fbpx

Tema casei: numai beton

Localizată în Otopeni şi desfăşurată în trei corpuri distincte, locuinţa unifamilială denumită Ca­sa Gri are o formă carteziană şi o temă de pro­iec­tare îndrăzneaţă: să fie făcută integral din be­ton. Acest deziderat a fost realizat parţial şi i s-a a­dăugat cel pentru o autonomie proprie şi o men­tenanţă minimă. Răspunsul a fost dat de o cons­trucţie cu pereţii şi plafoanele din beton şi zi­dării aparente. Faţadele ventilate au fost pro­iec­tate şi particularizate, folosindu-se în premieră o folie din oţel. Alcătuirea unică prin designul ati­pic are prinderi cu şuruburi asemenea niturilor, dând impresia unei faţade veşnic în mişcare gra­ţie contracţiilor şi dilatărilor survenite în funcţie de anotimp. Împrejmuirea, inspirată din amena­jă­ri­le de albii de râuri, aşază gabioane adaptate pen­tru această proprietate. Scurgerile apelor plu­viale sunt realizate cu un sistem de lanţuri ce di­rijează apa, accentuând individualitatea faţadelor. Proprietatea este integrată armonios într-o gră­dină de vis desprinsă dintr-o poveste… o gră­di­nă veşnic verde plină de conifere, foioase şi arbuşti.

img_4016

Dispunerea componentelor casei pe teren şi modul de împărţire a spaţiilor interioare conform necesităţilor familiei extrem de numeroase au condus către un partiu alcătuit din două corpuri. Pri­mul corp se compune din două apartamente: u­nul de două şi altul de trei camere, destinate pă­rinţilor, dispuse pe două niveluri. Atmosfera edi­tează un limbaj ambiental clasic cu influenţe industriale. Spaţiile mizează pe pardoseli din be­ton, în nuanţe cărămizii, ce completează pereţii din beton şi cărămidă. Suprafeţe vitrate gene­roase luminează spaţiul locuinţei şi sunt puse în valoare de draperiile care chiar „îmbracă” lo­cu­in­ţa.

Biroul se defăşoară pe două niveluri, având un bio-şemineu, spaţii de depozitare, terasă, baie şi garaj (3 locuri). Piesa de rezistenţă a casei este sca­ra elicoidală – realizată din beton armat apa­rent, având o mână curentă continuă spaţial, construită din fier forjat, desenată tridimensional din forme neregulate.

Aşa cum declară autorii, pentru corpul al doilea, suprafeţele generoase, flu­ide, cu un design mini­malist urban glam, au fost tema majoră. Acest corp are la etaj două dor­mitoare matrimoniale individuale (cu baie şi dre­ssing fiecare), dar şi un birou. Parterul a fost gândit ca un foarte mare open space desfăşurat pe o suprafaţă de cca 300 mp. El cuprinde livingul, diningul şi bucătăria. Înălţimea livingului este ac­centuată de pergolele interioare din beton şi pusă în evidenţă de candelabrele armonizate cu betonul, dar şi de pereţii de sticlă poziţionaţi pe două laturi principale, opuse, care dau impresia că te afli în mijlocul naturii. Această conectare cu exteriorul este prezentă mai ales când se des­chid cele două uşi glisante cu dimensiuni atipice.

img_3907

Programul rezidenţial a fost îmbogăţit de o sală de fitness. În parter, preluând din înţelepciunea arhitecturii or­ganice, un şemineu domină spaţiul prin mă­ri­me şi unicitate, fiind executat evident tot din beton aparent. El dă senzaţia unei insule pluti­toa­re. Func­ţionarea sa pe lemne aduce un plus de confort senzorial şi haptic.

Cel de-al treilea corp, denumit şi Pool House, este o anexă, care poate fi folosită în orice sezon, un spaţiu intim, cu funcţionalitate multiplă de living, dining şi bucătărie, înglobând central o sobă de fontă pe lemne. De aici, pereţii vitraţi şi două uşi glisante fac legătura cu grădina şi zona piscinei.

img_3681

În ansamblul definit de echipa de arhitecţi de la Format Arhitecture & Design, spaţiul Casei Gri trimite cu gândul la vacanţă şi relaxare. Detaliile sunt coordonate atent, iar materialele puse în operă au fost alese astfel încât să se integreze temei – numai beton. Casa Gri spune astfel po­ves­tea celor ce o locuiesc.

proiect: locuinţă unifamilială şi anexe; regim de înălțime: P + 1; amplasament: Otopeni; perioadă: 2011-2015; suprafața terenului: 2 223 mp; suprafața construită desfășurată: 1 155 mp; proiectare de arhitectură: Format Arhitecture & Design; arhitecți: Laurenţia Tuţa, Emil Roşca; antreprenor general și design: Cristian şi Diana Gogîia de la Brutt by G

Articol apărut în igloo #178
iun-iul 2017

Coșul de cumpărături0
Nu exista produse în coș
Continuă cumpărăturile
0