂ DESFĂŞURATĂ: 60 mp; ARHITECTURĂ ŞI DESIGN DE MOBILIER: Mario Cucinella Architects, Bologna, Italia; ECHIPA: Mario Cucinella (fondator și director de creație), Irene Giglio (manager de proiect), Augusto Barichello; CERCETARE: SOS-School of Sustainability, Bologna, Italia; IMPRIMARE 3D ŞI CONSTRUCTOR: WASP, Massa Lombarda, Ravenna, Italia; ECHIPA: Massimo Moretti (fondator), Alberto Chiusoli, Francesco de Fabritiis, Lapo Naldoni, Massimo Visonà; MODEL 3D: SOS-School of Sustainability; STRUCTURĂ: Milan Ingegneria, Milano, Italia; ARHITECTURĂ PEISAGISTICĂ: Frassigano; Iluminat: Lucifero’s; FINALIZAT: 2021

Articol publicat în igloo #203 / august-septembrie 2021 / New Tech

igloo_203-shop

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0